Bear market rally of aandelen die een bodem vinden? Deze week noteerden alle drie de grote indices winst op weekbasis, waarbij de Dow Jones ongeveer 2,0% deed, de S&P 500 2,6% en de NASDAQ een stijging van 3,3% op de borden zette. Beleggers waren donderdag hoog positief gestemd, hoewel een technische uitverkoop op vrijdag al snel de realiteit terugbracht dat we nog steeds in een bearish markt zitten. 

Tesla (NASDAQ:TSLA) begon het winstseizoen voor mega-cap tech-aandelen, en hoewel de resultaten gemengd waren, was Wall Street zeker onder de indruk. Aandelen van Tesla stegen in de loop van de week meer dan 11%, en de meeste van die winsten kwamen na de bekendmaking van e winst op woensdag. Het bedrijf rapporteerde een omzetstijging van 42% per jaar, wat weliswaar indrukwekkend was, maar toch onder de verwachtingen van analisten viel. De winst per aandeel overtrof de schattingen, maar de dalende marges in de automobielsector benadrukten wel de stijgende kosten waarmee het bedrijf werd geconfronteerd. Toch verklaarde CEO Elon Musk dat de vraag naar EV's nog steeds hoog is en dat Tesla eindelijk een licht kan zien aan het einde van deze supply chain-hel. 

Snap (NYSE:SNAP) leidde opnieuw ad-tech-aandelen naar beneden na opnieuw een teleurstellend winstrapport. De aandelen daalden vrijdag met 39%, omdat het bedrijf de schattingen van Wall Street miste. Vergeet niet dat Snap Wall Street al waarschuwde dat het zijn vooruitzichten voor het kwartaal niet zou halen, dus dit was al een herziene schatting van analisten. Andere ad-tech-aandelen die vrijdag daalden, waren Pinterest (NASDAQ:PINS), Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Meta Platforms (NASDAQ:META) en The Trade Desk (NASDAQ:TTD).

 

Amazon (NASDAQ:AMZN) had een veelbewogen week nadat de eCommerce-gigant dit jaar een recordbrekend Prime Day-evenement meldde. Leden van de dienst kochten wereldwijd meer dan 300 miljoen artikelen, een nieuw record voor het evenement. Amazon kondigde deze week ook de overname aan van 1life Healthcare (NASDAQ:ONEM) voor $ 3,9 miljard, waarmee het bedrijf opnieuw voet aan de grond krijgt in de medische dienstverlening. Wat Amazon van plan is met de overname te doen, valt nog te bezien. 

Een paar aandelensplitsingen werden deze week van kracht toen Alphabet zijn 20 voor 1 splitsing en GameStop (NYSE:GME) zijn 4 voor 1 splitsing voltooide. Beide aandelen boekten verlies deze week, ondanks het feit dat de splitsingen van kracht werden. 

Streaminggigant Netflix (NASDAQ:NFLX) rapporteerde zijn inkomsten voor het kwartaal en hoewel de resultaten niet geweldig waren, kunnen ze worden geclassificeerd onder 'niet zo slecht als we dachten'. De dienst verloor in totaal 970.000 abonnees vergeleken met de schatting van 2 miljoen. Het bedrijf overtrof de verwachtingen voor de omzet, maar bleef achter bij de winst per aandeel. Het belangrijkste nieuws was dat Netflix begin 2023 zijn advertentie-ondersteunde laag zou onthullen.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten stegen deze week ook, ondanks dat China enkele COVID-19-lockdowns in het hele land opnieuw doorvoerde. De Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange boekten beide minimale winsten voor de week. Nu het aantal COVID-19-gevallen toeneemt, heeft de regering het gokmekka Macau gesloten en is in de meeste steden doorgegaan met de verplichte tests. Japan, dat ook met zijn eigen COVID-crisis wordt geconfronteerd, zag de Nikkei-index deze week met meer dan 4,0% stijgen toen de Bank of Japan besloot de rentetarieven voorlopig op peil te houden. De Europese markten waren ook in opkomst, aangezien de FTSE 100, DAX en de CAC 40 allemaal positieve weken boekten. Ondertussen beleefde de Toronto Stock Exchange zijn beste week sinds tijden na een stijging van meer dan 2,0% na de rally van Wall Street.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen sloten de week gemend af, aangezien WTI Futures voor de derde achtereenvolgende week lager dook nadat een rapport aantoonde dat de vraag naar benzine in de VS met 8,0% lager is op jaarbasis. Aan de andere kant stegen de Brent Crude-futures voor het eerst in zes weken, omdat de sterke vraag uit Azië de prijzen opdreef. De olieprijzen waren deze week opnieuw schokkerig nadat de Europese Unie had besloten haar sancties op Russische olie aan te passen, waardoor ruwe olie aan derde landen kon worden geleverd.

 

De goudprijs kaatste hoger na het bereiken van een laagste koers in 15 maanden eerder in de week. Het edelmetaal sloot de week af op $ 1.725,30, terwijl het probeert een lokale bodem te creëren. De Amerikaanse dollar lijkt wat aan kracht te verliezen, wat doorgaans leidt tot een grotere vraag naar instrumenten voor waardeopslag zoals goud.

Crypto

Is de bearmarkt voorbij? Dat vroegen crypto-investeerders deze week nadat de prijzen van tokens tijdens de handel omhoog schoten. Bitcoin voegde de afgelopen zeven dagen bijna 11% toe, terwijl Polygon en Avalanche hun sterke prestaties voortzetten met respectievelijk 26% en 27% deze week. Ethereum was echter de grote winnaar met een verbluffende winst van 30%, aangezien mede-oprichter Vitalik Buterin een langetermijnroutekaart voor het project aanleverde. Hij zei ook dat de Merge-test voor 90% voltooid is, waardoor velen speculeren dat het eerder vroeger dan later zou kunnen gebeuren.

Ander nieuws is dat een ex-Coinbase (NASDAQ:COIN)-manager door de SEC wordt aangeklaagd in het eerste geval van handel met voorkennis met crypto's, nadat hij zijn broer en vriend adviseerde, wat leidde tot meer dan $ 1,5 miljoen aan illegale winsten. Over fraude gesproken, de mede-oprichters van 3AC verbraken hun stilzwijgen in een exclusief interview met Bloomberg. De twee spraken over de transacties die hun rekeningen opblies, waaronder een overmatige hefboomwerking in Luna, Staked Ethereum en Grayscale Bitcoin Trust. Ten slotte waren beleggers in de war nadat werd onthuld dat Tesla ongeveer 75% van de Bitcoin op zijn balans had verkocht.

Volgende week op de markten

In wat de belangrijkste week van het jaar zou kunnen zijn, krijgen we een hele reeks belangrijke winst- en economische rapporten. Het BBP-rapport voor het tweede kwartaal zou de eerste indicatie kunnen zijn dat we ons in een recessie bevinden als de cijfers negatief worden. Bovendien hebben we de FOMC-renteverhoging van juli, die volgens velen nog een stijging van 75 basispunten zal zijn.

 

Een derde van de S&P 500 rapporteert volgende week, waaronder Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta Platforms. Andere grote bedrijven die zullen rapporteren zijn Coca Cola, Visa, McDonald's, UPS, Boeing, Qualcomm, Mastercard, Intel, Procter and Gamble en Exxon Mobil.