Net toen we dachten dat de inflatie onder controle was, kwam het CPI-rapport van juni uit met een jaar-op-jaar-waarde van 9,1%. Dit was de hoogste inflatiestijging in de VS sinds november 1981. Het cijfer overtrof de schattingen van Wall Street over de hele linie, aangezien analisten een redelijk consensusraming hadden van 8,8%. De kern-CPI kwam uit op 5,9%, wat hoger is dan de verwachte 5,7%, hoewel dit cijfer sinds maart langzaam iets lager is geworden.
Alle drie de grote indices boekten opnieuw wekelijkse verliezen, ondanks een opluchtingsrally aan het slot van de week tijdens de sessie van vrijdag. De Dow Jones daalde met ongeveer 0,2%, de S&P 500 daalde met 0,9% en de NASDAQ boekte een verlies van 1,5% voor de week. Terwijl de NASDAQ stevig in het bearmarktgebied blijft, krabbelt de S&P 500 langzaam terug en staat nu op een verlies van ongeveer 19% voor het jaar.
Het belangrijkste nieuws draait opnieuw rond Tesla (NASDAQ:TSLA) CEO Elon Musk. De rijkste man ter wereld wordt door het sociale mediaplatform Twitter voor de rechter gedaagd om ervoor te zorgen dat de verkoop van het bedrijf doorgaat. Musk heeft geprobeerd zich terug te trekken uit de deal, daarbij verwijzend naar een gebrek aan transparantie van Twitter over het aantal bot-accounts dat het heeft. Op vrijdag drong Twitter er bij zijn aandeelhouders op aan om de verkoop aan Musk goed te keuren, die oorspronkelijk was tegen een prijs van $ 54,20 per aandeel. Twitter sloot de weekhandel af op 37,74 dollar.
Netflix (NASDAQ:NFLX) heeft een digitaal advertentieplatform gekozen om te gaan werken aan zijn advertentie-ondersteunde abonnementsplatform. De streaminggigant zal samenwerken met niemand minder dan Microsoft (NASDAQ:MSFT) om de technologie uit te bouwen. Velen waren verrast met de keuze, aangezien Microsoft meestal niet wordt geassocieerd met digitale advertenties. De aandelen van Netflix stegen vrijdag meer dan 8,0%.
De winst kende een moeilijke start met neerwaartse notities van JPMorgan (NYSE:JPM) en Morgan Stanley (NYSE:MS), hoewel beide aandelen vrijdag goed herstelden. CIti (NYSE:C) steeg vrijdag met meer dan 13,0% na een beter dan verwacht winstrapport, net als Taiwan Semiconductor (NYSE:TSM) dat de schattingen van analisten versloeg en hoger uitkwam voor het volgende kwartaal.
De aandelen van het sociale mediaplatform Pinterest (NASDAQ:PINS) stegen vrijdag met 16% toen activistische investeerders van Elliott Capital Management een belang van 9,0% in het bedrijf namen. Het bedrijf heeft een geschiedenis in het omturnen van bedrijven en investeerders hopen dat ze hetzelfde zullen doen met Pinterest, waarvan de aandelen tot nu toe met 44% zijn gedaald.
Beoordeling van wereldwijde markten
Aziatische markten stonden deze week op de rem, omdat de hernieuwde angst voor COVID-lockdowns een duidelijke impact had op de aandelenmarkten. Nadat premier Kishida de federale verkiezingen in Japan op overtuigende wijze won, zakte de Nikkei deze week 0,39% lager. Japan zit stevig in Golf 7 van het nieuwe coronavirus en blijft het enige G7-land dat zijn grenzen niet openstelt voor toerisme. Dit heeft de economie verstikt en de yen tot de laagste prijs in jaren doen dalen.
Chinese aandelen trokken zich scherp terug toen de Hang Seng-index in de loop van de week met 5,46% daalde, terwijl de Shanghai Stock Exchange met 3,38% daalde. Het gokmekka Macau werd een week lang stilgelegd te midden van toenemende gevallen van COVID-19. Miljoenen burgers zijn gedwongen zich te laten testen in de zinderende zomerhitte terwijl aanhoudende uitbraken in het hele land plaatsvinden.
De Europese markten waren gemengd aangezien de FTSE 100 een klein verlies boekte voor de week, terwijl zowel de DAX als de CAC 40 in de lift zaten. De Toronto Stock Exchange daalde deze week met 2,7% doordat de aandelen daalden nadat de Bank of Canada een verrassende renteverhoging met een heel basispunt aankondigde.
Grondstoffen in de schijnwerpers
Het was opnieuw een volatiele week voor de oliemarkten, aangezien een midweekse duik ervoor zorgde dat futurescontracten dubbele cijfers bereikten. De WTI-contracten sloten de week af op $97,56, terwijl Brent Crude-futures erin slaagden weer voet aan de grond te krijgen op $101,16 per vat. Rusland dreigt zijn eigen benchmark voor olie vast te stellen, wat het naar eigen zeggen zal helpen om de westerse economische sancties te omzeilen. Momenteel is president Biden in het Midden-Oosten om te praten over het vergroten van de wereldwijde oliestroom. Zijn eerste stop was in Saoedi-Arabië, waar hij de kroonprins Mohammed bin Salman voor het eerst ontmoette.
De goudprijs bleef worstelen omdat een sterke Amerikaanse dollar leidde tot de vijfde opeenvolgende wekelijkse daling van het edelmetaal. De beweging naar beneden dreigt goud onder het prijsniveau van $ 1.700 te sturen, een bearish sentiment omhult de edelmetaalindustrie.
Crypto
Weer een week waarin een groot crypto-bedrijf faillissement heeft aangevraagd. Deze keer is het Celsius, het in de VS gevestigde crypto-leenplatform dat blijkbaar $ 4,7 miljard aan zijn gebruikers verschuldigd is, maar niet het geld heeft om ze terug te betalen. Wat de tokenprijzen betreft, was het een relatief vlakke week, aangezien crypto's er naar uitzagen om nog een stuk lager te gaan voordat ze na het CPI-rapport van woensdag een rally maakten. Bitcoin daalde met 3,7% voor de week, maar vanaf vrijdagavond wordt het verhandeld op iets meer dan $ 20.700 USD. Ethereum schoof 0,40% hoger en is voorlopig sterk boven de $ 1.200.
Polygon zette zijn sterke prestaties de laatste tijd voort toen MATIC met 17% hoger sprong na een aankondiging dat het door Walt Disney (NYSE:DIS) was gekozen om deel te nemen aan het Accelerator-programma. Het programma moet helpen bij het bouwen van nieuwe technologie met Disney op het gebied van kunstmatige intelligentie, augmented reality en NFT's.
Volgende week op de markten
Het winstseizoen komt echt op gang met winstcijfers van de volgende bedrijven: Bank of America, Goldman Sachs, IBM, Johnson & Johnson, Netflix, Lockheed Martin, ASML, Verizon, American Express, Twitter en natuurlijk Tesla.