Misschien hadden beleggers een leuk Fourth of July-weekend, aangezien alle drie de grote indices wekelijkse winsten boekten in de korte vakantieweek. De S&P 500 steeg voor het eerst in 2022 gedurende vier opeenvolgende dagen en de NASDAQ breidde zijn overwinningsreeks uit tot vijf sessies toen mega-cap tech-aandelen het voortouw namen in een mooie kleine wekelijkse opleving. De NASDAQ liep voorop met een stijging van 4,6% gedurende de week. 

Een sterker dan verwacht banenrapport voor de maand juni nam de zorgen over een op handen zijnde recessie voor investeerders weg. Hoewel het nieuws vrijdag met open armen werd ontvangen, geloven velen dat de Federal Reserve dit zal gebruiken om haar agressieve aanval op de inflatie in de Amerikaanse economie voort te zetten. Beleggers mogen de komende maanden meer renteverhogingen verwachten, vooral met enkele macro-economische tekenen van economisch herstel of op zijn minst een plateau. 

Weer een week met een nieuwe reeks krantenkoppen van Tesla, de leider op het gebied van elektrische voertuigen (NASDAQ:TSLA). Ondanks de aankondiging dat het zijn supercharger-netwerk tegen het einde van het jaar in de VS zou openen voor andere EV-makers, overschaduwde een andere kop het op vrijdag. Elon Musk, CEO van Tesla, heeft zich officieel teruggetrokken uit zijn voorgestelde overname van het socialemediaplatform Twitter (NYSE:TWTR). De aandelen van TWTR daalden met 5,0% tijdens intraday-handel en daalden nog eens 5,5% in after-hours trading na het nieuws.

 

In ander groot technisch nieuws heeft Alphabet (NASDAQ:GOOGL) aangeboden om zijn ad-tech-activiteiten af ​​te splitsen om te voldoen aan een DOJ-antitrustrechtszaak. Het is niet bekend of het DOJ dit zal accepteren, maar het zou de eerste van de mega-cap tech-bedrijven zijn die wordt opgesplitst vanwege overheidsingrijpen. De aandelen van Alphabet wonnen deze week ongeveer 10%, vlak voor de 20 voor 1 aandelensplitsing die voor volgende week gepland staat. 

GameStop (NYSE:GME) had een wat wisselvallige week toen het bedrijf plotseling zijn CFO Michael Recupero ontsloeg, die vorig jaar persoonlijk werd uitgekozen. GameStop kondigde ook ingrijpende ontslagen aan in alle divisies, aangezien het bedrijf zich blijft concentreren op de digitale transformatie van zijn bedrijf. Deze ontwikkeling komt slechts enkele dagen nadat GameStop officieel een eigen 4 voor 1 aandelensplitsing aankondigde die op 22 juli van kracht wordt. 

De grootste aandelenverliezer van vrijdag? Het door AI aangedreven leningbedrijf Upstart Holdings (NASDAQ:UPST) dat zijn daling voortzette van een verbluffende hoogste koers in 52 weken van meer dan $ 400 per aandeel. Op vrijdag daalden de aandelen van UPST met bijna 20% nadat het management voorlopige resultaten had vrijgegeven die ver onder de verwachtingen voor het tweede kwartaal uitkwamen. Het aandeel sloot de week af op slechts $ 27 en daalde tot nu toe met meer dan 81% in 2022. 

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week gemengd, aangezien de Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange weinig veranderd waren. De Nikkei-index sloot de week sterk af en won in totaal 1,65%. Japanse investeerders rouwden om de tragische moord op voormalig premier Shinzo Abe tijdens een toespraak in de stad Nara. De misdaad was niet alleen schokkend gezien het doelwit, maar ook vanwege de strenge Japanse wapenwetten. 

De Europese markten beleefden allemaal positieve weken, aangezien de FTSE 100, de Dax en de CAC 40 allemaal hoger sloten. Het Verenigd Koninkrijk zag zijn eigen opschudding toen premier Boris Johnson aftrad nadat ongeveer 50 regeringsfunctionarissen waren vertrokken. De exodus was het gevolg van het feit dat Johnson een politicus in dienst nam die eerder was beschuldigd van seksueel wangedrag. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs zag eerder deze week een van de grootste eendaagse dalingen in de geschiedenis, waardoor de prijzen aan de pomp daalden. Oliefutures herstelden licht op vrijdag, hoewel zowel de WTI- als de Brent Crude-futures wekelijkse verliezen boekten na een verliezende maand juni. Het WTI-contract voor augustus sloot de week af op 104,53 dollar en het contract voor ruwe Brent-augustus sloot de week af op 106,85 dollar. Hoewel de toenemende vrees voor een recessie de prijzen van ruwe olie heeft gedrukt, blijft het een feit dat het aanbod beperkt is, dus elke stijging van de vraag zou de prijzen in de nabije toekomst hoger moeten houden.

 

Het was een zware week voor goud, aangezien het edelmetaal een van de slechtste weken in meer dan een jaar optekende. Heeft de risk-off marktomgeving een dieptepunt bereikt? Beleggers voelden zich goed na het lange weekend van 4 juli toen groeiaandelen op de NASDAQ hoger stegen en de sterke koers van de Amerikaanse dollar aanhield. Goud sloot de week af op $ 1.740,90. 

Crypto

Er is nooit een saai moment op de cryptomarkten. Na een eindeloze cascade van insolventies en faillissementen, leek de meltdown van crypto deze week te stabiliseren, aangezien Bitcoin zijn beste week had sinds oktober 2021. De blue-chip cryptovaluta steeg de afgelopen zeven dagen met 12,4% en Ethereum won 16,6%. Andere stijgers waren Binance's BNB die 12,3% won, Solana die met 19,32% steeg, en Polygon Matic die met meer dan 30% steeg. 

Enkele bullish aankondigingen voor het Polygon-netwerk deze week, aangezien handelsplatform Robinhood MATIC-handel officieel aan zijn app heeft toegevoegd. Bovendien kondigde sociale-mediasite Reddit aan dat het Polygon gebruikt om een ​​NFT-marktplaats te bouwen, evenals het aandrijven van het platform op chain. 

Een week zonder dat grote bedrijven of makelaars failliet gingen, werd als positief gezien en we zouden de Bitcoin koers helemaal terug kunnen zien gaan naar het volgende weerstandsniveau van ongeveer $ 23.000. Als het in staat is om dat niveau te doorbreken, zouden we snel een terugkeer naar $ 28.000 kunnen zien.

 

Volgende week op de markten

Is het al weer zover? Het winstseizoen begint officieel met de financiële sector die donderdag de resultaten over het tweede kwartaal rapporteert, samen met andere grote bedrijven zoals Taiwan Semiconductor, PepsiCo, Blackrock en UnitedHealth. 

Alle ogen gericht op de macro-economische kant van de zaak zullen gericht zijn op het Core CPI-rapport voor de maand juni, dat woensdagochtend wordt gepubliceerd. Dit zal waarschijnlijk inzicht verschaffen in de vraag of de Fed al dan niet zal doorgaan met haar agressieve houding door later deze maand nog een renteverhoging van 75 basispunten op te leggen.