Het lijkt erop dat we nog niet helemaal uit de problemen zijn. Alle drie de grote indices rapporteerden verlies de afgelopen week, aangezien aandelen de slechtste handelsweek in bijna drie maanden kenden. Gemengde economische gegevens suggereerden dat de inflatie mogelijk niet zo snel afkoelt als we zouden willen. Nu het CPI-rapport van november volgende week verschijnt en de volgende renteverhoging door de Fed op komst is, worden beleggers steeds sceptischer over het vermogen van de Fed om de economie naar een zachte landing te leiden.

De afgelopen week daalde de Dow Jones met 2,77%, de S&P 500 daalde met 3,37% en de NASDAQ kelderde met 3,99%. De Producer Price Index steeg in november met 0,3% en kwam hoger uit dan verwacht, wat deed beseffen hoe ver we nog verwijderd zijn van een Fed-draaipunt. Beleggers blijven zich bearish voelen in de aanloop naar een belangrijke week met economische gegevens, aangezien aandelen een volatiele rit kunnen tegemoet gaan richting de afsluiting van het jaar.

Costco (NASDAQ: COST) rapporteerde een zeldzame misser op zijn inkomsten voor zijn fiscale eerste kwartaalrapport. De groothandelaar miste de verwachtingen voor lidmaatschapsinkomsten, wat een belangrijke indicator is voor de prestaties van het bedrijf. De inkomsten stegen met $ 0,03 op jaarbasis, maar bleven onder de consensusschattingen van Wall Street. Een ander gebied waarop Costco tekortschoot, was de e-commerceverkoop, die in feite met 3,7% daalde ten opzichte van dit kwartaal vorig jaar. Aandelen van Costco waren weinig veranderd.

 

De aandelen van DocuSign (NASDAQ: DOCU) stegen vrijdag met 12,4%, na een grote winst voor het technologiebedrijf. Na een paar moeilijke kwartalen na de COVID-19-pandemie, verpletterde DocuSign de schattingen, terwijl het een solide groei van het abonnement zag en zelfs genereuze richtlijnen gaf voor het volgende kwartaal. 

Fitnessmerk lululemon (NASDAQ: LULU) kelderde vrijdag met 12,85% na zwakker dan verwachte winstverwachting en een te grote voorraad producten op weg naar de feestdagen. Het bedrijf registreerde zijn beste Black Friday-evenement in de geschiedenis en overtrof zelfs de schattingen van Wall Street, maar het was niet genoeg om de negatieve vooruitzichten voor dit kwartaal van zich af te schudden.

De aandelen van Apple (NASDAQ: AAPL) daalden deze week met bijna 4% nadat berichten naar boven kwamen dat het bedrijf zijn productie van China naar India wil verplaatsen. Het bedrijf is gaan vertrouwen op China als thuisbasis voor zijn iPhone-productie, maar productvertragingen en lage iPhone-verkopen lijken de druppel te zijn geweest voor 's werelds meest waardevolle bedrijf. CEO Tim Cook verklaarde dat zijn M-lijn chips nu in Amerika zal worden geproduceerd in faciliteiten die eigendom zijn van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (NYSE: TSM).

Wereldwijde markten

De Aziatische markten stegen deze week terwijl China zijn Zero COVID-beleid verder afbouwt. De Nikkei-index in Tokio boekte een minimale winst, maar de index handelde eerder deze week ook op het laagste punt in een maand. De Hang Seng-index in Hong Kong steeg met 3,5% nadat de stad meldde dat ze overweegt de huidige COVID-regelgeving te versoepelen. Hong Kong zag ook een inflatierapport dat in lijn met de verwachtingen viel, waardoor de aandelenkoersen de week hoger afsloten. De Shanghai Stock Exchange Index steeg ook met 0,8%, aangezien Beijing zijn strikte COVID-beperkingen terugdraait.

De Europese markten vielen deze week in zwijm toen de CAC 40 eindelijk een einde zag komen aan de negen weken durende reeks van positieve winsten. De FTSE 100 daalde met ruim 1,0%, terwijl ook de Dax in Duitsland daalde. In Canada kelderde de Toronto Stock Exchange met 2,5% toen de Bank of Canada een definitieve renteverhoging van 50 basispunten aankondigde om het jaar af te sluiten.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Het was een meedogenloze week voor de olie-industrie, aangezien de ruwe oliefutures met bijna 10% daalden. De Brent Crude-futures van februari 2023 sloten de week af op $ 76,10 en de WTI-futures van januari 2023 sloten de week af op $ 71,59. Het was de slechtste handelsweek voor Brent sinds augustus en de slechtste voor de WTI sinds april van dit jaar. Zelfs het nieuws over de heropening van China kon de zorgen van investeerders niet wegnemen dat er een wereldwijde recessie op het punt staat toe te slaan als de kalender naar 2023 gaat.

De prijs van goud veranderde weinig toen de goud COMEX-futures van februari 2023 de week afsloten op $ 1.809,40. Goudtraders wachten op de volgende stap van de Fed, aangezien een agressieve beslissing over renteverhogingen goud weer naar beneden zou kunnen sturen.

Crypto

Het was weer een vlakke week voor de cryptomarkten, maar dat is misschien precies wat beleggers willen na de ineenstorting van FTX, die nog steeds schokgolven door de cryptowereld stuurt. Bitcoin sloot de week hoger met 1,16%, terwijl de Ethereum koers met 1,25% lager ging.

 

Met zoveel turbulentie op de cryptomarkten dit jaar, wachten velen in de branche op de volgende grote klap. Sommigen kijken naar de grootste beurs die nog overeind staat, Binance. Terwijl de CEO van Binance, CZ, zichzelf door velen als een doelwit heeft gezien, onthulde Binance's eerste Proof of Reserves-auditrapport dat Binance meer dan genoeg activa had om de tegoeden van gebruikers te verantwoorden. Ondanks hoe andere beurzen werden beheerd, blijft Binance over-gedekt en bevindt het zich in een solide financiële positie om de aanhoudende crypto-winter te doorstaan. \

Volgende week op de Markten

Alle ogen zijn gericht op het CPI-rapport van november, dat dinsdag bekend wordt gemaakt voor de laatste momentopname van de inflatie in de Amerikaanse economie. Woensdag zullen we waarschijnlijk bericht horen over de renteverhoging van de Fed in december van voorzitter Jerome Powell. In termen van inkomsten zijn Oracle, Adobe en Accenture de grootste bedrijven die volgende week rapporteren.