beurskoersen met wereldkaart op achtergrond 

De ineenstorting van de vijftiende grootste bank van de Verenigde Staten en hernieuwde retoriek, die duidt op een aanstaande renteverhoging, van de Fed veroorzaakten een sell-off over de hele markt. Tijdens een toespraak eerder in de week verklaarde Fed-voorzitter Powell dat de Fed vanwege recente economische gegevens wellicht geen andere keuze heeft dan agressiever te zijn met haar komende renteverhogingen. Als dat nog niet genoeg was om de aandelen te verkopen, dan was het wel de instorting van twee regionale banken. De Dow noteerde deze week met een daling van 4,4% zijn slechtste prestatie sinds juni, de S&P 500 zakte met 4,55% en de NASDAQ daalde met 4,71%.

Het nieuws dat de financiële krantenkoppen domineerde was de snelle ineenstorting van zowel SVB Financial Group (NASDAQ: SIVB) als Silvergate Capital (NYSE: SI). Op woensdag kondigde Silvergate Capital aan dat het zijn activa zou liquideren en zijn activiteiten zou stopzetten. De in San Diego gevestigde bank was vooral bekend omdat het een van de eerste banken was die cryptobeleggingen aanbood, evenals partnerschappen met cryptobeurzen. De ondergang van Silvergate begon toen het zijn banden met de in ongenade gevallen exchange FTX onthulde.

 

Silicon Valley Bank of SVB daalde donderdag met meer dan 60% nadat het onthulde dat het een kapitaalverhoging van $2,28 miljard nastreeft. Dit was om een verlies te dekken op haar obligatieportefeuille die tegen een lage rente was vastgezet. Na de snelle renteverhogingen van de Fed dit jaar verloor de obligatieportefeuille van de bank veel van zijn waarde. Vrijdag mislukten verzoeken om hulp om meer kapitaal aan te trekken en de bank wil zichzelf te koop zetten. Het was het op één na grootste bankfaillissement in de geschiedenis van de Verenigde Staten. 

We ontvingen vrijdag ook het rapport over de lonen in de landbouw in februari en hoewel de lonen vorige maand stegen tot 311.000, was de stijging van de lonen kleiner dan verwacht. Analisten menen dat lagere loonstijgingen uiteindelijk een teken kunnen zijn dat de werkgelegenheid afkoelt, en dat het een signaal is dat de inflatie afneemt.

Techgigant Oracle (NYSE: ORCL) zag zijn aandelen met meer dan 5% dalen nadat het bedrijf de winstverwachting over het vierde kwartaal niet waar maakte. Hoewel de winst beter was, voldeed Oracle niet aan de verwachtingen van Wall Street voor de inkomsten en zorgde het voor een tragere groei van zijn cloud computing-divisie. Aandelen van ORCL daalden bijna 6% voor de week. 

Sea Limited (NYSE: SE), een technologisch bedrijf uit Singapore, steeg met meer dan 22% nadat grote kostenbesparingen resulteerden in het eerste winstgevende kwartaal ooit. Het bedrijf rapporteerde nog steeds vertragende verkopen op zijn Shopee eCommerce site en zijn Garena mobile-gaming divisie die nog steeds probeert een plotseling verbod in India vorig jaar te overwinnen.

Het cyberbeveiligingsmerk Crowdstrike (NASDAQ: CRWD) overtrof de verwachtingen van Wall Street m.b.t. winst en omzet dit kwartaal. Het gaf ook sterke richtlijnen voor het volgende kwartaal en zette velen ertoe aan het de duidelijke leider in de cyberbeveiligingssector te noemen. Desondanks sloten aandelen CRWD de week af met bijna 8%.

Overzicht wereldwijde markten

Ook de Aziatische markten daalden deze week doordat de hawkish opmerkingen van Powell ook buitenlandse aandelen beïnvloedden. De Nikkei-index daalde lager omdat de Bank of Japan vasthield aan haar rente op -0,1%, zoals werd verwacht. De Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange daalden met respectievelijk 5,47% en 3,07% voor de week, nadat president Xi Jinping zijn ongekende derde termijn als president in de wacht sleepte. 

Ook in Europa was het een rode week: de belangrijkste koersen in de eurozone sloten eveneens lager. De FTSE 100, de CAC 40, de DAX en de STOXX 600 leden deze week allemaal verliezen. De inflatie in het VK is in januari opnieuw gedaald, maar blijft ruim boven het normale niveau. Ook in de eurozone blijft de inflatie hoog met ongeveer 8,5% op jaarbasis. In Canada werd de Bank of Canada de eerste centrale bank die haar renteverhogingen opschort omdat zij denkt dat de inflatie later dit jaar onder controle zal zijn. De TSX-index daalde deze week met bijna 4%.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen daalden deze week, hoewel ze vrijdag hoger sloten nadat het Amerikaanse loonlijstrapport enige hoop gaf dat de inflatie afkoelt. Uiteindelijk heeft de vrees voor verdere renteverhogingen in de VS en Europa de prijs van zowel de Brent Crude als de WTI futures lager gedreven. In totaal sloten de Brent Crude May 2023 Futures Contracts de week af op $82,76, terwijl de WTI April 2023 Futures Contracts afsloten op $76,68. 

De goudprijs steeg toen beleggers een veilige haven leken te zoeken in deze huidige marktvolatiliteit. Een zwakkere dollarindex hielp ook, omdat de US-dollar de neiging heeft omgekeerd te handelen ten opzichte van goud. De goud COMEX april 2023 termijncontracten sloten de week af op $1.872,70. 

Crypto

De crypto koersen kelderden deze week samen met de aandelenmarkten. Dat kwam deels door het faillissement van de op crypto gerichte bank Silvergate Capital, die banden had met veel van de grote cryptobeurzen. Nadat het nieuws bekend werd, kelderden Bitcoin en Ethereum met een verlies van respectievelijk 9,79% en 8,91%. Bitcoin verloor even het $20.000 prijsniveau voor het eerst in zeven weken.

Nadat Silvergate deze week instortte, kondigde een andere crypto-instelling, Signature Bank (NASDAQ: SBNY) aan zijn blootstelling aan de industrie te verminderen. Aandelen van SBNY daalden vrijdag met 23%. Van belang is dat noch Binance noch Coinbase (NASDAQ: COIN) op het moment van hun ondergang geld hadden gestort bij Silicon Valley Bank of Silvergate Capital.

 

Circle, het bedrijf dat de stabiele USDC-munt heeft gecreëerd, heeft onthuld dat het meer dan $3 miljard aan tegoeden had bij Silicon Valley Bank. Vanaf vrijdagavond had de USDC zijn koppeling met de Amerikaanse dollar verloren, en werd voor het laatst verhandeld tot $0,89 op sommige beurzen.

Volgende week in de markten

Volgende week krijgen we duidelijkheid van het FOMC over de renteverhoging in maart. De prognoses gaan alle kanten op, maar velen denken dat de Fed de renteverhogingen zelfs zou kunnen pauzeren na de financiële ineenstortingen van deze week. Volgende week enkele late winstrapporten van bedrijven als Adobe, FedEx en Dollar General.