Het was een kritieke week voor de markt, aangezien grote technologiebedrijven hun winst over het vierde kwartaal rapporteerden. De markten begonnen goed toen Fed-voorzitter Powell een milde toon aangaf in zijn FOMC-speech. Hoewel de Fed nog steeds voor een renteverhoging van 25 basispunten zorgde, stegen de aandelen nadat investeerders kennis hadden genomen van Powells veranderde houding. We ontvingen vrijdag ook het bijgewerkte banenrapport van januari, dat sterker uitkwam dan verwacht, waardoor de rente op staatsobligaties hoger en de aandelen lager werden. Over het algemeen stegen de S&P 500 en de NASDAQ met respectievelijk 1,62% en 3,31%, terwijl de Dow Jones een bescheiden verlies van 0,15% boekte de afgelopen week.

We beginnen met 's werelds meest waardevolle bedrijf, Apple (NASDAQ: AAPL), dat donderdag de winst rapporteerde. Het bedrijf boekte jaar-op-jaar missers op inkomsten, winst en iPhone-inkomsten. Het was de grootste daling van de kwartaalomzet van Apple sinds 2016 en de grootste jaar-op-jaar omzetdaling sinds 2019. Apple-CEO Tim Cook noemde aanhoudende macro-economische uitdagingen en problemen met de toeleveringsketen als de belangrijkste redenen voor de omzetdaling. Apple rapporteerde wel een jaar-op-jaar stijging van 30% in iPad-verkopen en een jaar-op-jaar stijging van 1,8 miljard naar 2 miljard apparaten die wereldwijd in gebruik zijn. Ondanks een daling in de handel na sluitingstijd op donderdag, herstelden Apple-aandelen zich op vrijdag met een stijging van 2,44%.

Amazon (NASDAQ: AMZN) boekte een beter dan verwacht kwartaalomzetcijfer, maar voldeed niet aan de verwachtingen in zijn kritieke AWS-segment. Het bedrijf liep onder meer winst mis door een afwaardering van zijn investering in Rivian (NASDAQ: RIVN). Over het algemeen was het het slechtste kwartaal voor Amazon in termen van sequentiële groei, sinds het een beursgenoteerd bedrijf werd. Aandelen van Amazon werden vrijdag het hardst getroffen toen het aandeel met 8,43% daalde.

 

Alphabet (NASDAQ: GOOGL) was het derde grote technologiebedrijf dat donderdag rapporteerde. De zoekgigant voldeed niet aan de verwachtingen m.b.t. inkomsten, Google Cloud-inkomsten en YouTube-inkomsten voor het vierde kwartaal. Alphabet is verstrikt geraakt in kostenbesparende inspanningen, waaronder het schrappen van banen, terwijl ook de antitrustgeschillen van de DOJ op het bedrijf drukken. Aangezien van het feit dat de advertentie-uitgaven blijven vertragen, maakt Alphabet een langdurige periode van afnemende groei door. De aandelen van GOOGL daalden vrijdag met 2,75%.

Verrassend genoeg was de ster van de week Meta Platforms (NASDAQ: META), dat woensdag zijn inkomsten rapporteerde. De aandelen van Meta stegen donderdag met bijna 25% nadat het bedrijf de omzetramingen voor het kwartaal overtrof en een aandeleninkoop van $ 40 miljard aankondigde. Meta's aandeel is het zwaarst getroffen van alle grote technologieaandelen, dus een deel van de uitbundigheid had zeker te maken met het kopen van een groot bedrijf tegen lage prijzen. De aandelen van Meta wonnen deze week meer dan 25%.

