Financiële markten

De belangrijkste indices sloten opnieuw een gemengde week af naarmate het winstseizoen vordert en de agressieve toon van de Fed op investeerders drukt. Meer opmerkingen van de Fed op vrijdag suggereerden dat ze nog lang niet het gewenste inflatieniveau van 2% hebben bereikt en dat er zeker meer renteverhogingen op komst zijn. De rendementen op staatsobligaties piekten ook toen de rendementen op 2 jaar en 10 jaar hun hoogste niveau bereikten sinds november. Ten slotte kwamen de CPI-cijfers van januari binnen zoals verwacht met een stijging van 0,5% voor de maand en een jaar-op-jaar groei van 6,4% ten opzichte van afgelopen januari.

Al met al verloor de Dow Jones 0,13%, de S&P 500 daalde met 0,28%, terwijl de NASDAQ deze week een bescheiden winst van 0,59% boekte.

We beginnen onze inkomstenrapportage met Airbnb (NASDAQ: ABNB). De aanbieder van vakantieverhuur steeg met 13,35% nadat het de schattingen van Wall Street voor zowel winst als omzet had overtroffen. Het bedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal met 24% op jaarbasis stijgen en haalde aan dat de vraag naar verhuur sterk bleef nu het wereldwijde reizen weer opengaat. De aandelen daalden de volgende dag echter met meer dan 7%, omdat analisten en investeerders sceptisch blijven over hun kortetermijnvooruitzichten.

 

Data-analysegigant Palantir (NYSE: PLTR) steeg met meer dan 20% na het rapporteren van zijn allereerste winstgevende GAAP-kwartaal. Het bedrijf overtrof de schattingen van Wall Street voor zowel inkomsten als omzet en zag een jaar-op-jaar stijging van bijna 80% in het aantal belangrijkste commerciële partners. Palantir zorgde ook voor beter dan verwacht vooruitzichten voor de rest van 2023.

De Canadese aanbieder van e-commercesoftware Shopify (NYSE: SHOP) daalde met meer dan 15% nadat het eerder deze week zijn inkomsten rapporteerde. Het bedrijf overtrof de schattingen van Wall Street, maar gaf veel zwakker dan verwachte verwachtingen. Het aandeel was aan het begin van het jaar goed bezig, maar gaf deze week veel van die winst terug. Analisten waren bezorgd over een vlakke groei in deze sector, een daling van de inkomsten en een mogelijk verlies aan winstgevendheid.

Blue-chip-aandelen Deere & Co (NYSE: DE) stegen vrijdag met meer dan 7% toen het bedrijf beter dan verwachte inkomsten voor het kwartaal rapporteerde. Deere zag een jaar-op-jaar groei van 55% in omzet en een grote winststijging. Het bedrijf bood dit jaar ook beter dan verwachte vooruitzichten, aangezien de vraag van consumenten en bedrijven hoog blijft.

Digitaal reclamebedrijf The Trade Desk (NASDAQ: TTD) rapporteerde beter dan verwachte inkomsten voor het vierde kwartaal. Het bedrijf zag een omzetgroei van 24% op jaarbasis en een klantbehoud van 95%. De Trade Desk gaf ook beter dan verwachte vooruitzichten, daarbij verwijzend naar het feit dat de groei van Connected TV-diensten zorgt voor een instroom van nieuwe partners. De raad van bestuur keurde ook een aandelen-inkoopplan van $ 700 miljoen voor de rest van dit jaar goed.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren over de hele linie rood omdat de economische cijfers van de VS en een forse daling van de export van Singapore de voorraden lager deden uitkomen. De Nikkei, de Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange noteerden deze week allemaal lager, terwijl de markten in Korea, Australië en Singapore allemaal volgden. De aanhoudende krimp van de Aziatische economieën en de tien jaar hoge inflatie brengen deze regio's steeds dichter bij een recessie.

De FTSE100 in Londen bereikte een belangrijke mijlpaal toen de referentie-index voor het eerst in de geschiedenis de grens van 8.000 basispunten overschreed. De CAC 40, de Dax en de STOXX 600 boekten allemaal positieve weken, aangezien de geruchten over verdere renteverhogingen in de VS in Europa niet dezelfde impact hadden als in Azië. Europa ziet ook een snellere daling van de inflatie dan in andere regio's van de wereld, waardoor consumenten en investeerders meer vertrouwen krijgen in Europese bedrijven.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Oliefutures sloten lager na de sterke performance van vorige week, doordat aanhoudende bezorgdheid over renteverhogingen in de VS ook op de olieprijs woog. Elke verdere verhoging van de tariefverhogingen zou een negatieve invloed hebben op de vraag naar brandstof. Sterke economische gegevens van de Producer Price Index hebben velen doen geloven dat de Amerikaanse economie sterker blijft dan verwacht en dat er meer renteverhogingen nodig zullen zijn om de inflatie te beteugelen. Over het algemeen sloten de WTI-futurescontracten van maart 2023 de week af op $ 76,33 en de Brent Crude-futurescontracten van april 2023 op zelfs $ 83,00.

De goud- en zilverprijs daalden voor de vierde achtereenvolgende week omdat diezelfde Amerikaanse economische cijfers ook wegen op de edelmetaalprijzen. De retoriek van langere rentetarieven wordt nu realiteit voor investeerders en de goudprijs zal blijven stijgen. Goud COMEX april 2023 futures-contracten vereffenden de week op $ 1.851,30.

Crypto

Cryptovaluta herstelden zich na een slechte week, omdat de meeste grote tokens een aanzienlijke vraag zagen, waardoor een nieuw steunniveau voor Bitcoin en Ethereum ontstond. Voor de week won Bitcoin 12,6% en de Ethereum koers steeg met 10% terwijl de twee munten teruggingen naar respectievelijk de $ 25.000 en $ 1.700 prijsniveaus. Andere grote winnaars deze week zijn onder meer Polygon (MATIC), dat met bijna 2 steeg0%, Solana die 13% toevoegde en Chainlink die met 14% steeg.

Tesla (NASDAQ: TSLA) CEO Elon Musk blijft een groot voorstander van DogeCoin. Nadat hij in de Super Bowl was gezien met een DogeCoin-t-shirt aan, plaatste Musk ook een afbeelding van de DogeCoin Shiba Inu-mascotte als de nieuwe CEO van Twitter. De prijs van Doge steeg deze week met 8%, maar bleef achter bij andere belangrijke tokens.

Volgende week op de Markten

Volgende week komen er meer economische gegevens terwijl we de inflatie in de Amerikaanse economie blijven volgen. De PCE- en Core PCE Index-rapporten worden vrijgegeven, evenals het consumentenvertrouwen voor februari en de FOMC-notulen van de vergadering van 1 februari.

Wat de inkomsten betreft, zullen we zien dat de grote retailers zoals Home Depot, Walmart en Target hun winstcijfers bekendmaken. Andere bedrijven die rapporteren zijn Palo Alto Networks, Realty Income Corporation, NVIDIA, Alibaba, Intuit, American Tower, Moderna, Block, Autodesk en Berkshire Hathaway. De Amerikaanse markten zijn maandag gesloten in verband met Presidents Day.