De rally waarmee 2023 begon is in de afgelopen weken weggeëbd nu de economische cijfers sterk verbeteren en aangeven dat de inflatie in de Amerikaanse economie hoog blijft. De belangrijkste gemiddelden noteerden hun slechtste week van 2023, nadat de prijsindex voor de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) met 0,6% steeg ten opzichte van januari. Het PCE-rapport is een van de favoriete manieren van de Fed om de inflatie te meten. Dit bracht beleggers ertoe op de verkoopknop te drukken, omdat de vrees voor hogere renteverhogingen voor een langere periode toenam. In totaal daalde de Dow Jones met ongeveer 3,0% voor zijn vierde achtereenvolgende week van verliezen, terwijl de S&P 500 en de NASDAQ daalden met respectievelijk 2,7% en 3,3%. 

De winst van de detailhandel kwam deze week binnen en droeg bij aan de sombere vooruitzichten voor aandelen in 2023. Home Depot (NYSE: HD) miste voor het eerst sinds 2019 de omzetverwachtingen van Wall Street. De home improvement-gigant versloeg de winst, maar slaagde er niet in om optimistische vooruitzichten te geven voor de rest van 2023. Home Depot ging uit van weinig groei bij vergelijkbare omzet en merkte op dat de inflatie de marges van het bedrijf onder druk blijft zetten. Aandelen van Home Depot daalden met meer dan 7% na het rapport.

 

Walmart (NYSE: WMT) zorgde voor een sterk vakantiekwartaal en overtrof de ramingen van Wall Street wat betreft omzet en winst. Maar Big Blue volgde Big Orange toen Walmart zwakker dan verwachte vooruitzichten gaf voor 2023, wat de sterke kwartaalresultaten van het bedrijf temperde. Walmart boekte een recordjaaromzet van meer dan $611 miljard en zag het nettoresultaat stijgen van $3,56 miljard naar $6,28 miljard ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De Latijns-Amerikaanse e-commerce gigant MercadoLibre (NASDAQ: MELI) wist de ramingen van Wall Street voor het kwartaal te overtreffen en de aandelen stegen deze week met bijna 5%. De winst kwam uit op $3,25 per aandeel, ruim boven de consensusraming van $2,42 per aandeel, terwijl de omzet boven de $3 miljard uitkwam. Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf boekte MercadoLibre $ 100 miljard aan digitale betalingen, $ 10 miljard aan netto-inkomsten, $ 1 miljard aan inkomsten uit operaties en verzond het meer dan 1 miljard items binnen een periode van 12 maanden. 

Fintechbedrijf Block (NYSE: SQ) zag zijn aandelen met 6% stijgen in de nabeurshandel omdat zijn inkomsten en brutowinst hoger uitvielen dan verwacht voor het kwartaal. De omzet bedroeg $4,65 miljard, vergeleken met de consensusramingen van $4,61 miljard, en de brutowinst steeg met 40% ten opzichte van dit kwartaal een jaar geleden. De Cash App zag een indrukwekkende stijging van 64% op jaarbasis in de brutowinst en een groei van 56% in de winst van de Cash App Card in 2021.

Overzicht wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week gemengd, omdat de recordinflatie in Japan het hete hangijzer bleef. De Japanse kerninflatie bereikte een hoogtepunt in 41 jaar, nu de Bank of Japan zich buigt over de te volgen koers om de economie te beteugelen. De Hang Seng Index daalde met 3,25% ondanks sterke winstcijfers van zowel Baidu als Alibaba. De Shanghai Stock Exchange steeg met 1,14% omdat China's herrijzenis van de pandemie een rallypunt blijft voor wereldwijde aandelen.

De Europese markten zakten deze week in het rood door de vrees voor Amerikaanse inflatie en voortdurende renteverhogingen, waardoor de aandelen van groen naar rood gingen. De FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 sloten alle ruim lager de afgelopen week. Duitsland zag zijn economie sneller krimpen dan verwacht, nu de belangrijkste Europese economie een potentiële recessie blijft afwenden.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen bleven de hele week vlak, met zowel de WTI als de Brent Crude futures die incrementele winsten boekten. Hoewel Rusland plannen aankondigde om de olie-export in maart met 25% te verminderen, blijven de wereldwijde olievoorraden, vooral in de VS, hoog. De Amerikaanse voorraad ruwe olie staat momenteel op het hoogste niveau sinds 2021. Deze week sloten de WTI Crude April 2023 termijncontracten de week af op $76,45, terwijl Brent Crude April 2023 termijncontracten de week afsloten op $83,16.

De goudprijs daalde deze week opnieuw, toen COMEX april 2023 termijncontracten voor goud afsloten op $1.818,00. Beleggers kijken of de sterke economische cijfers en de zorgen over verdere renteverhogingen de prijs van het edelmetaal weer onder het belangrijke steunniveau van $1.800 zullen duwen. Dit was de vijfde week op rij dat de goudprijs lager sloot dan waar hij begon.

Crypto overzicht

Crypto's volgden deze week de aandelen lager: Bitcoin en Ethereum verloren respectievelijk 6,0% en 5,3% in de afgelopen zeven dagen. Andere tokens die deze week aanzienlijke verliezen boekten waren Polygon dat meer dan 17% verloor, Doge Coin dat 7,5 daalde en Cardano dat 9,35% daalde. Na de rally van de cryptomarkten aan het begin van het jaar is het niet verrassend dat de prijzen de afgelopen weken zijn gedaald. Er wordt op gewezen dat de hash rate van Bitcoin deze week de 300.000.000 TH/s heeft overschreden, wat aantoont dat het netwerk zo veilig is als het in tijden is geweest.

 

Interessant nieuws uit Azië: er zijn berichten dat China Hongkong steunt om een belangrijke crypto-hub te worden. Natuurlijk is dit in tegenspraak met China's recente retoriek dat het anti-crypto is. Hongkong wil regelgeving invoeren voor crypto-handelsplatforms die het vertrouwen van beleggers zou kunnen herstellen na de epische en corrupte ineenstorting van sites als FTX.

Volgende week in de markten

Volgende week krijgen we de laatste updates over de ISM Manufacturing Index, de Consumer Confidence Index en nog verschillende toespraken van Fed-leden. Wat de winstcijfers betreft, rapporteren onder meer Occidental Petroleum, Zoom Video Communications, Target, Salesforce.com, Snowflake, Lowe's, Broadcom, Costco, Anheuser-Busch, Marvell Technology en Best Buy.