weekverslag financiële markten

Technologie- en groeiaandelen liepen deze week voorop toen de NASDAQ-index zijn derde opeenvolgende positieve week aan het begin van het jaar boekte. Ondanks drie achtereenvolgende verliezende dagen midden in de week, stegen alle drie de grote indices op vrijdag hoger, waardoor de NASDAQ naar positief terrein werd geduwd. De Dow Jones werd naar beneden gesleept na enkele vroege gemengde winstrapporten van de grote banken. Zowel de Dow als de S&P 500 sloten de week lager af, met respectievelijk 2,70% en 0,66% verlies.

Goldman Sachs (NYSE: GS) rapporteerde zijn ergste winstmislukking sinds 2011, nadat de inkomsten voor het kwartaal daalden en de kosten enorm stegen. De investeringsbank rapporteerde een winst per aandeel van $ 3,32 tegenover consensusschattingen van $ 5,48. De omzet kwam ook lager uit dan verwacht op $ 10,59 miljard, tegenover de verwachting van $ 10,83 miljard. De kwartaalwinst daalde met 66% op jaarbasis. Goldman Sachs schreef de misser toe aan een daling van 48% in de kosten voor investeringsbankieren en een omzetdaling van 27% van de divisie Asset & Wealth Management.

 

Streaminggigant Netflix (NASDAQ: NFLX) zag zijn aandeel vrijdag met 8,5% stijgen na zijn winstrapport op donderdag na de sluiting. Netflix miste wat betreft de winst, maar de inkomsten kwamen binnen zoals verwacht door Wall Street. De stijging van het aandeel kan worden toegeschreven aan een veel beter dan verwachte groei van het aantal abonnees, aangezien het bedrijf 7,66 miljoen abonnees heeft toegevoegd, vergeleken met 4,57 miljoen zoals Wall Street schatte. Oprichter en co-CEO Reed Hastings kondigde ook aan dat hij de functie van uitvoerend voorzitter op zich neemt, en de huidige COO Greg Peters zal samen met Ted Sarandos co-CEO-taken op zich nemen.

Het banenverlies in Silicon Valley ging deze week door toen Amazon (NASDAQ: AMZN), Microsoft (NASDAQ: MSFT) en Alphabet (NASDAQ: GOOGL) allemaal een nieuwe ronde van ontslagen aankondigden. Als reactie hierop steeg het aandeel van Alphabet met 5,34%, dat van Microsoft met 3,57% en dat van Amazon met 3,81% om de week op vrijdag mee af te sluiten.

Crypto-exchange Coinbase (NASDAQ: COIN) steeg vrijdag met 11,61% nadat JPMorgan zijn neutrale positie m.b.t. het aandeel herhaalde. Het vermeldde ook dat het wat voordeel zou kunnen hebben vanwege de recente mislukkingen van rivalen zoals FTX. Coinbase ziet ook momentum van de recente crypto-rally, waarbij de Bitcoin koers de afgelopen week met meer dan 10% is gestegen.

Financiële dienstverlener Ally Financial (NYSE: ALLY) won vrijdag meer dan 20% na een veel beter dan verwacht winstrapport. Het bedrijf boekte hogere inkomsten en inkomsten dan Wall Street had ingeschat, en het navigeert goed door de omgeving met hogere rentetarieven, terwijl zijn kredietverlening verbeterde, met name in de afdeling autoleningen. De aandelen van Ally zijn het afgelopen jaar nog steeds met meer dan 33% gedaald.

Beoordeling van wereldwijde markten

De Aziatische markten zetten hun sterke start van het jaar voort, aangezien de Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange opnieuw een positieve week boekten. De Nikkei had een bijzonder sterke week doordat de Bank of Japan haar monetaire beleid handhaafde, ook al steeg de inflatie in december naar een nieuwe hoogte in 40 jaar. De Core Consumer Price Index steeg tot 4% in Japan, de snelste groei op jaarbasis sinds 1981.

In Europa stegen de markten vrijdag hoger, maar sloten ze over de hele week lager. De FTSE 100, de CAC 40, de DAX en de STOXX 600 daalden allemaal lager nadat tegenvallende retailgegevens uit de Verenigde Staten de vrees verspreidden dat de Fed de rentetarieven in 2023 zal blijven verhogen. In Canada steeg de Toronto Stock Exchange met 0,80 % terwijl beleggers wachten op bericht over een nieuwe mogelijke renteverhoging in januari van de Bank of Canada.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs kende opnieuw een bescheiden wekelijkse stijging doordat de aanhoudende stijging van de vraag vanuit China de prijzen voor ruwe olie omhoog deed stijgen. Ondanks zwakkere economische cijfers uit de Verenigde Staten die zouden kunnen suggereren dat de verwerkende industrie al in een recessie zit, stegen de olieprijzen voor de tweede week op rij. De Brent Crude-futurescontracten van maart 2023 sloten de week af op $ 87,63 en de WTI-contracten van februari 2023 werden afgewikkeld op $ 81,40.

De prijs van goud daalde op vrijdag, maar het edelmetaal slaagde er nog steeds in om zijn vijfde opeenvolgende wekelijkse winst te boeken. De onzekerheid over toekomstige renteverhogingen door de Fed woog op investeerders en een solide week voor de Amerikaanse dollar woog ook op de winst van goud gedurende de week. Over het algemeen sloten de Gold Comex Futures-contracten van februari 2023 de week af op $ 1.927,70, een bescheiden winst van ongeveer $ 4,00 voor de periode die eindigde op 20 januari.

Crypto

De crypto-rally in 2023 ging deze week door, aangezien bijna elke grote munt opnieuw een positieve handelsweek boekte. Bitcoin en Ethereum braken door een aantal gebieden van eerdere weerstand en sloten de week af met respectievelijk 8,07% en 6,4%. Bitcoin blies door het prijsniveau van $ 22.000 en Ethereum overtrof $ 1.600 bij het sluiten van de week.

 

Solana was deze week opnieuw een grote winnaar, boekte een winst van 6,07% en vocht zich terug in de top tien crypto's op basis van marktkapitalisatie. De Ethereum-rivaal heeft nu 77,4% gewonnen in de afgelopen 30 dagen na de ineenstorting van zijn belangrijkste investeerder, FTX. Shiba Inu Token zag zijn streak ook doorgaan met nog eens 14% winst deze week. Een katalysator voor de recente run van Shib zou de aankondiging kunnen zijn van een bèta-lancering van Shibarium op 14 februari. Shibarium is een L2-netwerk dat naar verwachting een hogere mate van Shib-verbranding, goedkopere transacties, op Shib gebaseerde NFT's en zelfs een Shib Metaverse zal bevatten.

Crypto-geldschieter Genesis heeft deze week officieel Chapter 11-faillissementbescherming aangevraagd. Het platform is lid van de Digital Currency Group, een cryptoconglomeraat waartoe ook de Grayscale-groep van cryptofondsen behoort. Het faillissement had weinig invloed op de prijzen van crypto’s bij het sluiten van de week.

Volgende week op de Markten

Volgende week krijgen we wat meer economische gegevens die ongetwijfeld een impact zullen hebben op de stemming op de markten. De PCE Price Index en de University of Michigan Consumer Sentiment Index zijn twee maatstaven die door velen worden gebruikt om de gezondheid van de Amerikaanse economie te meten.

We zullen ook nog een week met inkomsten zien van bedrijven als Baker Hughes, Johnson & Johnson, Raytheon Corporation, Verizon, Texas Instruments, ASML, NextEra Energy, Boeing, AT&T, Visa, Mastercard, Intel, Comcast, Chevron, American Express en Microsoft.