Toen er weer een seizoen met winstrapporten op gang kwam, suggereerden sterker dan verwachte rapporten dat de Amerikaanse economie sterker zou kunnen zijn dan gedacht. Alle drie de grote gemiddelden boekten winst deze week toen de Dow Jones 4,9% steeg, de S&P 500 4,7% won en de NASDAQ voorop liep, met een stijging van 5,2% voor de week. Zoals gezegd was het de sterkste handelsweek sinds juni, zelfs toen de rente op tienjaars staatsobligaties steeg tot het hoogste niveau sinds 2008.

Grote banken overtroffen de verwachtingen van analisten, aangezien Goldman Sachs (NYSE: GS), JP Morgan (NYSE: JPM) en Bank of America (NYSE: BAC) allemaal sterker binnenkwamen dan verwacht. Aan de andere kant van de medaille kwamen Morgan Stanley (NYSE: MS) en CitiGroup (NYSE: C) lager binnen dan verwacht, met als gevolg dat de aandelen van deze bedrijven kelderden.

De eerste ronde van inkomsten bij de tech-reuzen kwam redelijk gemengd binnen, waarbij Netflix (NASDAQ: NFLX) tot nu toe de meest indrukwekkende prestaties neerzette. De streaminggigant voegde in het kwartaal meer dan 2,4 miljoen abonnees toe terwijl het zich voorbereidt op de lancering van een meer betaalbaar, door advertenties ondersteund abonnementsniveau. Als gevolg hiervan versloeg het bedrijf de schattingen voor het kwartaal, en de aandelen stegen deze week met bijna 25%.

 

Alle ogen waren woensdag gericht op Tesla (NASDAQ: TSLA), toen de leider in de EV-industrie de winst verwachting overtrof, maar wat betreft de omzet afgelopen kwartaal te kort kwam. De misser komt omdat de leveringen van EV's in het derde kwartaal ook lager uitkwamen dan verwacht, aangezien het bedrijf blijft proberen de stijgende kosten, problemen met de toeleveringsketen en de uitdagende vraag van de consument te bestrijden. Het aandeel zag een mini-uitverkoop na de winstcijfers, maar slaagde er toch in om een ​​bescheiden winst van ongeveer 2,0% te boeken deze week. 

Snap (NYSE: SNAP) miste opnieuw zijn inkomsten omdat de augmented reality-app steeds dalende inkomsten blijft zien. Een groot deel van deze daling is te wijten aan het feit dat bedrijven niet zoveel uitgeven aan advertenties, terwijl het ook nog steeds worstelt met de privacy-update van Apple (NASDAQ: AAPL) uit 2021. De aandelen van SNAP daalden vrijdag met bijna 30% en bereikten hun laagste niveau sinds 2019 De misser van Snap leidde tot verliezen voor andere bedrijven die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten zoals Meta Platforms (NASDAQ: META).

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren de hele week grotendeels vlak, aangezien de Nikkei een bescheiden winst van ongeveer 0,4% noteerde, terwijl de Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange beide daalden deze week. Oplopende politieke spanningen in China in combinatie met meer COVID-gerelateerde beperkingen en lockdowns wogen opnieuw op de Chinese aandelen. 

De Europese markten weerspiegelden de winst van Wall Street deze week toen de FTSE 100 een volatiele week afsloot en in totaal met 1,62% steeg. Het VK is in rep en roer nu premier Liz Truss aftrad na slechts 44 dagen in functie, nadat ze gedwongen was haar economische beloften terug te draaien. Deze omvatten het verlagen van belastingen en mini-begrotingsplannen die geen grip kregen. De DAX in Duitsland en de CAC40 in Frankrijk stegen in de loop van de week met respectievelijk 2,11% en 1,44%.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De futures op ruwe olie stegen deze week, ondanks aanhoudende zorgen over een wereldwijde recessie en een achteruitgang in de industrie. WTI-futures stegen licht met ongeveer 0,6% om de week af te sluiten op $ 85,00, wat betekent dat het met bijna een derde is gedaald sinds de prijzen in de zomer. Brent Crude December-contracten sloten de week af op $ 93,50. De wereldwijde olieprijzen kregen eerder deze week een klap nadat de Chinese president Xi Jinping suggereerde dat het land vast zou houden aan zijn nul-COVID-beleid. 

De goudprijs steeg deze week toen het opnieuw een belangrijk steunniveau opeiste op $1.650 en sloot de week af op $1.662,50. Goud herstelde met name door de rally van vrijdag nadat een rapport van de Wall Street Journal suggereerde dat sommige Fed-leden voorstander zijn van het vertragen van het tempo van renteverhogingen.

Crypto

Een vrij rustige week in Crypto zag Bitcoin het prijsniveau van $ 19.000 vasthouden en een bescheiden verlies van 0,16% voor de periode boeken. Ethereum handelt momenteel onder $ 1.300 met een stijging van 0,26% deze week. Er was deze week meer rood dan groen op cryptografieken, aangezien XRP, Solana en Cardano allemaal met meer dan 5,0% daalden.

 

De grootste kop in de cryptowereld is dat de voormalige mede-oprichter van Ethereum, Gavin Wood, is teruggetreden als CEO van het bedrijf dat Polkadot heeft ontwikkeld. Geen zorgen voor DOT-investeerders, aangezien Wood de grootste aandeelhouder van Parity Technologies blijft en betrokken zal blijven bij de ontwikkeling van Polkadot. De mede-oprichter van Parity, Bjorn Wagner, zal voorlopig de functie van CEO overnemen. De koers van Polkadot daalde deze week met 4,19%. 

Volgende week op de markten

Verse nieuwe economische gegevens zullen ons volgende week de laatste staat van inflatie in de economie verschaffen. De Empire State Manufacturing Index en verschillende updates van belangrijke Fed-leden zullen waarschijnlijk een impact hebben op hoe de markten zullen handelen.

Nog iets dat de markten kan beïnvloeden? Grote tech-inkomstencijfers komen volgende week binnen, aangezien Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Meta Platforms allemaal hun winst bekendmaken. Andere opmerkelijke bedrijven zijn Visa, Coca-Cola, UPS, Boeing, Waste Management, For, Mastercard, McDonald's en grote energiebedrijven zoals Chevron, Exxon Mobil en Royal Dutch Shell PLC.