Daar gaan we weer. Amerikaanse aandelen boekten hun derde verliesweek op rij toen de gevolgen van de toespraak van FED-voorzitter Powell in Jackson Hole de dalingen van de belangrijkste indices verlengden. De volatiele handel van de laatste week stuurde de markten ook voor augustus naar een maandverlies. Al met al daalde de Dow Jones met ongeveer 3,0%, de S&P 500 daalde met 3,3% en de NASDAQ zakte met 4,2% afgelopen week. Na verder te zijn gedaald op vrijdag, heeft de NASDAQ nu zes opeenvolgende verliezende sessies geboekt tijdens de recente neergang.

Een beter dan verwacht banenrapport in augustus sloot de week af toen de Amerikaanse economie 315.000 niet-agrarische banen bijvoegde. Hoewel dit normaal gesproken als positief zou worden beschouwd, worden er tekenen van economische kracht waargenomen die de Fed brandstof geven om de rente verder te verhogen om de economie weer op het goede spoor te krijgen. Eerder in de week spraken andere Fed-leden over de rente die tot ver in 2023 blijft stijgen.

De halfgeleiderindustrie stond eerder deze week op zijn kop toen de Amerikaanse regering nieuwe registratievereisten invoerde voor de verkoop van chips aan China en Rusland. De plotselinge regelgeving richt zich op AI- en datacenterchips in het belang van zowel nationale als internationale veiligheid. De zwaarst getroffen aandelen waren NVIDIA (NASDAQ:NVDA) en AMD (NASDAQ:AMD). Vooral NVIDIA zag zijn aandelen met bijna 8,0% dalen, aangezien sommige schattingen aangaven dat het bedrijf in het huidige kwartaal $ 400 miljoen zou verliezen. NVIDIA kwam later naar buiten om te zeggen dat de VS heeft bevestigd dat het zijn chips aan China mag blijven verkopen, maar het was nog steeds genoeg om investeerders af te schrikken.

 

Een paar van die bedrijven die in China afhankelijk zijn van NVIDIA-chips, zijn de fabrikanten van elektrische voertuigen Nio (NYSE:NIO) en XPeng (NYSE:XPEV). Beide bedrijven rapporteerden deze week hun leveringsrapporten voor augustus, met enkele interessante resultaten. XPeng rapporteerde een sequentiële maandelijkse daling van 16% vanaf juli, terwijl Nio een sequentiële stijging van 6,0% zag. Nio zag ook een omzetgroei van 81,6% op jaarbasis in vergelijking met XPeng's 33% groei. Nio maakt op 7 september de resultaten over het tweede kwartaal bekend.

Meme-aandelen tuimelden deze week toen Bed Bath and Beyond (NASDAQ:BBBY) woensdag haar ommekeerstrategie leverde. Beleggers en analisten kochten het niet, en de aandelen van het belegerde woninginrichtingsbedrijf kelderden deze week met meer dan 25%. Andere meme-aandelen zoals AMC (NYSE:AMC), APE (NYSE:APE) en GameStop (NYSE:GME) daalden in sympathie voor BBBY. Bed Bath and Beyond kondigde bezuinigingen aan op het personeel en de sluiting van winkellocaties, evenals een eerder onaangekondigde aandelenverkoop.

De grootste verliezer deze week was beveiligings- en identiteitssoftwarebedrijf Okta (NASDAQ:OKTA). Het bedrijf presteerde beter dan de schattingen voor het tweede kwartaal, maar Wall Street hield echt niet van het feit dat het moeite had om te integreren met Auth0, een belangrijke overname voor het bedrijf uit 2021. De aandelen van OKTA daalden met meer dan 33% na de bekendmaking.

Wereldwijde markten

Aziatische markten waren deze week bearish toen Chinese aandelen zich terugtrokken na nieuwe door COVID veroorzaakte lockdowns in Chengdu. De laatste ronde van beperkingen treft 21 miljoen inwoners, en velen vrezen dat dit verdere negatieve gevolgen zal hebben voor de Chinese economie. Zowel de Hang Seng als de Shanghai Stock Exchange handelden de hele week onder water. Dat gold ook voor de Nikkei-index in Japan, ondanks het feit dat het land eindelijk de beperkingen voor reizigers versoepelde in een poging de stagnerende economie te stimuleren en de yen verzwakte.

De Europese markten hadden een sterk slot van de week, aangezien de DAX vrijdag een winst van 3,33% noteerde. De FTSE 100 sloot ook sterk af, maar slaagde er toch in om over het algemeen een  weekverlies te boeken. De CAC 40 in Frankrijk bleef deze week grotendeels onveranderd en boekte slechts een bescheiden verlies van 0,51%. De Toronto Stock Exchange brak vrijdag een vijfdaagse verliesgevende reeks na het grootste deel van de week vergelijkbaar met Amerikaanse aandelen te hebben gehandeld.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Sommige tegenkrachten hebben deze week grote schade aangericht aan de olieprijs. Ten eerste zorgden de eerder genoemde COVID-lockdowns in Shenzhen en Chengdu voor een daling van de prijzen, aangezien investeerders een daling van de vraag van een van 's werelds grootste economieën verwachtten. Maar de olieprijzen zagen ook enige koopdruk voorafgaand aan de OPEC+-bijeenkomst van volgende week, waar naar verwachting de productieverlagingen zullen worden besproken. Brent November-futures sloten de week af op $93,02, terwijl de WTI Oktober-futures op $87,25 sloten.

De goudprijs steeg licht toen de Gold COMEX december-futurescontracten de week sloten tegen een prijs van $1.722,60. Aangezien de US Dollar Index deze week sloot op het hoogste punt in 20 jaar, was er niet veel bullish support voor goud. Het steunniveau van $ 1.700 zal waarschijnlijk volgende week worden getest, aangezien de dominantie van de Amerikaanse dollar in september voortduurt.

Crypto

Het was een licht bullish week voor de cryptomarkten, hoewel we Bitcoin kort onder het prijsniveau van $ 20.000 zagen dalen. De afgelopen zeven dagen is Bitcoin met 0,88% gedaald, terwijl Ethereum 5,51% is gestegen. Het momentum voor Ethereum bouwt zich op nu de fusie met Ethereum 2.0, die op 6 september zal plaatsvinden, nadert. Andere opmerkelijke winsten deze week zijn Cardano, die met 9,36% steeg nadat het project een datum van 22 september voor de Vasil-hardfork aankondigde.

 

Ten slotte zouden we mogelijk enige volatiliteit in de prijs van Bitcoin kunnen zien, aangezien de langverwachte terugbetaling van de Mount Gox-hack is vastgesteld. Op 15 september zullen we het begin zien van meer dan 140.000 BTC die wordt terugbetaald aan gebruikers. Hoewel het nog steeds een druppel op een gloeiende plaat is voor de marktkapitalisatie van Bitcoin, is er de mogelijkheid om wat meer verkoopdruk te zien als de tokens worden terugbetaald.

Volgende week op de markten

Vergeet niet dat de markten op maandag gesloten zijn voor het lange weekend van de Dag van de Arbeid. Het is verder een wat saaie week met het ISM Services Index-rapport op dinsdag. Enkele achterblijvers van inkomsten, zoals Nio, DocuSign, Zscaler, UIPath en Kroger, zullen volgende week hun winstcijfers bekendmaken.