Het was het nieuws waar iedereen op Wall Street op had gewacht. Het CPI-rapport van oktober kwam lager uit dan verwacht, met een stijging van 7,7% op jaarbasis, vergeleken met 8,2% in september. Zowel de CPI- als de Core CPI-niveaus daalden in oktober en hoewel dit zeker niet het einde is voor de inflatie in de Amerikaanse economie, zou het een teken kunnen zijn dat het ergste voorbij is. Als gevolg hiervan stegen de aandelen tijdens de laatste twee handelssessies van de week, aangezien alle drie de belangrijkste gemiddelden stegen in wat hun beste handelsweek sinds juni zou worden.

In wat een veelbewogen en wisselvallige week was, vonden de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen plaats en het lijkt erop dat de Democraten de controle over de Senaat zullen behouden. Er brak chaos uit in de cryptowereld en technische aandelen zagen hun beste handelsdag sinds 2020.

Grote tech-aandelen behoorden afgelopen week tot de grootste winnaars, aangezien Apple (NASDAQ: AAPL) met meer dan 9,1% steeg, Amazon (NASDAQ: AMZN) 9,5% won, Alphabet (NASDAQ: GOOGL) 10,3% toevoegde en Microsoft (NASDAQ: MSFT ) steeg met 11,3%. Meta Platforms (NASDAQ: META) voegde bijna 20% toe in de week nadat CEO Mark Zuckerberg meer dan 11.000 werknemers had ontslagen toen het bedrijf probeerde om kosten te besparen.

 

De Chinese EV Maker Nio (NYSE: NIO) won vrijdag 11,85% na het overtreffen van de omzetramingen van Wall Street voor het derde kwartaal. Het bedrijf boekte een groter dan verwacht verlies voor het kwartaal, maar het leverde wel een recordaantal van 31.607 voertuigen op voor het kwartaal, een stijging van bijna 30% op jaarbasis. Nio gaf voor het vierde kwartaal een schatting van tussen de 43.000 en 48.000 leveringen, wat de toch al recordcijfers van het afgelopen kwartaal zou verbreken. 

Na een teleurstellende en zeldzame misgelopen winst voor Walt Disney (NYSE: DIS), heeft CEO Bob Chapek een personeelsstop aangekondigd en een vermindering van zijn bijna 190.000 werknemers. Het aandeel bereikte een nieuw dieptepunt in 52 weken na zijn winstbekendmaking, maar herstelde vrijdag met meer dan 5% na de aankondiging van Chapek. Chapek onthulde ook dat hij gelooft dat de streamingdienst Disney+ tegen 2024 winstgevend zal zijn. 

Aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) blijven worstelen terwijl CEO Elon Musk zich bij Twitter concentreert op het rechtzetten van het schip. De eerste paar weken van Musk als eigenaar van het socialemediaplatform zijn niet volgens plan verlopen. Het beruchte verificatiesysteem van $ 8,00 heeft ertoe geleid dat meerdere accounts parodiëren op grote bedrijven zoals Eli Lilly (NYSE: LLY) en Lockheed Martin (NYSE: LMT). Musk onthulde ook dat hij miljarden dollars aan Tesla-aandelen had verkocht om Twitter over te nemen, wat ook enkele Tesla-aandeelhouders heeft verzuurd. Ten slotte heeft de oude Tesla-stier Dan Ives uit Wedbush, Tesla uit zijn topaandelen verwijderd nadat hij Musks overname van Twitter een albatros noemde.

Beoordeling van wereldwijde markten

De Aziatische markten gingen samen met die van de VS hoog toen de betere CPI-cijfers de zorgen over een Amerikaanse recessie wegnamen. Daarnaast stegen Chinese aandelen deze week opnieuw toen Peking officieel de quarantainetijden verkortte voor degenen die positief testen op COVID-19. De Hang Seng-index won vrijdag 7,74% en steeg met ruim 8% voor de week. De Nikkei in Tokio steeg met 3,25% terwijl de beurs van Shanghai de afgelopen vijf handelsdagen 0,80% won. 

