scherm met beursindices met op achtergrond wereldkaart

Aandelen zijn de week sterk geëindigd: de Dow Jones en de S&P 500 maakten een einde aan hun recente glijpartijen van vier weken. De rente op staatsobligaties daalde terug tot onder het belangrijke niveau van 4% en het positieve sentiment van de voorzitter van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, gaf beleggers weer wat vertrouwen in de markten. In totaal steeg de Dow Jones 1,75%, de S&P 500 won 1,90% en de NASDAQ leidde de weg met 2,58% de afgelopen week.

Groothandelaar Costco (NASDAQ: COST) rapporteerde donderdag zijn winst over het vierde kwartaal en het bedrijf versloeg de winst, maar bleef achter bij de analistenramingen voor de omzet. Costco merkte op dat stijgende voedselkosten hebben gegeten in de marges van het bedrijf, maar dat zijn ledenbestand groeide met 7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022, tot een totaal van 123 miljoen kaarthouders. Tijdens het gesprek vermeldde Costco's CFO Richard Galanti dat een verhoging van de prijs van het jaarlijkse lidmaatschap op enig moment in de niet al te verre toekomst zal plaatsvinden. De aandelen van Costco verloren deze week 3,5%.

Huisverbeteringsverkoper Lowe's (NYSE: LOW) zag zijn aandelen met meer dan 5% dalen nadat het bedrijf de winstverwachting versloeg maar de omzet in het kwartaal miste. Net als zijn rivaal Home Depot (NYSE: HD) gaf Lowe's ook zwakker dan verwachte guidance voor het volgende kwartaal en de rest van 2023. CEO Marvin Ellison zei dat een mogelijke recessie een impact heeft op de consumentenvraag in het hele land.

 

Target (NYSE: TGT) overtrof de ramingen van Wall Street op zowel de boven- als de onderlijn voor het kwartaal. Het was een positief teken voor Target, dat worstelde met zijn marges en een te grote voorraad. Target zag de omzet en het totale klantenverkeer op jaarbasis met 0,7% stijgen. Aandelen van TGT daalden met ongeveer 1,5% voor de week.

Elektrisch voertuig leider Tesla (NASDAQ: TSLA) hield zijn jaarlijkse Investor Day evenement met gemengde kritieken. Het aandeel daalde zelfs met meer dan 5% na het evenement, een teken dat beleggers niet onder de indruk waren van wat het bedrijf onthulde. De Tesla-gemeenschap was op zoek naar meer details en zelfs een beeld van het nieuwe massa-voertuig dat volgens de geruchten op komst is. Tesla toonde wel een dia waarop stond dat een toekomstige auto meer dan 700 miljoen stuks zal verkopen. Het bedrijf kondigde ook aan dat zijn volgende GigaFactory in Mexico komt. Tesla's aandelen verloren ongeveer 2,5% voor de hele week.

Overzicht wereldwijde markten

Enkele tekenen van afnemende inflatie in zowel China als Japan stuurden de Aziatische markten deze week hoger. Uit economische cijfers uit Tokio bleek dat de inflatie ten opzichte van de vorige maand was afgenomen. Ook in China kreeg de dienstensector in februari een impuls. Voor de week steeg de Nikkei Index met 2,21%, de Hang Seng Index voegde 3,77% toe en de Shanghai Stock Exchange won 2,19%.

Ook de Europese markten kenden een goede week: de belangrijkste indices in de eurozone gingen omhoog na de opmerkingen van Fed-voorzitter Bostic. De FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 hebben allemaal een positieve week achter de rug. Volkswagen liep voorop met een grote stijging na een indrukwekkend kwartaal. Desondanks bleef de kern-CPI van de eurozone in februari stijgen en de president van de centrale bank merkte op dat een renteverhoging met 50 basispunten nog steeds wordt verwacht voor maart.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg deze week na een beter dan verwachte groei van de vraag vanuit China. De Brent Crude mei 2023 termijncontracten stegen voor de tweede achtereenvolgende week en sloten op $85,83. WTI Crude april 2023 termijncontracten sloten de week ongeveer 2% hoger op $79,85. Een piek in de Chinese productie was de belangrijkste reden voor de prijsstijging deze week. Vorige maand werd bekend, dat de Chinese verwerkende industrie in het snelste tempo in meer dan tien jaar groeide.

Goud had een sterke week, toen het edelmetaal profiteerde van een zwakkere Amerikaanse dollar. Goud COMEX april 2023 futures contracten sloten de week af op $1.862,80. Beleggers zullen letten op de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell op dinsdag en op het non-farm payrolls report voor februari, dat vrijdag verschijnt.

Crypto overzicht

Het was een zware week voor beleggers in crypto's. Bitcoin en Ethereum tuimelden midweeks na het nieuws dat de grote kredietverstrekker Silverbank (NYSE: SI) mogelijk failliet gaat. Bitcoin verloor meer dan 3% de afgekopen week, terwijl Ethereum met 2,1% daalde. Op de grafiek van Bitcoin werd een grote bearish candle gevormd, toen de blue-chip crypto binnen enkele ogenblikken ongeveer 5% van zijn market cap verloor. Bitcoin heeft sindsdien een deel van de verliezen goedgemaakt, maar het Silvergate-schandaal is de zoveelste tegenslag voor de crypto-industrie.

 

De wereldwijde cryptobeurs Binance kwam in het nieuws nadat een rapport van Forbes opdook waarin werd beweerd dat Binance meer dan $1,7 miljard aan stablecoins had overgemaakt aan hedgefondsen. Het artikel maakt vergelijkingen tussen Binance en FTX, iets wat Binance-oprichter Changpeng Zhao op Twitter ontkende. Hoewel niet bewezen is dat de beschuldigingen waar zijn, zorgt het zeker voor wat meer onrust in een reeds beschadigde industrie.

Volgende week in de markten

Alle ogen zijn gericht op voorzitter Powell als hij dinsdag een toespraak houdt over de huidige stand van de inflatie in de Amerikaanse economie. Vrijdag wordt de non-farm payroll voor februari gepubliceerd. De werkgelegenheidscijfers blijven een van de aanhoudende factoren die de inflatie op een hoger dan verwacht niveau houden.

Het winstseizoen loopt ten einde. Enkele belangrijke bedrijven die volgende week rapporteren zijn Sea Limited, Crowdstrike, Oracle, JD.Com en DocuSign.