Net toen het leek alsof het niet somberder kon worden, beleeft Wall Street de slechtste handelsweek in meer dan twee jaar. De reden? De CPI van augustus kwam hoger uit dan verwacht, aangezien deze vanaf juli sequentieel steeg. Nu de inflatie nog steeds schijnbaar uit de hand lijkt te lopen, wogen beleggers volgende week een grotere en agressievere renteverhoging van de Fed voor de maand september. Al met al verloor de Dow Jones 4,1%, de S&P 500 daalde met 4,8% en de NASDAQ Composite-index zakte in de loop van de week met 5,5%. Het was de vierde verliesweek van Wall Street in de laatste vijf, nu het zomerherstel voor aandelen als een verre herinnering vervaagt.

FedEx (NYSE:FDX) spant deze week de kroon voor de meest impactvolle aandelen. Het bedrijf stuurde schokgolven door de markten toen het een wereldwijde daling van de vraag naar scheepvaart voor het kwartaal rapporteerde. Het trok ook zijn vooruitzichten voor het hele jaar in en kondigde de implementatie van kostenbesparende maatregelen aan. Het aandeel beleefde de slechtste handelsdag in zijn geschiedenis als beursgenoteerd bedrijf nadat het aandeel met meer dan 21% was gedaald als gevolg van zijn waarschuwing. De CEO van FedEx waarschuwde ook dat het bedrijf voelt dat een wereldwijde recessie op handen is,

 

De upgrades blijven binnenstromen voor Tesla, leider in elektrische voertuigen (NASDAQ:TSLA). Deze week werd het aandeel van Tesla toegewezen aan een nieuwe analist bij Needham, die het aandeel onmiddellijk opwaardeerde van een Sell- naar een Hold-rating. Het is bekend dat Needham een ​​bedrijf was dat bearish bleef op de aandelen, hoewel dat lijkt te veranderen met de nieuwe berichtgeving door analisten. Vrijdag herhaalde Deutsche Bank ook haar koopadvies en verhoogde het koersdoel voor het aandeel van $ 375 naar $ 400 per aandeel.

SaaS-aandelen beleefden een interessante week na maanden van een sterke neerwaartse trend. Adobe (NASDAQ:ADBE) aandelen kelderden na de aankondiging van $ 20 miljard voor ontwerpplatform Figma. Niet alleen waren de aandeelhouders niet onder de indruk, analisten van Bank of America verlaagden het aandeel als gevolg van de deal ook naar een neutrale rating. Cloud computing-platform Snowflake (NYSE:SNOW) kreeg van Needham een ​​positieve Buy-rating, hoewel dat niet veel deed voor de koers van het aandeel. Ten slotte ontving cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike (NASDAQ:CRWD) een Buy-rating van MKM, die het bedrijf 'een klasse apart' noemde. 

Wereldwijde markten

Aziatische markten volgden Wall Street deze week naar beneden toen de Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange allemaal lager daalden. Beleggers in China blijven de COVID-lockdowns wegen, hoewel Chengdu onlangs enkele van zijn beperkingen heeft opgeheven. Over het algemeen werden meer dan 300 miljoen mensen op een of ander moment getroffen door deze ronde van lockdowns. De Nikkei daalde met ruim 3,2%, de Hang Seng daalde met 0,70% en de beurs van Shanghai boekte deze week een verlies van 3,5%.

In Europa bedroeg de inflatie 9,1%, waardoor de FTSE 100, de CAC 40-index en de DAX in Duitsland deze week lager uitkwamen. Net als in de Verenigde Staten kwam de inflatie in augustus hoger uit dan verwacht en boekte ook in juli een opeenvolgende stijging ten opzichte van de inflatie. De uitgiften waren hetzelfde ten noorden van de grens als de Toronto Stock Exchange daalde met bijna 3,0% in de week nadat de Bank of Canada vorige week haar rentetarieven opnieuw met 75 basispunten had verhoogd.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Verder bewijs van wereldwijde economische achteruitgang is te zien in de energiesector. De olieprijzen stevenen af ​​op hun zwakste kwartaal sinds de COVID-19-crash in 2020. Over het algemeen daalden zowel de Brent Crude- als de WTI-futures deze week opnieuw en kwamen uit op respectievelijk $ 91,35 en $ 85,11 per vat. Een olielek in de Basra-haven in Irak zorgde vrijdag voor een stijging van de prijzen, maar kon de verliezen die eerder in de week waren gemaakt, nog steeds niet wegnemen.

Vooruitlopend op de renteverhogingen van de Fed van volgende week, trokken de goudprijzen zich vrijdag terug naar een tweejarig laagste punt van $ 1.684,50. Hogere rentetarieven en aanhoudende kracht van de Amerikaanse dollar hebben beleggers ertoe aangezet in activa zoals obligaties en in dollar gedenomineerde beleggingen te beleggen.

Crypto

Eindelijk is de week van de Etherreum-fusie aangebroken. Terwijl de Merge een overstap naar Proof of Stake en een deflatoir verbrandingsmechanisme heeft beloofd, daalde de prijs van Ethereum deze week met meer dan 16%. Bitcoin verloor ook sympathie, aangezien de grootste crypto ter wereld de afgelopen zeven handelssessies meer dan 7,5% opgaf. Cardano, Solana, Polkadot en Matic daalden deze week ook bijna 10%, omdat de uitverkoop van de fusie ook andere laag-1-protocollen trof.

 

Een van de gevolgen van de Merge was de plotselinge terugval van Ethereum-miners. Het protocol zal nu naar verwachting 99,9% minder energie verbruiken in een Proof of Stake-model, en degenen die vroeger inkomsten verdienden met het delven van Ethereum, hebben plotseling geen inkomstenbron meer. Sommigen waren verrast door de plotselinge daling van de Ethereum koers, hoewel het waarschijnlijk is dat sommige grote investeerders zich indekken totdat het stof is neergedaald.

Volgende week in de Markten

Volgende week niet veel winstcijfers, maar alle ogen zullen gericht zijn op Fed-voorzitter Powell wanneer hij de renteverhoging van september bekend maakt. Powell zal zijn toespraak houden op woensdag 21 september, dus we kunnen weer een volatiele handelsweek tegemoet gaan!