Hebben we een bodem gevormd of is dit de zoveelste berenmarktrally? Woensdag maakte de Federal Reserve nog een verhoging van 75 basispunten bekend voor de belangrijkste rentetarieven, en blijkbaar viel het goed bij beleggers. Alle drie de belangrijkste indices stegen in de drie resterende dagen van de week. In de maand juli won de Dow Jones 6,7%, de S&P 500 met 9,1% en de NASDAQ steeg met 12,4%. Over het algemeen was juli de beste handelsmaand voor de belangrijkste indices sinds 2020. 

Beleggers haalden hun schouders op over een aantal gemiste kwartaalwinsten van grote technologiebedrijven. Microsoft (NASDAQ:MSFT) en Alphabet (NASDAQ:GOOGL) misten beide de schattingen van analisten, maar beide aandelen stegen hoger op basis van sterke vooruitzichten. Apple (NASDAQ:AAPL) slaagde erin de schattingen te overtreffen, terwijl Amazon (NASDAQ:AMZN) erin slaagde om een ​​jaar-op-jaarstijging van 33% van de AWS-inkomsten te boeken, evenals de schattingen voor de inkomsten voor het kwartaal te overtreffen. Meta Platforms (NASDAQ:META) was de enige grote technologienaam die inkomsten misliep en zijn aandelen zag dalen. Na een jaar op jaar daling van de groei, wordt Meta gestraft voor de voortdurende overgang naar een Metaverse-bedrijf.

 

Chipmaker Intel (NASDAQ:INTC) daalde vrijdag met 8,56% nadat het de winstraming voor het kwartaal had gemist. Intel is nu voorbijgestreefd door AMD (NASDAQ:AMD) in termen van marktkapitalisatie. De inkomsten daalden op jaarbasis en de vooruitzichten voor 2022 werden verlaagd als gevolg van een daling van de vraag naar pc's. 

Aandelen van Roku (NASDAQ:ROKU) zetten hun neerwaartse beweging voort toen het aandeel op vrijdag met 23% verloor, na opnieuw een teleurstellend kwartaal. Een vertraging van de advertentie-uitgaven die ook andere platforms heeft getroffen, was een van de belangrijkste redenen waarom Roku zo hard viel. Een groter dan verwacht nettoverlies maakte de zaken ook erger, net als de wankele vooruitzichten van het bedrijf, waarin werd gesteld dat de zaken eerst erger zullen worden voordat ze beter worden. 

Coca Cola (NYSE:KO) rapporteerde eerder deze week zijn winst en versloeg opnieuw de schattingen van Wall Street. Het verhoogde ook de vooruitzichten voor het jaar, ondanks de strijd tegen stijgende materiaalkosten voor zaken als aluminium. Procter & Gamble (NYSE:PG) zag zijn aandelen kelderen na de bekendmaking van gemengde winsten, maar een bearish sentiment voor de rest van het jaar te midden van stijgende kosten en een lagere koopkracht van de consument. 

Over het algemeen heeft meer dan de helft van de S&P 500 nu winst gerapporteerd en meer dan 70% heeft de verwachtingen overtroffen.

Wereldwijde markten

De Nikkei-index sloot de week hoger af, ook al blijft het land te maken hebben met een nieuwe golf van COVID-19. De laatste golf heeft ervoor gezorgd dat Tokio en andere landen dagelijks en wekelijks nieuwe hoge aantallen van het virus hebben aangetroffen. Zowel de Hang Seng-index als de Shanghai Stock Exchange daalden deze week terwijl China te maken heeft met zijn eigen uitbraak. Eerder deze week plaatste China Wuhan opnieuw op slot na slechts een handvol positieve en asymptomatische tests. 

De Europese markten volgden de Amerikaanse markten zowel voor de week als voor de maand juli. Ondanks de stijgende inflatie werden de bbp-ramingen voor deze maand verpletterd en een terugkeer naar het risico-on-sentiment na grote tech-inkomsten leidde ook tot hogere indices. De FTSE 100, de Dax en de CAC 40 sloten de week allemaal goed in het groen, een afspiegeling van de Amerikaanse aandelen.

Grondstoffen in de schijnwerpers

Futures op ruwe olie wisten een verliesreeks van drie weken te maken, aangezien WTI- en Brent Crude-futures beide de week hoger sloten. De olieprijzen zijn klaar voor een opleving voorafgaand aan een belangrijke OPEC + -bijeenkomst, waar wordt aangenomen dat de groep de vraag van president Biden om de productie te verhogen zal negeren.

 

De goud sloot de week hoger af met ongeveer 2,0% en ook de zilverprijs liep fors op toen beleggers gehoor gaven aan de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell. De minder agressieve houding van de Fed zal er waarschijnlijk toe leiden dat activa zoals goud het de rest van het jaar goed zullen doen. Powell merkte op dat de Fed de rest van het jaar afhankelijk zal zijn van gegevens als het gaat om het verhogen van de rentetarieven en haar kwantitatieve verkrappingsbeleid.

Crypto

Zou het kunnen? Weer een positieve week voor de cryptomarkten? Digitale tokens stegen deze week naast aandelen, aangezien Bitcoin en Ethereum deze week winsten boekten van respectievelijk 4,87% en 8,92%. Ethereum zag de definitieve datum voor het samenvoegen van het testnet in augustus worden vastgesteld, aangezien het project een stap dichter bij het voltooien van de samenvoeging naar een volledig Proof of Stake-netwerk komt. Andere grote crypto's die deze week in opkomst waren, zijn BNB Coin, Cardano en Polkadot. 

Na het nieuws van vorige week dat een ex-Coinbase-manager is gearresteerd voor handel met voorkennis, wordt de crypto-exchange nu onderzocht door de SEC. Het onderzoek heeft betrekking op verschillende tokens waarvan de SEC vindt dat Coinbase ze als effecten had moeten verkopen. Het is de laatste negatieve kop in een moeilijk jaar voor het bedrijf. De aandelen van COIN daalden meer dan 20% na het nieuws.

 

Ten slotte zouden sommige nieuwe crypto-activa binnenkort voor beleggers op de aandelenmarkt kunnen komen. Charles Schwab introduceert een op crypto gebaseerde ETF die bedrijven zal bevatten die betrokken zijn bij de industrie. Het zal niet rechtstreeks in cryptocurrencies beleggen, dus verwacht geen Bitcoin in het fonds. Crypto-exchange KuCoin introduceert ook een ETF, maar deze is voor gefractioneerd eigendom van blue-chip NFT's. Met veel blue-chip NFT's die in de miljoenen dollars worden geprijsd, zou fractioneel eigendom een toekomstige ontwikkeling kunnen zijn.

Volgende week op de markten

We trappen de maand augustus af met enkele belangrijke indicatoren van hoe de economie in juli presteerde met het ISM Manufacturing Index-rapport en werkgelegenheidsrapporten voor de maand. In termen van inkomsten zullen we rapporten zien van bedrijven als Caterpillar, PayPal, AMD, Starbucks, Airbnb, Uber, Moderna, AliBaba, en Berkshire Hathaway sluit de week af.