Een volatiele handelsweek kwam vrijdag tot een hoogtepunt toen Fed-voorzitter Jerome Powell zijn belangrijkste toespraak hield op het jaarlijkse Jackson Hole Symposium. Zoals verwacht gaf Powell een agressieve kijk op de economie en waarschuwde hij investeerders voor 'meer pijn in het verschiet' nu de Fed blijft vechten tegen torenhoge inflatiecijfers. De belangrijkste gemiddelden daalden voor de tweede opeenvolgende week, waarbij de Dow Jones met 4,2% daalde na een daling van 1.008 basispunten op vrijdag, terwijl de S&P 500 en de NASDAQ met respectievelijk 4,0% en 4,4% daalden afelopen week.

De aandelen van chipleider NVIDIA (NASDAQ:NVDA) daalden deze week na het bekendmaken van de resultaten over het tweede kwartaal. Het bedrijf zag een jaar op jaar omzetgroei van slechts 3%, terwijl ook de vraag naar chips sterk daalde. NVIDIA gaf een lager dan verwacht advies, waarbij de vraag naar zijn GPU's voor gaming en cryptomining een meerjarig dieptepunt bereikte. Andere chipaandelen zoals AMD (NASDAQ:AMD) en Marvell Technology (NASDAQ:MRVL) daalden ook deze week.

Het in Californië gevestigde buy now pay later-bedrijf Affirm (NASDAQ:AFRM) zag zijn aandelen kelderen aan het slot van de week. De reden? Sombere vooruitzichten voor de rest van het jaar nu de consumentenbestedingen opdrogen en de wereldeconomie in een recessie dreigt te belanden. Het bedrijf rapporteerde ook een veel groter dan verwacht verlies voor het kwartaal, waardoor het aandeel vrijdag met 21,3% daalde.

 

Amazon (NASDAQ:AMZN) haalde deze week de krantenkoppen. Ten eerste kwam het overeen om Roomba-maker iRobot (NASDAQ:IRBT) over te nemen voor $ 1,65 miljard. Vervolgens kwamen Amazon en Plug Power (NASDAQ:PLUG) een nieuwe 7-jarige samenwerking overeen, waardoor de eCommerce-leider zal overschakelen naar het gebruik van meer van Plug's waterstofproducten en -diensten. Tot slot, op vrijdag begon een Zweedse bron een gerucht dat Amazon op zoek is naar de overname van Electronic Arts (NASDAQ:EA) in een poging om Microsoft (NASDAQ:MSFT) en de aanhoudende overname van Activision-Blizzard te bestrijden. Bronnen dicht bij het bedrijf ontkenden de berichten later op de dag aan CNBC.

Tesla (NASDAQ:TSLA) voltooide donderdag zijn 3 voor 1 aandelensplitsing en de aandelen van de EV-leider sloten de week lager. De tweede splitsing in drie jaar voor het populaire aandeel kreeg niet zoveel tamtam als de splitsing in augustus 2020, maar we bevinden ons natuurlijk in een geheel andere marktomgeving. Aandelen van TSLA sloten de week lager met 1,3% en tegen een voor split gecorrigeerde prijs van $ 288,09.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten hadden een gemengde week en waren gesloten voor de handel tegen de tijd dat Powell zijn toespraak hield in Jackson Hole. De Nikkei-index was deze week vlak, ook al wordt verwacht dat Japan enkele COVID-beperkingen zal opheffen en het aantal toeristen dat het land in september kan binnenkomen zal verhogen. De aandelen in Shanghai werden iets lager verhandeld, maar de Hang Seng-index in Hong Kong zag een boost toen de Chinese regering een steunpakket van 1 biljoen yuan of ongeveer $ 150 miljard USD aankondigde om de vertragende economie te stabiliseren.

Grote indices in Europa vingen het einde van de toespraak van Powell op en de FTSE 100, de Dax in Duitsland en de CAC 40-index tuimelden allemaal naar het einde. De primaire Canadese index in Toronto daalde vrijdag ook met 1,48%, terwijl Canada zich schrap zet voor meer volatiliteit uit sympathie voor zijn buren in het zuiden.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De futures op ruwe olie stegen deze week licht, maar zowel de Brent Crude- als de WTI-contracten van september begonnen te dalen na de agressieve toespraak van Powell. Brent Crude-futures sloten de week af op $99,29 per vat en WTI-futures sloten de week af op $92,29 per vat. De olieprijzen stegen eerder deze week toen de OPEC aangaf dat het zijn olieproductie in de toekomst zou kunnen verminderen.

 

Goud handelde de week ook grotendeels vlak en sloot het af op de steun van $1.750,80. De prijs van het edelmetaal daalde vrijdag met 1,16% terwijl de markt verdere tegenwind kreeg van de agressieve houding van de Fed. De goudmarkt blijft een bearish sentiment zien, zelfs nu aandelen en crypto’s last hebben van het risk-off sentiment op weg naar de herfst.

Crypto

Crypto-markten bleven deze week ook dalen, aangezien Bitcoin en Ethereum de afgelopen zeven dagen beide met respectievelijk 3,23% en 6,61% daalden. Ethereum nadert het prijsniveau van $ 1.500, terwijl Bitcoin vasthoudt aan het steunniveau van $ 20.000. Een bearish weekend zou deze twee blue-chip crypto's terug kunnen sturen naar nieuwe maandelijkse dieptepunten. Andere altcoins die het deze week moeilijk hadden, zijn Solana die met 12,3% daalde, Avalanche die met 9,04% daalde, en DogeCoin die vanaf vrijdagavond een verlies van 7,12% boekte.

Enkele mijlpalen deze week, want ondanks de aanhoudende Crypto Winter, hebben wereldwijde crypto-houders de 320 miljoen overschreden, geleid door de VS en India. De cryptomarkten hebben het afgelopen jaar bijna $ 2 biljoen verloren, dus het lijkt erop dat echte cryptohandelaren die dips nog steeds actief opkopen.

 

Volgende week op de markten

Zullen de markten blijven dalen na de toespraak van Jerome Powell? We hebben volgende week enkele belangrijke economische indicatoren, waaronder het belangrijkste banenrapport van augustus, de consumentenvertrouwensindex en de ISM-productie-index.

Wat de inkomsten betreft, hebben we nog enkele achterblijvers die volgende week zullen rapporteren, waaronder PinDuoDuo, Baidu, Crowdstrike, Best Buy, Nio, MongoDB, Broadcom en Lululemon.