Terwijl beleggers zich opmaakten voor de laatste handelsweek van het jaar, daalden de belangrijkste indices voor de derde achtereenvolgende week. Ondanks de stap naar een renteverhoging van 50 basispunten eerder deze maand, heeft niets de Fed kunnen weerhouden van haar agressieve commentaar. Zelfs de geringste melding van aanhoudende renteverhogingen in 2023 heeft de markt in een neerwaartse spiraal gebracht en deze week was dat niet anders. De afgelopen week daalden de S&P 500 en de NASDAQ met respectievelijk 0,2% en 2,0%, terwijl de Dow Jones Industrial Average erin slaagde een bescheiden winst van 0,9% te boeken.

December was voor beleggers een maand om snel te vergeten, aangezien de aanhoudende vrees voor een dreigende recessie de slechtste maandresultaten sinds september veroorzaakte. Deze maand is de S&P 500 bijna 6,0% gedaald, de Dow is met 4,0% gedaald en de NASDAQ heeft een verlies van 8,5% geboekt. Als de markten volgende week lager blijven, zal dit de slechtste jaarlijkse prestatie zijn sinds 2008. Een van de redenen waarom de markten deze week volatiel waren, was de publicatie van de Core Personal Consumption Expenditures Index, die hoger uitkwam dan verwacht. Dit rapport is een van de geprefereerde graadmeters voor inflatie die door de Fed wordt gebruikt, dus het heeft beleggers ertoe gebracht te concluderen dat er meer renteverhogingen op komst zijn. 

 

De aandelen van Alphabet (NASDAQ: GOOGL) stegen vrijdag met meer dan 1,0% nadat het bedrijf een nieuwe samenwerking met de National Football League aankondigde. Door de deal zal de streamingdienst Sunday Ticket verhuizen van DirecTV naar YouTube TV, een dochteronderneming van Alphabet. Alphabet betaalde 2 miljard dollar voor de rechten op Sunday Ticket. Deze ontwikkeling is gewoon een manier van de NFL om zijn product toegankelijker te maken op streamingplatforms. Eerder dit jaar verwierf Amazon (NASDAQ: AMZN) de exclusieve rechten op uitzendingen van Thursday Night Football op zijn Amazon Prime-platform.

Het zware jaar voor Tesla (NASDAQ: TSLA) Aandeelhouders gingen deze week door toen het aandeel nog eens 20% verloor. De reden voor de laatste daling van Tesla is dat het bedrijf kortingen heeft gegeven op zijn voertuigen in de VS, Canada en Mexico. Het aandeel van Tesla heeft dit jaar een reeks downgrades ondergaan, waaronder een verlaging van het koersdoel van de oude stier Dan Ives van Wedbush. Terwijl Ives zijn Outperform-rating voor het aandeel handhaafde, verlaagde hij het koersdoel verder van $ 250,00 naar $ 175,00 per aandeel. Vrijdag verklaarde CEO Elon Musk dat hij de komende twee jaar geen Tesla-aandelen meer zal verkopen.

FedEx (NYSE: FDX) rapporteerde deze week zijn fiscale resultaten over het tweede kwartaal en hoewel de winst per aandeel hoger uitkwam dan verwacht, daalden de omzet en winst op jaarbasis. Het bedrijf zei dat het tot $ 1 miljard aan kosten zou besparen en heeft de prijzen van verzendkosten verhoogd. CEO Raj Subramaniam bleef waarschuwen voor een dreigende wereldwijde recessie en voorspelde lager dan verwachte inkomsten voor het volledige jaar. De aandelen van FedEx zijn tot nu toe met ongeveer 32% gedaald in 2022.

Wereldwijde markten

Aziatische markten hadden het opnieuw moeilijk omdat de hoge inflatie en een heropleving van COVID angst hebben aangewakkerd bij beleggers. De Nikkei-index daalde deze week met bijna 4,0% nadat Japan de hoogste inflatie in meer dan 40 jaar rapporteerde. De Bank of Japan verraste velen door de langetermijnrente te verhogen door middel van aanpassingen van de obligatierente, een teken dat Japan zich zou kunnen voorbereiden op een verergering van de inflatie begin 2023. De Hang Seng-index steeg deze week met 0,62%, maar de Shanghai Stock Exchange daalde met 3,77% toen een agressieve heropleving van COVID-19 China schokte. Er zijn meldingen dat maar liefst 37 miljoen gevallen op één dag zijn bevestigd, waardoor het land te maken heeft met de ergste uitbraak van het virus tot nu toe.

In Europa was het een ander verhaal, aangezien de FTSE 100, de DAX in Duitsland, de CAC 40 in Frankrijk en de STOXX600 allemaal positieve handelsweken boekten. De FTSE steeg met 1,92% om vóór de kerstvakantie sneller te zijn dan zijn Europese tegenhangers. In Canada wist de Toronto Stock Exchange deze week een stijging van 0,26% te boeken, nadat een sterke dag voor energieaandelen de markt in het noorden ondersteunde.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen stegen deze week nadat Rusland eindelijk reageerde op de voorgestelde olieprijsplafond van de G7. Het Kremlin verklaarde dat het de productie met 500.000 tot 700.000 vaten per dag zou verminderen. Als reactie hierop stegen de Brent Crude contracten van februari om de week af te sluiten op $83,97 per vat, terwijl de WTI februari contracten de week afsloten op $79,35 per vat.

De prijs van goud was grotendeels vlak toen de COMEX-contracten van het edelmetaal in februari de week afsloten op $ 1.806,00. Als deze prestatie volgende week standhoudt, ligt goud op schema voor zijn tweede achtereenvolgende jaarlijkse prijsdaling. De prijs van goud zal moeite blijven hebben om steun te vinden zolang de centrale banken blijven investeren in het verhogen van de rentetarieven om de inflatie te bestrijden.

Crypto

Weer een trage week voor de digitale valutamarkten, aangezien de greep van de Crypto-winter zijwaartse handel blijft veroorzaken. Bitcoin en Ethereum stegen met 0,93% en 4,11% over de afgelopen zeven dagen. Bitcoin blijft weerstand zien op het prijsniveau van $ 17.000, terwijl Ethereum strijdt om het prijsniveau van $ 1.300 te herwinnen. De BNB-munt van Binance vocht terug na een overhaaste uitverkoop vorige week en won meer dan 7,0% van zijn waarde.

 

De laatste wending in de FTX-insolventie-sage zag oprichter Sam Bankman-Fried uitgeleverd aan de VS, maar hij werd weer vrijgelaten na het betalen van een borgsom van $ 250 miljoen. Eerder deze week sloten de partner en mede-oprichter van Bankman-Fried, Gary Wang, en Alameda-CEO Caroline Ellison beiden schikkingen om samen te werken met de Amerikaanse aanklager in de zaak tegen Bankman-Fried.

Volgende week op de Markten

Het wordt een rustige afsluiting van het jaar zonder economische of winstrapporten volgende week. De markten zullen ook op maandag gesloten zijn, dus het zou een relatief trage handelsweek moeten worden om een einde te maken aan wat voor de meeste beleggers een zeer uitdagend jaar was.