Bemoedigend nieuws van de Federal Reserve en een sterke start van het vakantieseizoen hebben sommige beleggers weer optimistisch gemaakt over de Amerikaanse economie. Aandelen boekten wekelijkse winsten tijdens de Thanksgiving-week, waarin slechts gedurende drie en een halve handelsdag werd gehandeld. Nadat het inflatierapport van oktober lager uitkwam dan verwacht, hebben de markten gewacht op wat de Fed zal doen m.b.t. de renteverhogingen in december. Volgens de notulen van de FOMC-vergadering die eerder deze week zijn vrijgegeven, lijkt het erop dat de Fed het jaar wil afsluiten met een verhoging van slechts 50 basispunten. Dit is het eerste bemoedigende teken dat de inflatie in de VS mogelijk haar hoogtepunt heeft bereikt.

Terwijl de Amerikaanse aandelen het grootste deel van de week nog gedempt waren, slaagden alle drie de grote indices erin om tijdens de aangepaste handelssessie op vrijdag hoger te sluiten. Over het geheel genomen voegde de Dow Jones 1,78% toe, de S&P 500 steeg met 1,53% en de NASDAQ won 0,72%.

Black Friday begon in stijl voor de feestdagen, aangezien retailers een online record van meer dan $ 9 miljard verwachten in een vroeg rapport van Adobe. De hoge verkoopcijfers contrasteren met de recente retoriek van een afname van de consumentenvraag. Een dreigende recessie en hoge inflatie zouden een reden kunnen zijn waarom consumenten hebben gewacht op grote deals in plaats van producten voor de volle prijs te kopen. In vroege cijfers lijkt het erop dat Walmart (NYSE: WMT) Amazon (NASDAQ: AMZN) verslaat in termen van Black Friday-verkopen.

 

Apple (NASDAQ: AAPL) daalde vrijdag met 1,96% na berichten dat de toenemende gevallen van COVID-19 in China de productie van het bedrijf zouden kunnen beïnvloeden. Aanhoudende COVID-lockdowns hebben het werk bij Apple-leverancier Foxconn onderbroken, waar naar verluidt 20.000 werknemers de grootste fabriek van het bedrijf hebben verlaten. Dit wakkert geruchten aan dat Apple deze feestdagen een groot tekort aan producten zal hebben, wat een deuk zou kunnen veroorzaken in de omzet van het bedrijf in het vierde kwartaal.

Andere Chinese aandelen daalden vrijdag ook, aangezien het aantal COVID-gevallen in Shanghai voor het eerst sinds april boven de 31.000 gevallen uitkwam. Meer zorgen over mogelijke lockdowns in de economische hoofdstad van China zorgden ervoor dat aandelen als Nio (NYSE: NIO) en Alibaba (NYSE: BABA) vrijdag terrein bleven verliezen.

In ander technisch nieuws daalden de aandelen van Activision Blizzard (NASDAQ: ATVI) vrijdag met meer dan 4% na een rapport dat de Federal Trade Commission zal aanklagen om de overname door Microsoft (NASDAQ: MSFT) te blokkeren. De aandelen van Microsoft werden niet beïnvloed door het nieuws, aangezien de technologiegigant zich voorbereidt op het sluiten van zijn deal ter waarde van $ 68,7 miljard.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten handelden deze week vlak omdat de Nikkei Index en de Shanghai Stock Exchange beide een paar centimeter hoger stegen. De Hang Seng-index sloot deze week lager omdat de eerder genoemde COVID-19-crisis de Chinese industrie opnieuw bedreigt. De hoofdstad van het land, Peking, is al in lockdown-modus en verdere sluitingen in Shanghai zouden opnieuw een negatief effect kunnen hebben op de Chinese economie.

In Europa bleven de markten het goed doen, aangezien de FTSE100, de DAX en de CAC 40 allemaal wekelijkse winsten boekten van meer dan 1,0%. De CAC 40 in Frankrijk steeg voor de achtste opeenvolgende week, wat de sterkste prestatie is sinds maart 2020. In Canada steeg de TSX met 2,42%, vooruitlopend op het winstrapport van volgende week van de grote banken.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen daalden voor de derde week op rij doordat de toenemende bezorgdheid over de lockdowns in China op de industrie drukte. De Brent Crude januari-futurescontracten sloten de week af op $83,63 terwijl de WTI januari-futures afsloten op $76,55. Berichten dat de OPEC+ al in januari de productieniveaus verhoogde, drukten deze week ook de prijzen van contracten.

De goudprijs was deze week vlak toen de Gold Comex December-contracten hoger stegen en zich vestigden op $1.755. Het was een bescheiden winst voor het edelmetaal, ondanks tekenen dat de Fed haar agressieve renteverhogingen zal doorvoeren. Terwijl aandelen deze week stegen, lijken goudbeleggers terughoudend om weer in te stappen zonder bevestiging van een verandering in het rentebeleid van de Fed.

Crypto

De cryptomarkten waren opnieuw vlak in weer een weinig inspirerende week. Beleggers blijven details ontvangen over de gevolgen van de FTX-saga, aangezien SBF uit hechtenis blijft op de Bahama's. Bitcoin daalde de afgelopen week met 0,11%, terwijl Ethereum 0,93% won. Litecoin bleef de grootste winnaar, aangezien de oude crypto bleef voortbouwen op zijn samenwerking met Moneygram. De blockchain zag eerder deze week ook de 135 miljoenste transactie, wat elf opeenvolgende jaren van onberispelijke prestaties markeert.

Ook Solana en Binance Coin (BNB) zaten deze week in de lift. Solana had een grote klap gekregen van de ineenstorting van de FTX, aangezien de beurs een van de grootste investeerders was. Binance CEO CZ kondigde ook aan dat het bedrijf een verzekeringsfonds van $ 1 miljard opricht om te proberen de cryptomarkten te redden.

 

Volgende week op de Markten

Volgende week worden enkele belangrijke rapporten vrijgegeven, waaronder de Consumer Confidence Index en het Personal Consumption Expenditure-rapport. De laatste van deze rapporten is een van de favoriete inflatie-indicatoren van de Fed. Beleggers zullen ook wachten op de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell over de naderende renteverhoging in december.