De rally aan het begin van het jaar stokte deze week toen de S&P 500 en NASDAQ gebukt gingen onder tegenvallende winsten en de AI-bot van Alphabet. Van de 500 bedrijven in de index heeft bijna 30% de schattingen van analisten gemist, wat hoger is dan het driejaarlijkse gemiddelde van ongeveer 20%. Gemengde berichten van de Fed en een nieuwe renteverhoging blijven de Amerikaanse economie onder druk zetten terwijl de Fed de inflatie blijft bestrijden. Over het algemeen daalde de Dow Jones deze week met 0,17%, de S&P 500 daalde met 1,11% en de NASDAQ verloor 2,41%.

Het grote nieuws van de week was ongetwijfeld de intrede van kunstmatige intelligentie op de wereldwijde internet-zoekmarkt. Vorige week kondigde Microsoft (NASDAQ: MSFT) aan dat het zijn belang in ChatGPT zou gebruiken om de AI Chatbot te integreren in zijn Bing-zoekplatform. Een paar dagen later kondigde Alphabet (NASDAQ: GOOGL) aan dat het zijn eigen AI-systeem genaamd Bard zou integreren in Google Search. Tijdens een livestream vanuit Parijs had Bard een feitelijke fout die leidde tot de uitverkoop van het aandeel. De aandelen van GOOGL daalden deze week met bijna 8% en verloren meer dan $ 150 miljard aan marktkapitalisatie.

Walt Disney (NYSE: DIS) zag zijn aandelenkoers kortstondig stijgen nadat het de schattingen van Wall Street voor het afgelopen kwartaal had overtroffen. Het huis dat Mickey bouwde, versloeg de winstverwachtingen, terwijl het ook een nieuw herstructureringsplan aankondigde dat het bedrijf in drie divisies zal verdelen: Disney Entertainment, ESPN en Themaparken. Het bedrijf kondigde ook aan dat het goedkeuring zou vragen aan de Raad van Bestuur om dit jaar het driemaandelijkse dividend van het aandeel te herstellen.

 

Ride-hailing-bedrijf Lyft (NASDAQ: LYFT) kelderde vrijdag met meer dan 36% na het missen van de winstverwachtingen in het meest recente kwartaal. De vooruitzichten van het bedrijf voor 2023 kwamen ook lager uit dan verwacht, en analisten verlaagden het aandeel onmiddellijk na het rapport. Zowel Wedbush als JPMorgan verlagen hun koersdoelen voor het aandeel en verlagen de rating van het bedrijf naar een neutrale positie.

Aandelen van PayPal (NASDAQ: PYPL) stegen vrijdag nadat het fintech-bedrijf de winstverwachtingen voor het kwartaal overtrof. Het belangrijkste nieuws was dat CEO Dan Schulman eind 2023 met pensioen gaat, waardoor verschillende analisten hun vooruitzichten voor het bedrijf naar voren brachten. De vooruitzichten van PayPal voor het eerste kwartaal van 2023 waren ook hoger dan verwacht, wat goed aansloeg bij investeerders.

Fabrikant van elektrische voertuigen Tesla (NASDAQ: TSLA) zag zijn voorraad vrijdag met 5% dalen nadat werd gemeld dat het ministerie van Transport het bedrijf zal dwingen zijn supercharging-netwerk open te stellen voor andere EV-fabrikanten. Naar schatting zal de deal Tesla meer dan $ 7,5 miljard aan subsidies kosten als het bedrijf niet akkoord gaat met de uitspraak.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week gemengd en de meeste beurzen volgden de S&P 500 lager. De Nikkei-index daalde met 0,34% ondanks een sterk slot op vrijdag, nadat een rapport suggereerde dat Kazuo Ueda de volgende gouverneur van de Bank of Japan zou worden. De yen werd volgens het rapport met 0,77% sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Hang Seng-index daalde met 0,74% en de Shanghai Stock Exchange voegde deze week 0,5% toe.

De Europese markten zaten op hetzelfde traject als de FTSE 100, de CAC 40, de DAX en de STOXX 600 die de week allemaal lager sloten. Beleggers kijken uit naar monetaire beleidsveranderingen die zouden kunnen komen als de Europese Unie uitkijkt naar de volgende stappen van de Fed in de voortdurende strijd tegen inflatie. De Toronto Stock Exchange was weinig veranderd en daalde met 0,24%.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijs van ruwe olie steeg deze week nadat Rusland had aangekondigd dat het zijn dagelijkse productie in maart met 500.000 vaten per dag zou verlagen. Aanhoudende agressieve retoriek van de Fed en een lager dan verwachte vraag als gevolg van de heropening in China wogen eerder op olie. De WTI Crude-futurescontracten van maart 2023 sloten de week af op $ 79,76, terwijl de Brent Crude-futures van april 2023 afsloten op $ 86,39 voor de week.

Het was deze week meer van hetzelfde voor goud toen de edelmetaalbeleggers uitkeken naar de laatste renteverhoging van de Fed. De goudprijs bleef grotendeels onveranderd en sloot de week af op $ 1.876,40 of slechts een dollar lager dan de slotkoers van vorige week.

Crypto

De cryptoprijzen daalden deze week toen de prijs van Bitcoin de dieptepunten van drie weken bereikte, met 7,55% daalde en het prijsniveau van $ 22.000 verloor. Ethereum daalde deze week met 8,75% nadat de SEC zei dat het zou kijken naar het verbieden van crypto-staking in de Verenigde Staten. De in de VS gevestigde beurs Kraken betaalde een boete van $ 30 miljoen aan de SEC voor het aanbieden van een belang aan particuliere beleggers. Brian Armstrong, CEO van Coinbase (NASDAQ: COIN), sprak zich uit tegen de mening van de SEC over staken en zei dat het een "verschrikkelijk pad voor de VS" zou zijn.

 

Andere cryptomunten die deze week daalden, waren Solana, Shiba Inu Token, DogeCoin, Cardano, Polkadot en Avalanche, die allemaal minstens 10% verloren. Ten slotte zijn Bitcoin NFT's een rage nu investeerders satoshis op het Ordinals-protocol schrijven. Terwijl het nog steeds verbleekt in vergelijking met de Ethereum NFT-markt, is het interessant om te zien dat Bitcoin wordt gebruikt voor iets anders dan opslag van waarde.

Volgende week op de Markten

Alle ogen zijn gericht op de CPI- en Core CPI-rapporten van januari volgende week, aangezien we de laatste inflatiemaatstaf in de economie krijgen. De lezing zal waarschijnlijk de marktvooruitzichten voor de rest van februari bepalen. Grote bedrijven die volgende week inkomsten rapporteren, zijn Coca-Cola, Airbnb, Palantir, Cisco Systems, Shopify, Applied Materials, the Southern Company, Cenovus en Deere & Company.