In een week waarin de CPI-cijfers van november lager uitkwamen dan verwacht en de Fed de renteverhoging terugbracht tot 50 basispunten, slaagden de aandelen er toch in om voor de tweede achtereenvolgende week lager te dalen. Alle drie de grote gemiddelden kelderden nadat de Fed aankondigde dat de renteverhogingen in 2023 zouden doorgaan tot een niveau van 5,1%. Over het algemeen verloor de Dow Jones 1,7%, de S&P 500 daalde met 2,08% en de NASDAQ zakte deze week met 2,7%.

Het rentedoel van de Fed van 5,1% is hoger dan eerder verwacht. Het huidige tarief ligt tussen de 4,25% en 4,5%, wat al het hoogste niveau is in meer dan vijftien jaar. Aanhoudende agressieve retoriek van de Fed heeft de hoop op een zachte landing getemperd, en investeerders worden steeds meer op hun hoede voor een mogelijke recessie in 2023.

De aandelen van autofabrikant Ford (NYSE: F) daalden vrijdag met 7,06% toen het bedrijf de prijs van zijn Ford F-150 Lightning-model opnieuw verhoogde. Ford verhoogde de prijs met nog eens $ 4.000, wat betekent dat de prijs nu 40% hoger is dan bij de lancering. Ford noemde de stijgende grondstofprijzen de belangrijkste reden voor de prijsverhoging, aangezien de MSRP nu $ 55.974 USD bedraagt, vergeleken met $ 39.974 in mei 2021.

Adobe (NASDAQ: ADB) steeg met 3% nadat het de schattingen van Wall Street voor het kwartaal had overtroffen met een totale omzetgroei van 10% op jaarbasis. Het softwarebedrijf handhaafde zijn vooruitzichten voor 2023 en kondigde de overname aan van het softwarebedrijf voor samenwerkingsprojecten, Figma. Ondanks de stijging is de aandelenkoers van Adobe in 2022 nog steeds met 40% gedaald.

Meta Platforms (NASDAQ: META) kreeg voor het eerst in lange tijd positief nieuws. Het was een uitdagend jaar voor het sociale-mediabedrijf, maar een upgrade van JPMorgan heeft beleggers enthousiast gemaakt. JPMorgan haalde aan dat de focus van het bedrijf op het verlagen van de kosten de top- en bottom-line van het bedrijf in 2023 zal helpen, en verwacht dat de advertentie-uitgaven weer op het oude niveau zullen komen. Het verhoogde het aandeel van Meta naar een Overweight-rating en verhoogde het koersdoel naar $115 per aandeel.

Goldman Sachs (NYSE: GS) ging een tandje lager toen het bedrijf aankondigde dat het in het nieuwe jaar ongeveer 4.000 banen gaat schrappen. Het aantal ontslagen op Wall Street is geïntensiveerd nu de financiële sector zich aansluit bij een hele reeks andere industrieën in een poging om de loonlijsten te verkleinen om kosten te besparen terwijl de economie vertraagt. In de afgelopen weken hebben Citigroup (NYSE: C), Barclays en Morgan Stanley (NYSE: MS) allemaal banen geschrapt in de aanloop naar het nieuwe jaar.

Wereldwijde markten

Aziatische markten daalden deze week lager omdat de vrees voor een recessie en een verdere toename van COVID-gevallen in China investeerders verzuurden. De Nikkei-index daalde deze week met 0,77% doordat zwakke productie- en industriële gegevens uit Japan de aandelenkoersen naar beneden stuurden. De Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange daalden met respectievelijk 0,73% en 0,88%. Nadat Beijing de Zero COVID-beperkingen had versoepeld, zag het land een golf van gevallen naarmate de economie weer openging.

De Europese markten beleefden hun slechtste handelsweek in maanden toen de aandelen daalden in sympathie voor de Amerikaanse markten. De FTSE100 kelderde met 1,93% nadat de Bank of England haar belangrijkste rentetarief verhoogde tot 3,5%, het hoogste niveau sinds 2008. De CAC 40- en de DAX-indices daalden met 2,94% en 2,85% omdat de toegenomen kans op een wereldwijde recessie op investeerders in Europa. In Canada daalde de Toronto Stock Exchange met 2,01% doordat de Bank of Canada ook de belangrijkste rentetarieven met nog eens 50 basispunten verhoogde om het jaar mee af te sluiten.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De futures op ruwe olie daalden opnieuw, doordat de agressieve taal van centrale banken over de hele wereld bleef wegen op de prijs van grondstoffen. Brent Crude-futurescontracten voor februari 2023 sloten de week af op $ 79,26, terwijl WTI januari 2023-contracten de week afsloten op $ 74,50. De olieprijs bereikte het laagste niveau sinds vóór de Russische invasie van Oekraïne in februari.

De goudprijs daalde gedurende de week en een last-minute stijging op vrijdag duwde de prijs van de Gold Comex-futures voor februari 2023 terug boven het prijsniveau van $ 1.800. Het is niet verrassend dat het voortdurende commentaar van de Fed m.b.t. renteverhogingen richting 2023 ook  de prijs van goud in de weg zat. Totdat er uitstel komt van havikachtige retoriek, zal er waarschijnlijk aanhoudende druk zijn op goud en andere activa.

Crypto

Het was weer een zware week voor de cryptowereld toen de voortdurende sage van de FTX-instorting een nieuw niveau bereikte. FTX-oprichter Sam Bankman-Fried werd officieel gearresteerd op de Bahama's en beschuldigd van acht strafrechtelijke aanklachten, waaronder fraude. SBF werd op de Bahama's op borgtocht vrijgelaten en zit tot februari vast in een gevangenis.

 

Een van de eenzame titanen in de crypto-industrie, Binance, heeft zijn eigen geruchten over insolventie afgeweerd. Eerder deze week werd aangekondigd dat leidinggevenden van Binance mogelijk worden aangeklaagd voor het witwassen van geld in de Verenigde Staten. Binance-oprichter CZ wordt aangevallen door de media, omdat velen denken dat Binance in dezelfde voetsporen zal treden als FTX. Binance’s token BNB daalde met 19,17% deze afgelopen week.

Bitcoin en Ethereum zakten deze week ook in na een daling met respectievelijk 2,83% en 7,60% voor de week. Andere opmerkelijke dalers zijn XRP, dat met 9,55% daalde, Dogecoin, dat met 21,44% daalde, en Cardano, dat met 15,28% daalde.

Volgende week op de Markten

Volgende week een trage week op de economische kalender nu we het vakantieweekend naderen. Op vrijdag ontvangen we de PCE en Core PCE Prijsindex die de persoonlijke consumptieve bestedingen meet. We zullen vrijdag ook de University of Michigan Sentiment Index zien, die waarschijnlijk de laatste momentopname van de inflatie in de economie zal laten zien.

We hebben volgende week ook enkele last-minute inkomstenrapporten van large-capbedrijven zoals Nike, Micron Technologies en FedEx.