Het was opnieuw een volatiele handelsweek op Wall Street, aangezien investeerders de laatste preview ontvingen van de inflatieniveaus in de Amerikaanse economie. Op donderdag werd het CPI-rapport van september gepubliceerd, waarbij de inflatie opnieuw hoger uitkwam dan verwacht. De inflatie steeg in september met 0,4% en kwam uit op een stijging van 8,2% op jaarbasis vanaf 2021. Ondanks dat het cijfer hoger uitkwam dan verwacht, herstelde de markt zich tijdens een historische ommekeer gedurende de sessie van donderdag. Helaas voor beleggers werden deze winsten op vrijdag snel weggevaagd toen alle drie de grote gemiddelden het weekend in tuimelden. Over het geheel genomen boekte de Dow Jones een winst van 1,15% voor de week, terwijl de S&P 500 en de NASDAQ met respectievelijk 1,55% en 3,11% daalden. 

Toen de rendementen op 10-jaars staatsobligaties tijdens de sessie van vrijdag boven de 4% uitkwamen, gingen de grote technologieaandelen nog verder in de verkoop. Apple (NASDAQ: AAPL) daalde met 3,22% en sleepte zowel de S&P 500 als de NASDAQ naar beneden als belangrijkste component. Apple kondigde eerder deze week aan dat het samenwerkt met Goldman Sachs om spaarrekeningen met hoge rente aan Apple Card-gebruikers aan te bieden.

 

Aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) daalden ook toen het aandeel vrijdag daalde naar een nieuwe laagste prijs in 52 weken. Het aandeel heeft het moeilijk sinds CEO Elon Musk zijn zoektocht naar het sociale-mediaplatform Twitter (NYSE: TWTR) hernieuwde. Ondanks de recente neergang heeft Tesla deze week positieve opmerkingen ontvangen van Wall Street-analisten, die beide opmerken dat de Inflation Reduction Act de inkomsten van Tesla aanzienlijk zou moeten helpen. Het aandeel van Tesla daalde de afgelopen handelsweek nog eens 8,4%. 

Amazon (NASDAQ: AMZN) zag zijn aandelen deze week met meer dan 7,0% dalen toen de eCommerce-gigant een tweede Prime Day-uitverkoop hield om de ​​overvloed aan producten in zijn magazijnen te verminderen. Hoewel de eerste cijfers lager uitkwamen dan het eerste Prime Day-evenement in juli, geloven analisten nog steeds dat het een goede zet was voor Amazon. Andere retailers zoals Walmart (NYSE: WMT) en Target (NYSE: TGT) hebben beide opgemerkt dat ze een overaanbod aan goederen hebben en overbevoorraad zijn als gevolg van een afname van de vraag van de consument. 

Tot slot hebben de Verenigde Staten eerder deze week nieuwe beperkingen uitgevaardigd op de export van halfgeleiderchips naar China. Het nieuwe verbod had sterke gevolgen voor de chipindustrie en voor Chinese ADR-aandelen. De beperkingen zijn bedoeld om de Chinese ontwikkeling van zijn technologie en militaire infrastructuur te verstikken, en is nog een andere bron van spanning tussen de twee mondiale supermachten.

Beoordeling van wereldwijde markten

In Azië slaagden de Nikkei en de Shanghai Stock Exchange erin om wekelijkse winsten te boeken, aangezien beide indices stegen na de post-CPI-stijging van donderdag op Wall Street. De Hang Seng-index bleef lager en bereikte bijna het laagste prijsniveau sinds 2009 voordat hij vrijdag weer hoger steeg. Chinese aandelen stegen bij het sluiten van de week, ondanks de verhoogde politieke spanning van Peking die de COVID-lockdowns in grote steden in het hele land hernieuwde.

In Europa was de inflatiestijging van 10% op jaarbasis in Duitsland niet genoeg om de DAX naar een verlies-week te sturen. De CAC 40 reageerde ook positief op het feit dat de Franse regering haar strijd tegen de inflatie in het land herhaalde. De zaken waren niet zo rooskleurig in het Verenigd Koninkrijk, waar pensioenregelingen bijna implodeerden en de FTSE 100 deze week bijna 2,0% daalde.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs boekte een weekverlies omdat de vrees voor een dreigende wereldwijde recessie op de markt bleef drukken. Na twee opeenvolgende weken van winst, werden WTI Crude-futures deze week afgerekend op $ 85,55, terwijl Brent Crude-futures zich op $ 91,63 vestigden. De oliemarkten zijn nog steeds aan het herstellen van de OPEC+-aankondiging van vorige week om de bevoorrading met 2 miljoen vaten per dag te verminderen. Dit in combinatie met verdere Chinese lockdowns zou de olieprijs de komende weken kunnen doen dalen.

Goudfutures daalden deze week ook, tot zelfs onder het vorige belangrijke steunniveau van $1.700. De prijs van het edelmetaal sloot de week af op $1.650, omdat de aanhoudende kracht van de US-dollar en het hoger dan verwachte CPI-cijfer meer volatiliteit voor de goudmarkten veroorzaakten.

Crypto

Crypto-markten bleven deze week dalen, aangezien Bitcoin en Ethereum beide onder de belangrijkste prijsniveaus vielen. De Bitcoin koers dook even onder de $ 19.000, maar houdt zich sterk boven dat niveau. Deze week heeft de grootste crypto ongeveer 1,5% verloren. Ethereum handelt onder de $1.300 en heeft deze week in totaal ongeveer 2,3% verloren. Altcoins bleven zwakte vertonen in deze markt, aangezien XRP, Cardano en Solana de afgelopen zeven dagen allemaal aanzienlijke verliezen boekten.

 

Nog een week en weer een grote crypto-hack. Deze week was het de op Solana gebaseerde DeFi-exchange Mango Markets die werd getroffen met een diefstal van $ 100 miljoen. Solana had vorige week ook weer een netwerkstoring. Het token staat onder druk en handelt voor het eerst sinds juni onder het prijsniveau van $ 30. 

Volgende week op de markten

Na het langverwachte CPI-rapport deze week, ziet volgende week een beetje uitstel van economische gegevens. Het cijferseizoen begint echter als we de eerste grote stormloop krijgen van blue-chip bedrijven, waaronder Tesla, Netflix, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, Bank of America, ASML Holding, Verizon, Goldman Sachs en American Express.