We zijn twee weken verder in 2023 en investeerders hebben zeker de bladzijde omgeslagen over wat een pijnlijk 2022 was. Alle drie de grote gemiddelden stegen deze week opnieuw, aangedreven door de technologie-zware NASDAQ-index die vorig jaar de grootste achterblijver was. De afgelopen week steeg de NASDAQ met 4,82%, terwijl de S&P 500 en de Dow respectievelijk met 2,67% en 2,0% stegen.

De belangrijkste katalysator deze week voor aandelenstijgingen was het CPI-rapport van december, dat uitkwam op 6,5%, zoals door veel analisten werd verwacht. De prijzen daalden licht met 0,1% vanaf november en de inflatie in de Amerikaanse economie daalde voor de zesde achtereenvolgende maand. Hoewel de Fed voorzichtig blijft, zijn beleggers duidelijk optimistisch dat de renteverhogingen werken en dat de Centrale Bank eerder dan verwacht van koers zou kunnen veranderen.

Het cijferseizoen voor het vierde kwartaal begon op vrijdag toen de grote Amerikaanse banken hun winstvooruitzichten gaven. Over het algemeen toonden de banken meer voorzichtigheid dan verwacht en JPMorgan (NYSE: JPM), Bank of America (NYSE: BAC) en Citigroup (NYSE: C) herhaalden allemaal dat er nu een milde recessie komt in hun prognose voor komend jaar. De pessimistische ondertoon zette de markten op vrijdag in het rood, maar beleggers zouden uiteindelijk de waarschuwingen van zich afschudden en de indices tegen het einde van de sessie in het groen duwen.

 

Gezondheidszorggigant UnitedHealth Group (NYSE: UNH) rapporteerde vrijdag zijn resultaten over het vierde kwartaal en overtrof de schattingen van Wall Street. Het bedrijf zag de winst op jaarbasis met 19% stijgen en de groepsomzet steeg met 12,3%. UnitedHealth herhaalde ook zijn winstprognose voor 2023. Ondanks al deze positieve punten sloot het aandeel van UnitedHealth Group de dag met 1,31%.

De aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) bleven vrijdag lager nadat het bedrijf zijn prijzen voor nieuwe voertuigen in de Verenigde Staten verlaagde. Het is slechts de laatste ronde van wereldwijde prijsverlagingen van Tesla, waarvan sommige met maar liefst 20% zijn verlaagd. Deze ontwikkeling heeft tot verontwaardiging geleid bij recente Tesla-klanten en heeft geleid tot een ronde van downgrades van analisten vanwege de vrees voor een lagere vraag naar Tesla-voertuigen. De aandelen daalden vrijdag met bijna 1%, maar stegen deze week nog steeds met meer dan 2,8%. In sympathie met het Tesla-nieuws daalden de aandelen van Ford (NYSE: F) en General Motors (NYSE: GM) vrijdag met respectievelijk 5,29% en 4,75%.

Op donderdag overtrof Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (NYSE: TSM) de schattingen van analisten voor het kwartaal. Het aandeel steeg na het nieuws met bijna 5%. TSM zag een opeenvolgende omzetdaling van november tot december, maar wist nog steeds een groei van 29% op jaarbasis te realiseren. Het bedrijf meldde ook dat het geïnteresseerd is in het openen van extra productievestigingen in Japan en Europa.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten bleven deze week stijgen toen de Nikkei, de Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange Index allemaal opnieuw positieve winsten boekten. De Hang Seng-index bereikte een punt dat bijna 50% hoger was dan het dieptepunt in 52 weken dat eind 2022 werd bereikt. Het was een ongelooflijke stijging die samenviel met het feit dat China zijn economie weer opende en een stap terug deed van zijn zero-COVID-beleid. De benchmark MSCI Asia Pacific Index betrad eerder deze week zelfs een bullmarkt en klom meer dan 20% ten opzichte van zijn eigen dieptepunten in 52 weken.

De Europese markten stegen deze week hoger na de lagere CPI-gegevens uit de Verenigde Staten. De FTSE 100, de DAX en de CAC 40 boekten allemaal positieve weken, terwijl de pan-Europese STOXX 600-index een nieuw hoogtepunt in 52 weken bereikte om de week mee af te sluiten. De TSX in Canada boekte ook een mooie week met een stijging van 2,3%, voortbouwend op het marktmomentum van zijn zuiderburen.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs kreeg deze week een grote duw toen een stijging van de vraag vanuit China ervoor zorgde dat zowel Brent Crude als WTI-futures bijna 6% stegen. Zowel RBC als Morgan Stanley verwachten dat de stijging van de vraag vanuit China het aanbod in de eerste helft van 2023 zal doen afnemen, waardoor de prijzen waarschijnlijk zullen blijven stijgen. Voor de week sloten Brent Crude maart 2023-futures de week af op $ 85,42 en WTI Crude februari 2023-futures werden vereffend op $ 80,07.

Samen met olie sprong de goudprijs deze week hoger en brak het prijsniveau van $ 1.900. De Gold COMEX februari 2023-futures sloten de week af op $ 1.923,00, omdat het optimisme rond lagere renteverhogingen door de Fed investeerders in het edelmetaal bullish deed voelen. Een deel van wat goud hielp, was een aanhoudende daling van de Amerikaanse dollarindex (DXY), die deze week een daling van 1,64% zag.

Crypto

Het was een week om nooit te vergeten voor crypto-investeerders, aangezien bijna elke grote munt hoger steeg. Bitcoin sprong voor het eerst in twee maanden tijd over het prijsniveau van $20.000 heen. Deze week won Bitcoin meer dan 17% en Ethereum steeg met 14%. Andere grote munten die in opkomst waren, waren Binance BNB, die 13% toevoegde, evenals Solana en Avalanche, die beide met meer dan 35% herstelden.

 

De prijs van Avalanche steeg fors nadat bekend was gemaakt dat haar netwerk gebruikt zou worden door Amazon (NASDAQ: AMZN) voor het leveren schaalbare infrastructuur voor zijn AWS-cloudplatform. Crypto.com werd de laatste beurs die personeel ontsloeg toen het bedrijf meer dan 20% van zijn wereldwijde personeelsbestand schrapte. Crypto.com was ook in het nieuws in Canada, omdat toezichthouders in Ontario het gebruik van USDT (Tether) voor transacties in de provincie verbood.

Volgende week op de Markten

In de VS zijn de markten maandag gesloten in verband met de feestdag van Martin Luther King Jr. De winstcijfers beginnen dinsdag met bedrijven als Morgan Stanley, United Airlines, Charles Schwab, Procter & Gamble, Netflix en Schlumberger die volgende week allemaal inkomsten rapporteren.