weekoverzicht financiële markten 

Eindelijk is een van de slechtste handelsjaren in de recente geschiedenis genadig ten einde gekomen. De Amerikaanse markt sloot de sessie van vrijdag passend lager af, aangezien alle drie de grote indices afscheid namen van 2022 met opnieuw een verliezende dag. De cijfers van de afgelopen 365 dagen zijn onthutsend: de S&P 500 daalde met 19,4%, de Dow Jones Industrial Average verloor 8,8% en de NASDAQ kelderde met 33,1% en zag zijn eerste verliezende vierde kwartaal sinds het instorten van de dotcom-zeepbel.

Voor veel beleggers was dit een jaar om snel te vergeten. Megacap-aandelen die de afgelopen jaren de marktrally hadden geleid, worstelden met stijgende rentetarieven en wereldwijde inflatie. Bedrijven als Tesla (NASDAQ: TSLA) en Meta Platforms (NASDAQ: META) verloren dit jaar bijna 70% en zagen honderden miljarden dollars van hun marktkapitalisaties snijden. Apple (NASDAQ: AAPL) en Microsoft (NASDAQ: MSFT) daalden met ongeveer 30% voor het jaar dat overeenkomt met de NASDAQ, terwijl Alphabet (NASDAQ: GOOGL) en Amazon (NASDAQ: AMZN) respectievelijk 40% en 50% verloren, ondanks spraakmakende aandelensplitsingen.

Het was dit jaar de perfecte storm van economische en geopolitieke factoren. Na een ongekende tijd van geldcreatie om de economie te versterken i.v.m. de COVID-pandemie, trof de inflatie de wereld hard in 2022. Dit leidde ertoe dat centrale banken de rentetarieven verhoogden, wat zowel bij investeerders als consumenten tot pijn heeft geleid.

 

Bovendien zagen we de Russische invasie van Oekraïne, die de grondstoffenmarkten in beroering bracht en de Europese economie een klap gaf. China blijft vechten met COVID-19, aangezien een nieuwe uitbraak in het land miljoenen mensen heeft getroffen. Vreemd genoeg is het regime van president Xi teruggekomen op zijn Zero COVID-beleid en zal het de beperkingen in januari opheffen. Deze beleidswijziging heeft ertoe geleid dat sommige economen in 2023 wat optimistischer zijn over de Chinese economie.

Zullen we zien dat de bearmarkt zich in 2023 voortzet? Het is waarschijnlijk dat we volatiliteit in de markt zullen blijven zien totdat de inflatie in de Amerikaanse economie onder controle is. De Fed heeft haar agressieve houding ten aanzien van rentetarieven herhaald en is niet van plan haar standpunt te veranderen totdat de inflatie haar zelfopgelegde doelstelling van rond de 2,0% nadert.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten sloten het jaar positief af, aangezien de Nikkei, de Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange allemaal hoger sloten. Dit is waarschijnlijk een combinatie van het momentum dat is overgedragen van de rally in de VS op donderdag en de heropening van de Chinese economie in het nieuwe jaar. Afgelopen jaar verloor de Nikkei ongeveer 11% van zijn waarde, terwijl beide Chinese markten met 15% daalden.

De Europese markten sloten de laatste sessie van 2022 veel lager af, aangezien de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 vrijdag allemaal in het rood eindigden. Net als in Azië daalden de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 dit jaar allemaal met ongeveer 13%, terwijl de FTSE 100 de afgelopen 52 weken zelfs ongeveer wist te handelen. In Canada sloot ook de Toronto Stock Exchange vrijdag lager en sloot 2022 af met ongeveer 8,5%.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg tijdens de laatste handelsweek, omdat het nieuws over de heropening van de economie in China voldoende was om de ruwe olie-futures omhoog te stuwen. De WTI-contracten van februari 2023 sloten de week af op $ 80,39, terwijl de Brent Crude-contracten van maart 2023 werden afgewikkeld op $ 85,99. Ondanks de heropening van China kijken investeerders en analisten hoe de opheffing van reisbeperkingen de wereldmarkt beïnvloedt. Zelfs als Chinese burgers vrij kunnen reizen, voeren veel landen de beveiliging op luchthavens op om te proberen een nieuwe wereldwijde verspreiding van het virus het hoofd te bieden.

De goudprijs ging deze week iets omhoog toen we een lichte verzwakking van de sterkte van de Amerikaanse dollar zagen. Zoals te verwachten was, was de handel deze week rustig vanwege de feestdagen, maar de goud COMEX februari 2023-futurescontracten slaagden er wel in om de week af te sluiten op $ 1.830,40, een stijging van ongeveer $ 24,00 ten opzichte van de afsluiting van vorige week.

Crypto

Wederom een rustige week voor de cryptomarkten, toen investeerders op zoek waren naar een rustige afsluiting van wat een rampzalig jaar is geweest. Bitcoin en Ethereum daalden de afgelopen zeven dagen met respectievelijk 1,38% en 1,83%. De grote verliezer was Solana, aangezien het token blijft lijden na de ineenstorting van de grote investeerder, FTX. Vorige week is Solana met 16,73% gedaald, ondanks een herstel toen het kort werd genoemd door Ethereum-oprichter Vitalik Buterin. Solana eindigt 2022 met een verlies van meer dan 90% achter en handelt voor het eerst sinds begin 2021 in de enkele cijfers.

 

Een andere wending in de Sam Bankman-Fried-sage, aangezien de in ongenade gevallen FTX-oprichter wordt geconfronteerd met beschuldigingen van het uitbetalen van meer dan $ 684.000 aan crypto van een beurs op de Seychellen. On-chain-gegevens hebben aangetoond dat de opnames plaatsvinden terwijl Bankman-Fried onder huisarrest blijft. Hoewel de adressen die werden gebruikt SBF's zijn, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat hij het was die de transacties deed.

Volgende week op de Markten

Volgende week zullen we officieel in 2023 zijn. Ondanks de feestdag op maandag blijven de economische gegevens binnenstromen terwijl we wachten op het belangrijkste banenrapport van december voor niet-agrarische banen aan het einde van de week. Dit wordt de meest recente indicator van de inflatie in de Amerikaanse economie voor de maand december. Andere economische rapporten voor volgende week zijn onder meer de ISM Manufacturing Index en de ISM Services Index.