Ook in Europa stegen de markten, waarbij de DAX Index in Duitsland voorop liep met een stijging van meer dan 6%. De CAC 40 Index in Frankrijk steeg met 3,4% voor de week, terwijl de FTSE 100 in Londen de achterblijver was met een verlies van 0,23%. De Toronto Stock Exchange steeg samen met zijn buren in het zuiden toen de TSX 3,0% voor de week steeg. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijs van olie steeg op vrijdag, maar zowel de Brent Crude- als de WTI Futures-contracten boekten een wekelijks verlies. De belangrijkste katalysator voor de prijsstijging op vrijdag is de versoepeling van de COVID-beperkingen in China. Nu de industrie en de verwerkende industrie weer op tafel liggen in China, anticiperen veel investeerders op een sterke stijging van de vraag. Voorlopig blijft het olieaanbod in de VS hoog, wat zeker de potentiële stijging van de vraag uit China compenseert. De Brent Crude-futures sloten de week op $ 95,99, terwijl de WTI-futures de week sloten op $ 88,96 per vat.

 

De goudprijs steeg na het CPI-rapport, aangezien het edelmetaal zijn beste handelsweek sinds juli 2020 had. De prijs begon de week op $ 1.681, maar eindigde vrijdag boven $ 1.765. Goud heeft nu zeven opeenvolgende maandelijkse verliezen geleden terwijl de wereldeconomie blijft worstelen met inflatie en een dreigende recessie. Verdere volatiliteit in risicovolle activa zoals crypto's zorgde ook voor een toename van de vraag naar goud.

De zilverprijs steeg ook flink en sloot de week bijna eed dollar hoger op $ 21,70 per troy ounce.

Crypto

Velen noemen het de slechtste week in de geschiedenis voor cryptocurrencies. In wat een plotselinge ineenstorting lijkt te zijn die flashbacks heeft opgeroepen naar de ineenstorting van Terra Luna, heeft crypto-exchange FTX faillissement aangevraagd in een wervelwind van gebeurtenissen. Een van 's werelds grootste cryptobeurzen en de grootste in de VS gevestigde beurs, zag $ 16 miljard aan activa van de ene op de andere dag verdampen. In een bizarre gang van zaken. Binance stond al klaar om FTX over te nemen, maar de volgende dag kondigde Binance CEO Changpeng Zhao aan dat het bedrijf afstand zou nemen van de deal.

Niet alleen is FTX nu failliet, maar 130 van haar dochterondernemingen, waaronder Alameda en BlockFI, zijn ook insolvent. Het is slechts de laatste in een reeks van crypto-instortingen, waaronder de eerder genoemde Terra Luna, 3AC of Three Arrows Capital, DeFi-protocol Time Wonderland en crypto-uitleenplatform Celsius.

 

Als gevolg hiervan stortten de prijzen van crypto's in toen Bitcoin met 22% daalde, Ethereum 24% verloor en de door FTX gesteunde Solana met meer dan 56% daalde voor de week. De FTT-token van FTX daalde met 92% van ongeveer $ 25,00 aan het begin van de week tot slechts $ 2,00 op vrijdag. Andere grote verliezers waren onder meer altcoins zoals DOGE die 39% verloor, Shiba Inu die met 29% daalde, en Avalanche die deze week met 33% daalde.

Volgende week op de markten

Na het CPI-rapport van deze week zullen beleggers op zoek gaan naar verder bewijs van dalende inflatie. Volgende week zien we het Empire State Manufacturing Index-rapport, de Producer Price Index voor oktober en de Philadelphia Fed Manufacturing Index-cijfers voor oktober.

Een grote week m.b.t. de winstcijfers, aangezien de grote retailers nu aan de beurt zijn. Walmart-, Target-, Home Depot-, Lowe's- en TJX-bedrijven rapporteren allemaal inkomsten. Ook technologiebedrijven NVIDIA, Cisco, Alibaba, JD.Com, Sea Limited en Applied Materials zullen de hele week hun winstcijfers bekendmaken.