weekrapport financiële markten 

Recessie of geen recessie? Dat is de vraag die beleggers zich de afgelopen maanden hebben gesteld. Eén definitie verklaart een recessie als twee opeenvolgende kwartalen van economische vertraging en een krimpende economie. Nou, dat hebben we gehad, maar de Fed blijft volhouden dat het aantal banen niet zo hoog zou zijn als we in een recessie zouden zitten. Op vrijdag kwam het banenrapport van juli veel hoger uit dan verwacht, wat meer bewijs levert dat we nog niet in een recessie zitten.

De aandelen daalden na het rapport op de overtuiging dat de Fed in september haar greep op de rentetarieven zal verstevigen en een agressievere verhoging zal doorvoeren. Ondanks de verliezen op vrijdag boekten aandelen nog steeds een wekelijkse winst, waarbij de S&P 500 en de NASDAQ de week hoger sloten, terwijl de Dow Jones een minimaal verlies boekte aan het begin van de maand augustus.

Het winstseizoen zette zich voort en nog meer bedrijven presteerden beter dan de schattingen van Wall Street. Deze omvatten Stabrucks (NASDAQ:SBUX) die beter dan verwachte inkomsten boekte en beter dan verwachte verliezen in China als gevolg van de COVID-19-lockdowns. Het was het eerste positieve rapport dat Starbucks dit fiscale jaar voor aandeelhouders had.

 

Ondanks een indrukwekkende winststijging, een omzetstijging van 58% op jaarbasis en een netto-inkomen van bijna $ 400 miljoen, kelderden de aandelen van Airbnb (NASDAQ:ABNB) na het rapport. De reden voor de daling van het aandeel? Een lager dan verwacht boekingscijfer voor het kwartaal, ondanks een grote toename van het wereldwijde reizen, heeft mogelijk een slechte smaak achtergelaten in de mond van beleggers.

Chipmaker AMD (NASDAQ:AMD) zag zijn voorraad dalen, ondanks het verslaan van zowel de bovenste als onderste regel voor het kwartaal. AMD gaf veel zwakker dan verwachte verwachtingen voor het huidige kwartaal. Indrukwekkend is dat alle grote segmenten van AMD opeenvolgend groeiden ten opzichte van het vorige kwartaal, en de totale inkomsten stegen met maar liefst 70% op jaarbasis.

Ten slotte stegen de PayPal-aandelen (NASDAQ:PYPL) met bijna 15% in de handel na sluitingstijd na een klapper van een kwartaal. Het bedrijf versloeg zowel de top- als de bottom-line en kondigde een aandelen-inkoopprogramma van $ 15 miljard aan. PayPal steeg ook nadat activistische investeerder Elliott Investment een belang in het bedrijf nam. Aandelen van Pinterest (NASDAQ: PINS) reageerden vorige week op een vergelijkbare manier, omdat het bekend is dat de investeringsmaatschappij worstelende technologiebedrijven weer op het goede spoor kan helpen.

Tesla (NASDAQ:TSLA) hield donderdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waar de voorgestelde 3 voor 1 aandelensplitsing werd goedgekeurd door de aandeelhouders. CEO Elon Musk sprak ook over het verhogen van de wereldwijde jaarlijkse leveringen tot 20 miljoen voertuigen tegen 2030. Dit zorgde ervoor dat het aandeel vrijdag met 6,6% daalde toen investeerders een mogelijke kapitaalverhoging door het bedrijf in de nabije toekomst afwogen.

Ten slotte stonden meme-aandelen weer in de schijnwerpers, aangezien GameStop (NYSE:GME) en AMC (NYSE:AMC) beide aanzienlijke winsten boekten. AMC rapporteerde donderdag zijn winst, en hoewel het een groter dan verwacht verlies voor het kwartaal zag, kondigde het ook de distributie van preferente aandelen aan aandeelhouders aan onder het nieuwe tickersymbool, APE. Maar het meest indrukwekkende was dat een weinig bekend Hong Kong fintech-bedrijf genaamd AMTD DIgital (NYSE:HKD) een recordprijs van $2.250 per aandeel bereikte met een marktkapitalisatie van ruim $300 miljard. Dit is nog indrukwekkender gezien de beursgang van het aandeel op $ 7,80 per aandeel op 15 juli.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren opnieuw gemengd, aangezien hoge COVID-gevallen de grote economieën op het continent bleven aantasten. De Japanse Nikkei-index slaagde erin om een ​​winst van 1,30% te boeken voor de week, ondanks dat Toyota zakte door een misgelopen winst. De Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange waren deze week min of meer vlak. Chinese aandelen die genoteerd zijn aan de Amerikaanse beurzen hadden vrijdag te lijden onder de aanhoudende geopolitieke spanningen na het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan.

De Europese markten boekten hun tweede week van winsten, aangezien de CAC 40 en DAX beide de week marginaal hoger sloten. De FTSE 100 daalde iets lager na de grootste renteverhoging van de Bank of England in 27 jaar sinds 1995. De Toronto Stock Exchange boekte ook weer een week van winst, aangezien de Canadese beurs de Amerikaanse aandelenmarkt blijft weerspiegelen.

Grondstoffen in de schijnwerpers

Het was de slechtste week voor oliefutures in een aantal maanden, aangezien de toenemende vrees voor een recessie de markt bleef teisteren. WTI-futures voor ruwe olie sloten de week af op $ 89,01 per vat, terwijl de Brent-futures voor ruwe olie eindigden op $ 94,92 per vat. Over het geheel genomen daalden de twee contracten met respectievelijk 9,74% en 13,72% voor de slechtste week in de sector sinds april.

 

Na een korte stijging tot boven $1.800 op donderdag, viel goud wat terug op vrijdag na het beter dan verwachte banenrapport. Nu de Fed waarschijnlijk doorgaat met een agressieve houding en agressief stijgende rentetarieven, zal de goudprijs daar op korte termijn onder kunnen lijden.

Crypto

Het was een relatief vlakke week voor crypto, hoewel dat niet per se betekent dat het rustig was. De Bitcoin koers daalde met 2,3% voor de week vanaf vrijdagavond, terwijl Ethereum 1,60% won. Van de large-cap munten had Binance Coin of BNB eigenlijk de sterkste week, met een winst van 8,51%. Ripple, Cardano en Polka Dot sloten allemaal in het groen, terwijl Solana met 2,98% daalde.

Over Solana gesproken, het netwerk werd deze week het slachtoffer van weer een grote hack. Hoewel het niet per se een Solana-netwerkhack was, was het een gerichte aanval op Solana-adressen die Slope-wallets gebruikten. Het bedrijf heeft blijkbaar de seed-zinnen van gebruikers in platte tekst opgeslagen op een gecentraliseerde exchange.

 

Ten slotte zag Coinbase (NASDAQ:COIN) zijn aandelen met meer dan 10% herstellen toen het een samenwerking aankondigde met Blackrock (NYSE:BLK). Door de integratie kunnen institutionele beleggers van Blackrock Bitcoin rechtstreeks aan hun portefeuilles toevoegen. Dit was een zeldzaam voorbeeld van institutionele interesse in crypto's tijdens de laatste neergang van de markt.

Volgende week op de markten

De laatste indicator van een recessie komt aanstaande woensdag wanneer de CPI- en Core CPI-rapporten van juli worden vrijgegeven. Het is een langzamere week op de winstkalender, maar we zullen nog steeds belangrijke winstcijfers horen van Walt Disney, Nio, Brookfield Asset Management, Roblox, The Trade Desk en Palantir.