De eerste week van 2023 zorgde voor een optimistische start van het nieuwe jaar, aangezien alle drie de belangrijkste indices hoger stegen tijdens de verkorte vakantieweek. Het banenrapport van december werd vrijdag vrijgegeven en de eerste indicaties zijn dat de renteverhogingen van de Fed de inflatie in de Amerikaanse economie proberen af te koelen. Het resultaat was de beste sessie voor de markten sinds november, waarbij de S&P 500 met 2,28% steeg en de NASDAQ met 2,56% steeg bij het sluiten van de week. Over het algemeen stegen de Dow Jones en de S&P 500 deze week beide met ongeveer 1,5%, terwijl de NASDAQ 1,0% toevoegde.

Uit het non-farm payrolls-rapport van december bleek dat er in de VS in de loop van de maand 223.000 banen bijkwamen, vergeleken met consensusschattingen van 200.000. De lonen groeiden langzamer dan verwacht en stegen met 0,3% op opeenvolgende maandelijkse basis. Bovendien toonde de ISM non-manufacturing inkoopmanagersindex aan dat de dienstensector vanaf november kromp en dat renteverhogingen inderdaad de economie als geheel vertragen.

De aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) stegen op vrijdag, maar boekten nog steeds een negatieve week. Het bedrijf verlaagde opnieuw de prijzen voor zijn voertuigen in China, wat leidde tot meer geruchten over een afnemende vraag. Het aandeel van Tesla bereikte deze week een nieuw dieptepunt in 52 weken en bereikte een prijs van $ 101,00 per aandeel. Een reeks neerwaartse bijstellingen van analisten en het missen van leveringen in het vierde kwartaal hebben de bear case voor het eens zo geliefde Wall Street-aandeel bevorderd.

 

Retailgigant Costco (NASDAQ: COST) steeg vrijdag met 7,26% na een sequentiële stijging van de netto-omzet van 7% voor de maand december, aangezien de netto-omzet de $ 22,24 miljard overschreed. Het is opnieuw een teken dat retailers dit jaar een sterk vakantieseizoen hebben gehad, ondanks de angst voor een dreigende recessie.

Cryptobank Silvergate Capital (NYSE: SI) zette zijn daling op vrijdag voort, wat resulteerde in een verlies van bijna 25% voor de week. Silvergate onthulde zijn banden met de ineenstorting van het crypto-imperium FTX en moest 40% van zijn personeel schrappen omdat klanten meer dan $ 8 miljard aan fondsen terugtrokken. Cathie Wood van Ark Invest liquideerde bijna haar gehele positie in het bedrijf en verkocht 99% van haar aandelen.

De aandelen van entertainmentbedrijf World Wrestling Entertainment (NYSE: WWE) stegen deze week met 24% nadat voormalig voorzitter Vince McMahon aankondigde dat hij terugkeert naar het bedrijf. Er gaan al een tijdje geruchten over een verkoop van het bedrijf en McMahon zei dat hij terugkeert om te onderhandelen over een mogelijke overname. McMahon verliet het bedrijf vorig jaar te midden van een schandaal over seksueel wangedrag tegen enkele van zijn voormalige werknemers. Hij is ook de grootste aandeelhouder van het bedrijf en hervatte zijn positie in de raad van bestuur.

Wereldwijde markten

Aziatische markten stegen deze week hoger, met name de Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange. China heeft aangekondigd maatregelen te nemen om het beruchte Three Red Lines-beleid, dat leidde tot een ineenstorting van de vastgoedmarkt in het land, terug te draaien. De Nikkei-index boekte over het algemeen een gematigd verlies nadat de Japanse markt zijn eerste jaarlijkse verlies boekte sinds 2018.

De Europese markten kenden een sterke start van het jaar toen de inflatie in de eurozone zakte naar 9,2%. De FTSE 100, de CAC 40, de DAX en de STOXX 600 boekten allemaal aanzienlijke winsten in de eerste week van 2023. De STOXX 600 sloot vrijdag op een nieuwe hoogste prijs in 52 weken, nu Europese investeerders optimistisch zijn dat de inflatie een hoogtepunt heeft bereikt.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijzen van futures op ruwe olie daalden deze week, omdat de aanhoudende vrees voor een recessie op de grondstof drukte. Voor zowel de Brent- als de WTI-futurescontracten was dit de grootste prijsdaling van één week sinds 2016. Over het algemeen sloten de Brent Crude-futurescontracten van 23 maart de week af op $ 78,51 en de WTI-futurescontracten van februari 2023 sloten de week af op $ 73,73. De prijsdaling kwam ondanks de sterke groei van de Chinese economie in afwachting van een herstel in 2023.

De goudprijs sprong aan het begin van het jaar toen goud COMEX februari 2023-contracten werden afgewikkeld tegen een prijs van $ 1.870,50. Het is de hoogste slotkoers voor goud sinds juni, aangezien een minder agressieve houding van de Fed investeerders optimistisch blijft stemmen. Het was de derde opeenvolgende wekelijkse winst voor goud, aangezien de dollarindex de week met 1% afsloot.

Crypto

Het was een positieve week voor crypto's, aangezien Bitcoin en Ethereum aan het begin van het jaar met respectievelijk 2,21% en 5,79% stegen. Solana stond opnieuw in de schijnwerpers toen het controversiële token de afgelopen zeven dagen met meer dan 36% steeg. Andere tokens die deze week stegen, waren BNB, Cardano, Shiba Inu Token, DogeCoin en Litecoin.

 

Het laatste in de SBF-sage zag de in ongenade gevallen oprichter van FTX de rechtbank verzoeken om voor $ 450 miljoen aan Robinhood-aandelen (NASDAQ: HOOD) te mogen verkopen. Het geld zou worden gebruikt om zijn juridische kosten te dekken, die beginnen op te lopen nadat hij eerder deze week pleitte niet schuldig te zijn aan de tegen hem ingediende aanklacht. Het proces tegen Bankman-Fried is voorlopig gepland voor 2 oktober 2023.

Volgende week op de Markten

Kunnen de markten doorgaan met hun momentum in volgende week? Een golf van toespraken van verschillende leden van de Fed leidde ons naar het belangrijkste CPI-rapport voor december. Hoewel de Fed havikachtig blijft in haar retoriek, zou een daling van de inflatie een grote bijdrage kunnen leveren aan het afbouwen van haar toekomstige renteverhogingen. 

Het winstseizoen voor het vierde kwartaal begint volgende week met rapporten van JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, CitiGroup, Blackrock, de Bank of New York Mellon, UnitedHealth Group en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.