Hoewel de week begon met een sterke rally aan het begin van oktober, maakten drie opeenvolgende negatieve sessies die winst af. De reden? Het non-agrarische wergelegenheidsrapport voor de maand september bleef sterk, aangezien de werkloosheid in de VS daalde tot 3,5%. Hoewel dit normaal gesproken als positief zou worden beschouwd, zijn beleggers bezorgd dat de aanhoudende kracht van de Amerikaanse economie de Fed ertoe zal brengen verdere agressieve renteverhogingen door te voeren om de inflatie te beteugelen. Voor de week steeg de Dow Jones 2,0%, terwijl de S&P 500 1,5% won, terwijl de NASDAQ een bescheiden winst van slechts 0,7% behaalde. 

Tesla (NASDAQ:TSLA) zette zijn daling voort toen de EV-leider ongeveer 12% verloor in zijn slechtste handelsweek sinds 2020. Een veelvoud van redenen veroorzaakt de daling, waaronder een lager dan verwacht leveringsrapport voor het derde kwartaal, evenals dat CEO Elon Musk blijft streven naar overname van social media platform Twitter (NYSE:TWTR). Eerder deze week bevestigde Musk via een aanvraag bij de SEC dat hij van plan is de sociale-mediasite te kopen voor zijn oorspronkelijke biedprijs van $ 44 miljard. 

Chipmaker AMD (NASDAQ:AMD) daalde vrijdag met 13,87% nadat hij had gewaarschuwd dat de omzet in het derde kwartaal veel lager zal uitkomen dan de eerdere verwachtingen. Het bedrijf schat dat zijn inkomsten meer dan $ 1 miljard lager zullen uitkomen dan verwacht, met als belangrijkste reden een enorme daling van de vraag naar pc's. AMD zal op 1 november zijn volledige kwartaalcijfers publiceren, maar voorlopig blijven de chipaandelen het moeilijk hebben, aangezien rivalen NVIDIA (NASDAQ:NVDA) en Intel (NASDAQ:INTC) tijdens de sessie met respectievelijk 8,03% en 5,37% daalden.

 

Credit Suisse (NYSE:CS) zette zijn volatiele handel deze week voort toen de Europese investeringsbank 13,05% won. Het nieuws eerder deze week had sommigen in de sector bezorgt gemaakt over de financiële gezondheid van de bank, aangezien de aandelen naar een nieuw dieptepunt zakten. Vrijdag bood het aan om ongeveer $ 3 miljard aan schuldpapier terug te kopen, terwijl het ook bevestigde dat het zijn Savoy Hotel in Zürich verkoopt. 

De cannabisaandelen stegen aanvankelijk op vrijdag, maar de meesten tuimelden terug naar de aarde bij de sluitingsbel. De reden? President Biden bekijkt hoe het medicijn op federaal niveau wordt geclassificeerd. Hij kondigde ook aan dat hij duizenden criminelen zal vergeven die veroordeeld zijn en gevangenisstraffen uitzitten voor eenvoudig bezit van marihuana. De aandelen van Tilray (NASDAQ:TLRY) daalden met 18,72%, Canopy Growth (NASDAQ:CGC) daalden met 25,60% en Aurora Cannabis (NASDAQ:ACB) daalden met 12,78%.

Beoordeling van wereldwijde markten

De Aziatische markten toonden deze week kracht voordat ze samen met de Amerikaanse markten afnamen na het werkgelegenheidsrapport van september. De Nikkei bereikte de hoogste prijs sinds juni, aangezien de belangrijkste Japanse markt in de week voorafgaand aan een nationale feestdag op maandag met meer dan 5,0% steeg. De Shanghai Stock Exchange was deze week gesloten vanwege de Gouden Week-vakantie, terwijl de Hang Seng-index deze week een stijging van 3,3% noteerde, een afspiegeling van de Nikkei- en Amerikaanse markten. 

De Europese markten stegen deze week toen de FTSE 100, de CAC 40 en de DAX alle vijf dagen boven water sloten. De aanhoudende zwakte van het pond en de euro in combinatie met de economische gegevens van de VS zorgden ervoor dat deze indices opnieuw een volatiele week ingingen. Evenzo in Canada, waar de Toronto Stock Exchange op vrijdag bijna 400 basispunten verloor en daarmee de koers naar een nieuwe negatieve week in het algemeen te duwde.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen stegen deze week nadat de OPEC+ ermee instemde de olieproductie in november met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. De aankondiging deed de prijs van WTI-novembercontracten stijgen en sloot de week af op een prijs van $ 93,20. Brent Crude December futures stegen ook naar een prijs van $97,92. De benzineprijzen in de VS stegen opnieuw als gevolg daarvan, aangezien de gemiddelde nationale prijs aan de pomp $ 3.891 bereikten, vergeleken met $ 3.244 per gallon vorig jaar deze tijd. 

Goud decembercontracten op de futuresmarkt begonnen de week sterk, maar sloten de week af tegen een prijs van $ 1.701,80. Het werkgelegenheidsrapport van september had een impact op de goudmarkten en de stijgende rente blijft moeilijk voor het edelmetaal. De prestaties van volgende week voor goud zullen waarschijnlijk draaien rond de publicatie van het CPI-rapport van september op donderdag. 

Crypto

De cryptomarkten bleven grotendeels binnen het bekende bereik handelen, aangezien Bitcoin en Ethereum de afgelopen zeven dagen bescheiden winsten boekten van 1,1% en 0,20%. De Bitcoin koers bleef vrijdag onder de $ 20.000, terwijl Ethereum erin slaagt om boven het niveau van $ 1.330 te blijven. XRP zag eerder in de week een piek nadat het netwerk een upgrade zag, terwijl het ook het hoogste dagelijkse volume sinds juli bevestigde.

 

Het belangrijkste nieuws in de crypto-ruimte draaide rond een andere hack, dit keer van de door Binance gecontroleerde Binance Smart Chain-blockchain. De kwaadaardige hack had ongeveer $ 570 miljoen aan geld gestolen uit de keten, waardoor Binance alle transacties op de blockchain tijdelijk opschortte. Het is de op één na grootste blockchain-hack in de geschiedenis met meer dan 2 miljoen BNB-tokens die zijn gestolen. 

Volgende week op de markten

Alle ogen zijn gericht op deze Het CPI-rapport van september dat aanstaande donderdag wordt vrijgegeven. Dit zal waarschijnlijk een rol spelen bij het bepalen van de FOMC-renteverhoging in november. Donderdag markeert ook de onofficiële start van het resultatenseizoen voor het derde kwartaal, aangezien grote banken zoals JPMorgan, Wells Fargo en Morgan Stanley winstcijfers rapporteren. Andere bedrijven die volgende week rapporteren, zijn PepsiCo, Procter and Gamble en UnitedHealth.