Aandelen verlengden hun januari-rally deze week toen de NASDAQ zijn uitstekende start van het jaar voortzette met zijn vierde opeenvolgende overwinningsweek. Alle drie de belangrijkste indices sloten de week opnieuw in het groen af toen de winstrapporten over het vierde kwartaal binnendruppelden. Al met al voegde de Dow Jones 1,81% toe, de S&P 500 won 2,47% en de NASDAQ liep voorop met een stijging van 4,32% voor de week.

De grote winnaar van de week was EV-maker Tesla (NASDAQ: TSLA). De fabrikant van elektrische voertuigen rapporteerde zijn winst over het vierde kwartaal, die hoger uitkwam dan verwacht. Tesla overtrof de verwachtingen van Wall Street voor zowel omzet als winst per aandeel, terwijl CEO Elon Musk zei dat de bestellingen in januari de hoogste waren in de geschiedenis van het bedrijf. Tesla zag op jaarbasis een daling van de brutomarges, waarschijnlijk doordat het bedrijf de prijzen voor zijn voertuigen verlaagde. Het aandeel won 11% op vrijdag en maar liefst 33% voor de week.

Microsoft (NASDAQ: MSFT) rapporteerde eerder deze week zijn resultaten over het vierde kwartaal met matige resultaten van de technologiegigant. De winst en omzet voor het kwartaal waren min of meer in lijn met de verwachtingen, maar de vertragende groei van Azure Cloud baarde beleggers zorgen. De groei van 31% op jaarbasis overtrof nauwelijks de schattingen van analisten, en Microsoft gaf zelf toe dat de zaken in december aanzienlijk vertraagden. Microsoft sloot de week nog steeds hoger af met net geen 3,0%.

 

Chipgigant Intel (NASDAQ: INTC) zag zijn aandelen crashen op vrijdag na het rapporteren van wat analisten bij Bernstein noemden: 'het slechtste winstrapport sinds ze begonnen met het bedrijf te verslaan'. Intel miste zowel winst als omzet zwaar en zag dalende winsten en brutomarges. Het bedrijf weigerde richtlijnen voor het hele jaar te geven, wat analisten op Wall Street er ook toe aanzette hun koersdoelen voor het aandeel te verlagen.

Het is niet verrassend dat het gebruik van creditcards enorm is gestegen gezien de huidige economische omgeving. American Express (NYSE: AXP), Visa (NYSE: V) en Mastercard (NYSE: MA) rapporteerden allemaal een beter resultaat voor het afgelopen kwartaal. American Express zag de grootste sprong toen het aandeel vrijdag 10,57% won. AMEX gaf optimistische vooruitzichten voor 2023 en kondigde aan dat het zijn kwartaaldividend met 15% zou verhogen.

De aandelen van oliegigant Chevron (NYSE: CVX) daalden met meer dan 4% nadat het bedrijf winstverwachtingen miste. Chevron verdubbelde zijn jaarwinst tot een record van $ 36,5 miljard, maar de misser in het vierde kwartaal woog op het aandeel. Het bedrijf kondigde wel een nieuw aandelen inkoopplan van $ 75 miljard aan dat de komende vijf jaar zal plaatsvinden.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten reageerden positief op een nieuwe bullish week op Wall Street. De Nikkei-index steeg deze week met 1,87%, zelfs toen de Japanse inflatie en de kern-CPI-cijfers hun hoogste punt sinds 1981 bereikten. De Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange stegen de afgelopen vijf dagen met respectievelijk 5,46% en 2,07%, als momentum voortgezet na de nationale Chinese nieuwjaars-vakantie.

De Europese markten stonden deze week ook grotendeels boven water, aangezien de CAC 40, de DAX en de STOXX 600 allemaal in het groen sloten. De FTSE 100 was de enige grote Europese index in het rood met een bescheiden dip van 0,07%. In Canada steeg de Toronto Stock Exchange met minder dan 1,0% nadat de Bank of Canada een verdere renteverhoging van 25 basispunten voor januari aankondigde.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijs van ruwe olie trok zich vrijdag terug en brak de recente winning streak. De bullish stijging van de olieprijzen als gevolg van de heropening van China is nu afgenomen en zowel de WTI- als de Brent Crude-futures sloten de week lager. WTI-futurescontracten van maart 2023 sloten op $ 79,38, terwijl de Brent Crude-futures van maart 2023 werden afgewikkeld op $ 86,66. Alle ogen zullen gericht zijn op de FOMC-vergadering van volgende week, evenals op lopende besprekingen tussen de EU-lidstaten over een limiet op de Russische productie.

Terwijl de goudprijs zijn zesde opeenvolgende wekelijkse winst ternauwernood miste, bevindt het edelmetaal zich midden in zijn beste reeks sinds de zomer van 2020. De laatste keer dat goud zo goed presteerde, bereikte het zijn hoogste prijs aller tijden van meer dan $ 2.000 . Goud COMEX februari 2023 futures-contracten vereffenden de week op $ 1.927,60, een daling van slechts $ 0,10 ten opzichte van de slotkoers van vorige week.

Crypto

De crypto-rally ging deze week door toen Bitcoin het prijsniveau van $ 23.000 heroverde en de week met nog eens 2,24% afsloot. Ethereum trok zich vrijdag terug en boekte een bescheiden verlies van 3,5% voor de week, aangezien de op een na grootste crypto probeert het prijsniveau van $ 1.600 terug te vorderen. Andere belangrijke tokens die deze week in beweging waren, waren Cardano en MATIC, die respectievelijk 8,91% en 11,97% wonnen. De grootste winnaar van de large-cap munten was Avalanche, die met meer dan 20% steeg.

 

De week begon op het verkeerde been omdat weer een crypto-exchange negatieve krantenkoppen haalde. Deze keer liet de Russische beurs Bitzlato de oprichter gevangennemen door de DOJ in Miami wegens het witwassen van geld voor criminelen. Hoewel het zeker geen goed nieuws was, had de aankondiging weinig e effect op de algehele cryptomarkt.

Volgende week op de Markten

Volgende week zullen we een nieuwe ronde van economische rapporten zien, waaronder de Consumer Confidence Index, de ISM Manufacturing Index en het belangrijkste niet-agrarische salarisrapport voor januari. Alle ogen zullen echter gericht zijn op de notulen van de FOMC-vergadering, terwijl investeerders uitkijken naar de volgende indicatoren m.b.t. een nieuwe renteverhoging door de Fed.

Het is een grote week voor de winstcijfers, aangezien de grote technologiebedrijven Apple, Amazon, Alphabet en Meta Platforms allemaal inkomsten rapporteren. We zullen ook driemaandelijkse rapporten horen van Exxon Mobil, Pfizer, McDonald's, UPS, Caterpillar, Amgen, AMD, Thermo Fisher Scientific, TMobile, Royal Dutch Shell, Merck, Eli Lilly, Starbucks, Qualcomm en Honeywell International.