Starbucks (NASDAQ: SBUX) rapporteerde de afgelopen week ook zijn inkomsten en ook het koffiebedrijf miste de verwachtingen. Starbucks kwam lager uit op zowel winst als omzet, aangezien de Chinese COVID-lockdowns de internationale prestaties van het bedrijf beïnvloedden. De verkoop in dezelfde winkel groeide wereldwijd met 5%, dus aandeelhouders hopen dat dit een eenmalig kwartaal was in termen van tegenvallende internationale cijfers. De aandelen van SBUX daalden vrijdag met 4,44%.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week gemengd omdat de Azië-Pacific-regio's enkele gevolgen voelden van het korte rapport van Hindenburg over het Indiase conglomeraat Adani Enterprises. De Nikkei steeg deze week met 0,5% terwijl de Jibun Bank Services Purchasing Managers' Index steeg voor de maand januari. De Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange Index daalden beide lager, ondanks verschillende economische rapporten waaruit bleek dat de economie vorige maand groeide.

De Europese markten volgden de Amerikaanse aandelen hoger, aangezien de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de Pan-Europese STOXX 600 allemaal positieve weken boekten. De FTSE 100 bereikte zelfs een recordhoogte, terwijl de STOXX 600 vrijdag sloot op een nieuwe hoogste prijs in 52 weken. Canadese aandelen stegen ook toen de Toronto Stock Exchange 0,7% won.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijzen van ruwe olie daalden deze week opnieuw doordat de Amerikaanse aandelen stegen terwijl de Chinese vraag zwakker leek te zijn dan verwacht. Het Europese embargo op Russische olie gaat in op 5 februari, maar analisten zijn verdeeld over de vraag of dit een impact zal hebben of niet. Voor de week sloten de Brent Crude-futurescontracten van april 2023 op $ 79,94 en de WTI-futures van maart 2023 vereffenden de week op $ 73,23.

De goudprijs en zilverprijs bleven dalen terwijl de kalender overging op februari. Het edelmetaal zakte naar een laagste prijs in drie weken nadat het banenrapport van januari hot was, waardoor velen dachten dat er nog meer renteverhogingen zouden volgen. De Gold COMEX-futurescontracten van april 2023 daalden vrijdag met 2,75% en kwamen uit op $ 1.877,70 voor de week nadat ze vorige week bijna waren teruggekeerd naar het prijsniveau van $ 2.000,00.

Crypto

De cryptorally liep door tot februari om 2023 te beginnen toen Bitcoin en Ethereum opnieuw een positieve week boekten. Bitcoin bereikte kortstondig opnieuw $ 24.000,00 en won de afgelopen zeven dagen ongeveer 1,3%. Ethereum heroverde het prijsniveau van $ 1.600,00 en won 3,5% voor de week. Shiba Inu Token bleef in een stroomversnelling komen toen de populaire meme-munt deze week 15,5% toevoegde. Meer nieuws over de aanstaande release van het Layer-2 Shibarium-netwerk geeft kracht aan de Shib-stieren.

De bekende investeerder Charlie Munger riep deze week op tot een verbod op alle cryptocurrencies. De 99-jarige investeerder en zakenpartner van Warren Buffett is al lang kritisch over crypto's en noemde het ooit rattengif. Munger zei dat de Verenigde Staten in de voetsporen van China moeten treden en cryptocurrencies van de financiële markten moeten verbannen.

In eigen land viel de komst van een nieuwe speler op de crypto-markt op. Het betreffende bedrijf: Finst, is opgericht door voormalig DeGiro medewerkers en heeft de ambitie om een grote speler te worden op de Nederlandse en Europese markt. Finst is, net als DeGiro, een prijsvechter en adverteert met de laagste transactiekosten in de markt.

Volgende week op de Markten

Weer een toespraak van Fed-voorzitter Powell en het consumentensentimentrapport van de Universiteit van Michigan belicht de economische kalender van volgende week. Het winstseizoen blijft ook doorgaan, met Activision-Blizzard, Walt Disney, CVS, Uber, AbbVie, PepsiCo, Phillip Morris, Unilever, PayPal en TotalEnergies die allemaal volgende week rapporteren.