Ondanks een sprankje hoop dat de Fed haar agressieve houding ten aanzien van inflatie zou gaan ombuigen, kondigde voorzitter Powell voor november een nieuwe verhoging van 75 basispunten aan. Aandelen reageerden negatief ondanks een bredere marktrally waarmee de week op vrijdag werd afgesloten. Alle drie de grote indices boekten wekelijkse verliezen toen de Dow een winnende reeks van vier weken doorbrak, terwijl de S&P 500 en de NASDAQ hun respectieve winnende reeksen van twee weken tot een einde zagen komen. Al met al verloor de Dow ongeveer 1,4%, de S&P 500 daalde met 3,35% en de NASDAQ zakte met 5,65% toen grote technologieaandelen hun verliezen vergrootten.

Het niet-agrarische loonlijstrapport van de maand oktober maakte beleggers onrustig bleek tijdens een nieuwe volatiele sessie. Het werkloosheidspercentage steeg tot 3,7%, ondanks dat er in de loop van de maand 261.000 nieuwe banen bijkwamen. Het was slechts de laatste in een reeks economische gegevens die beleggers proberen te ontcijferen om de volgende stappen van de Fed te voorspellen.

Fintech-bedrijf Block (NYSE: SQ) zag de aandelen vrijdag met meer dan 11% stijgen na een beter dan verwacht winstrapport voor het derde kwartaal. Block overtrof de schattingen van Wall Street, terwijl de brutowinst met 38% op jaarbasis steeg. Het bedrijf zag ook een stijging van 40% in het gebruik van zijn Cash App-betaalpas met meer dan 18 miljoen actieve gebruikers.

Koffiegigant Starbucks (NASDAQ: SBUX) won vrijdag 8,5% na het overtreffen van de schattingen van Wall Street voor zowel winst als omzet. Starbucks zag de wereldwijde verkoop in dezelfde winkels met 7% stijgen, terwijl de Amerikaanse verkoop in dezelfde winkels met 11% steeg, omdat klanten ervoor kozen zichzelf te trakteren op duurdere dranken. Ten slotte zag het loyaliteitsprogramma van Starbucks een groei van 16% tot bijna 29 miljoen leden.

Eerder deze week steeg Etsy (NASDAQ: ETSY) hoger na opnieuw de schattingen te hebben verslagen. Het doe-het-zelf-social-mediaplatform rapporteerde beter dan verwachte verkopen en bood enkele optimistische prognoses voor de rest van 2022. De inkomsten stegen met meer dan 11% op jaarbasis als gevolg van de onlangs doorgevoerde verhoging van de transactiekosten voor handelaren. 

Er waren deze week zeker enkele verliezers, aangezien DraftKings (NASDAQ: DKNG) vrijdag met 28% daalde na een rapport waarin het bedrijf de groei van nieuwe gebruikers misliep. SaaS-bedrijven Twilio (NYSE: TWLO) en Atlassian (NASDAQ: TEAM) gaven beide teleurstellende verwachtingen voor het vierde kwartaal en zagen hun aandelen dalen met respectievelijk 34,6% en 28,9% bij het sluiten van de week.

Wereldwijde markten

Aziatische markten boekten positieve weken nadat een rapport verklaarde dat China zich zou terugtrekken van zijn strikte COVID-voorschriften. Een Chinese communistische krant suggereerde dat partijfunctionarissen werden aangespoord om de nu beroemde strikte beperkingen te versoepelen. De aandelen stegen in de handel in Hong Kong toen de Hang Seng-index vrijdag 5,4% hoger sloot en bijna 9% hoger voor de week. De Shanghai Stock Exchange sprong ook hoger, met meer dan 6% deze week. 

De Europese markten stegen deze week ook toen de FTSE100 in Londen zijn beste handelsweek in meer dan twee jaar noteerde. De DAX in Duitsland en de CAC 40 in Frankrijk wonnen in de loop van de week ook respectievelijk 1,55% en 2,18%.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg voor de tweede week op rij, zij het met een bescheiden winst als gevolg van een iets zwakkere dollar. Brent Crude-futures sloten de week af op $98,57 en WTI-futures sloten de week af op $92,60 na een sterke handelssessie op vrijdag. Olie werd beïnvloed door het nieuws uit China, aangezien 's werelds op een na grootste economie een terugkeer naar een hogere vraag naar ruwe olie zou kunnen zien. Meer agressieve woorden van de Fed temperden het sentiment voor olie enigszins, maar uiteindelijk waren er genoeg positieve punten om de prijzen weer een positieve week te laten zien.

De goudprijs steeg vrijdag samen met de wereldwijde aandelen toen een zwakkere dollar en een werkgelegenheidsrapport van 'Goldilocks' de toon zetten. Het rapport over de niet-agrarische loonlijsten was niet te warm en niet te koud, wat in schril contrast staat met waar we zelfs een paar maanden geleden waren. Goud-futurescontracten voor december sloten de week af op $1.685,70 na een winst van 3,36% op vrijdag.

Crypto

Het was een bullish week voor de cryptomarkten, aangezien een aantal tokens werd gewekt door verschillende katalysatoren in de industrie. Ten eerste bleef Bitcoin goed presteren, aangezien 's werelds grootste cryptocurrency deze week 3,4% won en het niveau van $ 21.400 opnieuw claimde. Alle ogen zullen gericht zijn op hoe Bitcoin het hele weekend presteert, aangezien dit niveau de laatste tijd als een belangrijk weerstandspunt heeft gefungeerd. Ethereum breidde zijn sterke reeks uit en voegde nog eens 4,3% toe, toen de twee blue-chip crypto's de marktkapitalisatie van de industrie deze week tot meer dan $ 1 biljoen terugduwden.

Polygon ging opnieuw een spraakmakend partnerschap aan omdat het werd gekozen als de blockchain bij uitstek voor het nieuwe NFT-platform van Instagram. Op de sociale-mediasite kunnen gebruikers hun eigen NFT's rechtstreeks via hun Instagram-pagina maken en verkopen. Matic steeg met 28,96% in de week na het nieuws.

 

DogeCoin bleef groeien in sympathie voor Elon Musk, CEO van Tesla (NASDAQ: TSLA), i.v.m. het verwerven van Twitter. De meme-munt voegde deze week nog eens 49,28% toe en heeft de positie van het achtste grootste token volgens marktkapitalisatie teruggewonnen. Andere belangrijke tokens met aanzienlijke winsten deze week zijn Binance's BNB met een stijging van 18,5%, Litecoin met een verrassende stijging van 25% en Chainlink, die een rally van 22,6% kende.

Ten slotte rapporteerde crypto-exchange Coinbase (NASDAQ: COIN) deze week zijn kwartaalresultaten. Hoewel het bedrijf een groter dan verwacht verlies en lagere inkomsten rapporteerde, zag het ondanks de aanhoudende crypto-winter ook een sterke gebruikersgroei. De aandelen van Coinbase stegen licht na het rapport.

Volgende week op de markten

We hebben een kritieke week voor de boeg, aangezien dinsdag de tussentijdse verkiezingen in de VS zullen plaatsvinden en velen denken dat dit een katalysator kan zijn voor een opleving van de markt. Bovendien zullen we donderdag het CPI-rapport van oktober ontvangen, dat ons de laatste cijfers over de Amerikaanse inflatie zal geven. 

We zullen ook belangrijke inkomsten zien van bedrijven als Activision Blizzard, BioNTech, Walt Disney, Occidental Petroleum, The Trade Desk, Rivian, Roblox en AstraZeneca. Merk op dat de Amerikaanse markten open zijn op vrijdag 11 november, dat is Veteranendag.