Een kritieke week op Wall Street leidde tot een gebroken en verdeelde performance van de bredere markten. Het was een van de slechtste weken voor grote technologieaandelen sinds de COVID-crash in maart 2020, aangezien Alphabet (NASDAQ: GOOGL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Meta Platforms (NASDAQ: META) en Amazon (NASDAQ: AMZN) allemaal tuimelden op gemiste inkomsten. Voor Meta was het de slechtste week ooit als beursgenoteerd bedrijf, en het aandeel daalde met 25% na weer een rapport dat een afnemende groei liet zien.

Het enige lichtpuntje voor technologieaandelen was Apple (NASDAQ: AAPL) als 's werelds meest waardevolle bedrijf dat de verwachtingen van Wall Street overtrof. Een kanttekening bij het rapport van Apple is dat de verkoop van de iPhone 14 lager uitkwam dan verwacht, waarschijnlijk een bijproduct van een verminderde consumentenvraag als gevolg van een dreigende recessie. Het aandeel van Apple steeg vrijdag met meer dan 7,5% en tilde alle drie de belangrijkste gemiddelden naar een nieuwe weekwinst.

Deze week won de Dow Jones 5,7% en dat was de vierde opeenvolgende winnende week, terwijl de S&P 500 en de NASDAQ respectievelijk 3,9% en 2,2% stegen. Een deel van het optimisme van beleggers vloeide voort uit een rapport eerder deze week waaruit bleek dat een belangrijke inflatiemaatstaf die door de Fed wordt gebruikt in september met slechts 0,5% steeg, wat in lijn was met de verwachtingen. Gezien het feit dat het PCE-inflatiecijfer niet te hoog was en de winstrapporten redelijk blijven, afgezien van grote technologieaandelen, beschouwden beleggers dit netto als positief, waardoor de week hoger werd afgesloten.

 

Tesla (NASDAQ: TSLA) CEO Elon Musk heeft vrijdag officieel Twitter overgenomen en snel werk gemaakt van het huidige regime. Musk ontruimde de executive suite, inclusief vertrekkende CEO Parag Agrawal. De raadselachtige CEO had zijn Tesla-ingenieurs al de Twitter-code laten onderzoeken en heeft gedurende de dag verschillende tweets gemaakt. Er ontstond een interessant rimpeleffect toen General Motors (NYSE: GM) het eerste bedrijf werd dat advertenties van het platform haalde.

Chinese aandelen kelderden na hun slechtste week in jaren. De Hang Seng-index in Hong Kong bereikte het laagste niveau sinds 2009 en daalde vrijdag nog eens 4%. De reden? Afgelopen weekend bevestigde de Chinese president Jinping Xi zijn terugkeer voor een ongekende derde termijn als hoofd van de Chinese Communistische Partij. Aandelen zoals Nio (NYSE: NIO), Alibaba (NYSE: BABA) en PinDuoDuo (NASDAQ: PDD) zakten tijdens de handel van maandag in en daalden verder tot aan het slot van de week. Na de derde ambtstermijn van Xi daalde het Chinese industriële bbp met bijna 10% op jaarbasis voor het jaar tot nu toe, en verdere COVID-beperkingen en lockdowns zouden industriële hubs in het land opnieuw kunnen treffen.

Wereldwijde markten

De derde termijn van president Xi had ook directe gevolgen voor de Aziatische markten, aangezien de Nikkei-index, de Shanghai Stock Exchange en de eerder genoemde Hang Seng-index allemaal wekelijkse verliezen leden. Bezorgdheid over de afnemende economische groei in China en verdere COVID-lockdowns schokten Chinese investeerders. Toch bereikte de Nikkei het hoogste punt in zeven weken nadat de Bank of Japan haar negatieve rentevoeten handhaafde in het licht van de stijgende inflatie.

De Europese markten boekten hun tweede opeenvolgende week van winsten toen de FTSE 100, de DAX in Duitsland en de CAC 40 in Frankrijk allemaal stegen. De CAC 40 daalde vrijdag nadat enkele zwakker dan verwachte BBP-gegevens werden gerapporteerd, terwijl technologieaandelen in heel Europa de mega-cap technologieaandelen in de VS weerspiegelden en instortten, ondanks de bredere marktwinsten.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Futures op ruwe olie boekten deze week bescheiden winsten nadat de Amerikaanse olie-export in de loop van de week recordniveaus bereikte. Hieruit bleek dat de vraag naar olie blijft bestaan ​​ondanks dreigende lockdowns in China die de op een na grootste economie ter wereld zouden kunnen vertragen. WTI Crude December futures sloten de week af op $88,38 en Brent Crude December futures op $95,77 per vat. De vraag is sterk vooruitlopend op de onlangs aangekondigde productieverlagingen van OPEC+ die in november zouden moeten beginnen.

De goudprijs daalde tot onder het belangrijkste niveau van $1.650 om de week af te sluiten op $1.648,30. Het was opnieuw een daling voor het edelmetaal, aangezien de US-dollar sterk bleef. Op dit moment zal de goudprijs waarschijnlijk gekoppeld zijn aan een ommekeer van de Fed m.b.t. de rentetarieven, maar tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat dit tegen het einde van het jaar zal gebeuren.

Crypto

Een bullish rally voor crypto's werd deze week geleid door Ethereum toen de op een na grootste cryptocurrency hoger steeg en bijna 20% toevoegde. Bitcoin was ook in opkomst toen de leidende cryptovaluta het prijsniveau van $ 20.000 opnieuw claimde en terug steeg naar $ 21.000 na een winst van meer dan 7% deze week. Nog een token dat in opkomst is? DogeCoin ontvangt sympathie voor Elon Musk die Twitter overneemt. Musk heeft in het verleden gezegd hoe hij DogeCoin in het platform zou integreren, dus investeerders springen terug in de meme-munt en duwen deze 40% hoger.

 

Andere altcoins die deze week aanzienlijke winsten boekten, waren Solana, Shiba Inu, Cardano en Avalanche, die allemaal ongeveer 15% wonnen. In bedrijfsnieuws blijft Visa (NYSE: V) investeren in Web3 end crypto aangezien de betalingsgigant patenten heeft aangevraagd voor een crypto digitale portemonnee, NFT's en zelfs de Metaverse. Deze ontwikkeling komt op de hielen van rivaliserende American Express (NYSE: AXP) die onlangs soortgelijke patenten heeft ingediend.

Volgende week op de markten

Volgende week komen er wat meer economische gegevens in de vorm van de ISM Manufacturing Index, en de belangrijkste werkgelegenheidscijfers voor niet-agrarische bedrijven voor de maand oktober. We zitten diep in het hart van het winstseizoen en volgende week zien we AMD, Eli Lilly, Pfizer, Airbnb, Qualcomm, Amgen, PayPal, Starbucks, en volgende week vrijdag is niemand minder dan Berkshire Hathaway de kers op de taart.