Het was een relatief vlakke week voor aandelen na de massale post-CPI-rally van de week ervoor. De belangrijkste indices bleven ruim binnen bereik en vrijdag zorgde voor een mooie stijging in het weekend, ondanks dat lieten alle drie de indices een negatief weekresultaat zien. Over het algemeen daalde de Dow Jones met slechts 0,01%, de S&P 500 verloor 0,69% en de NASDAQ zakte deze week met 1,57%. Ondanks de beter dan verwachte CPI-cijfers van vorige week, herhaalden de leden van de Fed deze week hun agressieve houding waardoor investeerders enige hoop verloren op een aanstaande wending in renteverhogingen.

Deze week maakten de retailgiganten hun derdekwartaalcijfers bekend. Walmart (NYSE: WMT) overtrof de schattingen van Wall Street toen Big Blue een omzetstijging van 9,0% voor het kwartaal zag, doordat consumenten massaal naar de winkel kwamen voor goedkopere boodschappen. De winst per aandeel kwam uit op $ 1,50 tegenover de verwachting van $ 1,32, terwijl de inkomsten de $ 152 miljard overtroffen in vergelijking met schattingen van $ 147,75 miljard. Walmart gaf een conservatieve voorspelling voor het vierde kwartaal van de feestdagen, maar het was genoeg voor beleggers, aangezien de aandelen na de winstcijfers met bijna 6,0% stegen.

 

Target (NYSE: TGT) zong een ander deuntje nadat de winst in het derde kwartaal met 50% was gedaald. Een deel van de reden was de enorme voorraadoverschotten die het bedrijf tegen een veel lagere marge moest verkopen. Target kondigde ook een duizelingwekkende stijging van 50% op jaarbasis aan in winkeldiefstallen die het bedrijf dit jaar tot nu toe meer dan $ 400 miljoen heeft gekost. Al met al had Target een iets betere omzet voor het kwartaal, maar miste het de winstverwachting per aandeel. 

Home Depot (NYSE: HD) overtrof opnieuw de verwachtingen van analisten, aangezien de in Atlanta gevestigde retailer voor woningverbetering de omzet in het derde kwartaal achtereenvolgens met 6,0% zag groeien. Home Depot versloeg zowel de top als de bottom line en is er tot nu toe in geslaagd de historische inflatie in de Amerikaanse economie van zich af te schudden. Het bedrijf bevestigde opnieuw de vooruitzichten voor het vierde kwartaal en de aandelen kenden een bescheiden boost na het rapport.

Techgigant NVIDIA (NASDAQ: NVDA) rapporteerde zijn winst over het derde kwartaal en hoewel het bedrijf de omzetramingen overtrof, miste het zijn winst per aandeel. NVIDIA zag de omzet op jaarbasis met 17% dalen, maar de aanhoudende groei van de datacenterdivisie was voldoende om investeerders tevreden te stellen. De aandelen van NVDA stegen na het rapport, ondanks het feit dat het bedrijf een duidelijke daling van de GPU-verkopen verwachtte als gevolg van nieuwe beperkingen op de export naar China en de verschuiving van proof of work naar proof of stake voor de Ethereum-cryptocurrency. 

Ten slotte slaagde de belegerde Chinese e-commercegigant Alibaba (NYSE: BABA) er wel in om de winstverwachtingen voor het kwartaal te overtreffen, maar kwam hij niet uit de buurt van de omzetramingen. Het bedrijf zag de omzet in het kwartaal met 3% stijgen, maar wordt nog steeds getroffen door COVID-19-lockdowns in China, evenals door wereldwijde problemen met de toeleveringsketen en de uitdagende macro-economische omgeving.

Wereldwijde markten

Aziatische markten volgden de VS lager gedurende de week, aangezien de Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange allemaal verliezen boekten. Chinese markten daalden ondanks beter dan verwachte resultaten van technologiebedrijven zoals Alibaba (NYSE: BABA). Slechter dan verwachte verliezen van Chinese vastgoed- en vastgoedontwikkelingsbedrijven deden alle winsten van technologieaandelen teniet. 

Aan de andere kant zetten de Europese markten hun recente sterke prestatie voort, aangezien de FTSE 100, de DAX en de CAC40 allemaal positieve weken boekten. De FTSE steeg hoger nadat beleggers de herfstbegroting van kanselier Jeremy Hunt hadden verwerkt, waarbij ook rekening werd gehouden met het feit dat de detailhandelsverkopen voor oktober hoger waren dan in september, maar nog steeds lager dan analisten hadden verwacht.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs boekte het tweede opeenvolgende wekelijkse verlies, aangezien de toenemende bezorgdheid over de COVID-19-gevallen in China bleef wegen op de wereldwijde grondstoffen. Brent Crude Futures sloot de week af op $ 87,62 per vat, terwijl WTI Futures schikte op $ 80,08. Het getemperde sentiment over het feit dat de Fed de rente blijft verhogen, heeft ook geleid tot hernieuwde bezorgdheid over een onvermijdelijke wereldwijde recessie. 

De goudprijs bleef grotendeels stabiel, maar daalde tegen het einde van de week toen opmerkingen van de Fed over het handhaven van een agressieve houding de edelmetaalmarkten raakte. De US-dollar sloot de week sterker af, waarmee het de hoop op een tweede opeenvolgende week met winst voor goud de bodem insloeg. De prijs van het COMEX-futurescontract van december 2022 werd de week vereffend op $ 1.752,00.

Crypto

Terwijl de cryptowereld zich blijft herstellen van de plotselinge ineenstorting van FTX vorige week, blijven er nog veel vragen over. Waarschijnlijk bovenaan ieders lijst staat: waarom is Sam Bankman-Fried nog steeds vrij en woont hij op de Bahama's? SBF tweet nog steeds lange onsamenhangende discussies over wat er met FTX is gebeurd. Sommigen hebben hem zelfs zien winkelen bij lokale supermarkten op de Bahama's. Ten slotte gaat er een gerucht dat de Bahamaanse regering activa van FTX heeft overgenomen in hun eigen privébezit. Dit blijft een snel evoluerende en verwarrende situatien die de cryptomarkten nog steeds doet wankelen.

 

Een andere schoen die uit deze beproeving viel, is dat het gerucht gaat dat BlockFi faillissement aanvraagt, terwijl Digital Currency Group of DCG de crisis voelt, omdat het gerucht gaat dat zijn dochterondernemingen Genesis en Grayscale Bitcoin Trust aan een zijden draadje hangen. GBTC zegt dat het business as usual is voor het bedrijf, ondanks dat de Grayscale-korting een historisch dieptepunt van 43% bereikt in vergelijking met de onderliggende Bitcoin koers. 

Wat de muntprijzen betreft, de markten bleven deze week grotendeels vlak, waarbij Bitcoin en Ethereum bescheiden verliezen boekten. Solana bleef een grote verliezer vanwege de nauwe banden met FTX en SBF en het token daalde met nog eens 16,6%. Matic daalde met 11,8%, terwijl Litecoin deze week een verrassende winnaar was en 6,19% aan zijn prijs toevoegde.

Volgende week op de Markten

Volgende week zijn de Amerikaanse markten op donderdag gesloten vanwege Thanksgiving. Maar op woensdag zullen alle ogen gericht zijn op de FOMC-notulen voor elk teken dat de Fed afwijkt van haar agressieve houding ten aanzien van renteverhogingen.

Het is een trage week voor inkomsten vanwege de vakantie, maar we zullen nog steeds rapporten zien van Zoom Video Communications, Autodesk, VMWare, Deere and Company, Baidu en PinDuoDuo.