Na de slechtste eerste jaarhelft van de handel sinds 1970 zijn beleggers opgelucht dat de eerste twee kwartalen van 2022 nu achter de rug zijn. Op vrijdag, toen beleggers het derde kwartaal inluiden, stegen de aandelen hoger om een ​​deel van de verliezen van eerder in de week weg te werken. Toch daalden alle drie de belangrijkste indices voor de vierde keer in de afgelopen vijf handelsweken. De Dow Jones daalde met 1,3%, de S&P 500 zakte met 2,2% en de NASDAQ zakte met 4,1%.

Halfgeleideraandelen werden deze week neergesabeld, met veel grote namen zoals AMD (NASDAQ:AMD), NVIDIA (NASDAQ:NVDA) en Micron (NASDAQ:MU) die allemaal de laagste prijsniveau’s in 52 weken bereikten. De sell-off werd veroorzaakt door een scherpe waarschuwing van Micron over het vertragen van de omzetprognoses voor het volgende kwartaal en het bedrijf noemde een veel lagere vraag naar chips naarmate de wereldeconomie langzamer gaat lopen.

De aandelen van elektrische voertuigen in China lieten een mooie opleving zien ten opzichte van de voorgaande maanden toen het land zich weer opende na de door COVID veroorzaakte lockdowns. Nio (NYSE:NIO), XPeng (NYSE:XPEV) en Li Auto (NASDAQ:LI) lieten allemaal een herstel zien naar eerdere prestatieniveaus. Nio boekte een stijging van 60% op jaarbasis in leveringen, Li Auto had een groei van 69% en XPeng liep voorop met een stijging van 133% vanaf juni 2021. Op zaterdag meldde Tesla (NASDAQ:TSLA) dat het wereldwijd 254.695 voertuigen had geleverd in het tweede kwartaal. Dit was goed voor een stijging van 26,5% op jaarbasis, maar ook voor een opeenvolgende daling van 17,9% vanaf het eerste kwartaal van 2022.

 

De Canadese eCommerce-gigant Shopify (NYSE:SHOP) voltooide eerder deze week zijn 10 voor 1 aandelensplitsing. Wat ooit een lieveling in de techsector was, is in 2022 met bijna 80% gedaald, in wat voor aandeelhouders de definitie was van een “elevator down”. Shopify is het nieuwste technologiebedrijf dat een aandelensplitsing ondergaat in de voetsporen van marktleider Amazon (NASDAQ:AMZN).

Over het algemeen zullen aandelen vooruitkijken naar het derde kwartaal als cruciaal voor de richting van de Amerikaanse economie. Juli zal van cruciaal belang zijn voor de Federal Reserve, aangezien een verdere stijging van de inflatie ertoe zou kunnen leiden dat de Fed agressief blijft en de rentetarieven agressief zal blijven verhogen.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten hadden een sombere week tegen het einde van de week, maar over het algemeen boekten de Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange allemaal positieve resultaten voor de week. De Nikkei is de laatste tijd aan het dalen, omdat de angst voor stijgende inflatie en hoge olieprijzen de toch al verzwakte economie van Japan hebben geschokt. Chinese aandelen bleven hun Amerikaanse tegenhangers overtreffen, aangezien beleggers de neergeslagen waarderingen van grote technologiebedrijven als veelbelovende instappunten beschouwen.

De Europese markten trokken zich deze week terug met een daling van de FTSE 100 met ongeveer 0,56%, een daling van de CAC 40-index met 2,85% en de Dax in Duitsland met een verlies van 3,06%. Opnieuw waren, net als in Azië, de angst voor een dreigende recessie en stijgende inflatiecijfers de oorzaak van de zwakte van de Europese aandelen. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen waren deze week gemengd, aangezien Brent Crude-futures met ongeveer 1,3% daalden, terwijl de WTI-futures met 0,8% stegen. Toenemende onzekerheid in de aanbodcapaciteit van OPEC+ in combinatie met stakingen in heel Europa hebben geleid tot een stijging van de vraag en een algemeen optimistisch sentiment voor de oliemarkten. Tijdens de OPEC+-top kwam de commissie overeen om de productie van ruwe olie voor de maand augustus met 648.000 vaten per dag te verhogen.

De markt voor edele metalen vertoonde deze week wat algemene zwakte, toen goud een dieptepunt in zes weken bereikte en zilver een dieptepunt van bijna twee jaar tijdens de handel deze week. Nu enkele belangrijke maatstaven van de Amerikaanse inflatie een plateau laten zien van april tot mei, zouden beleggers in edelmetaal kunnen beginnen met een migratie terug naar aandelen en andere risicovollere activa.

Crypto

Meer volatiliteit op de cryptomarkten deze week, aangezien Bitcoin en Ethereum recente dieptepunten opnieuw bereikten toen de blue-chip-tokens opnieuw de prijsbarrières van $ 20.000 en $ 1.100 neerwaarts doorbraken. Momenteel heeft Bitcoin een verlies van 10,6% voor de week en dreigt het prijsniveau van $ 19.000 te verliezen, terwijl Ethereum 14,2% voor de week heeft verloren.

Altcoins blijven turbulentie ervaren terwijl ze naast Bitcoin en Ethereum op en neer worden gesleept. Solana daalde deze week met 20,5%, terwijl Polkadot en Avalanche respectievelijk 18,3% en 23,4% verloren. Cardano, XRP en Shiba Inu Token zijn ook elk met ongeveer 15% gedaald in de afgelopen zeven handelsdagen.

Het trickle-down-effect van de insolventie van Three Arrows Capital zette deze week voort, aangezien Voyager Digital Ltd. de nieuwste crypto-exchange was om transacties te stoppen en stortingen en opnames op te schorten. Een ander cryptoplatform, BlockFi, is gered door FTX voor een prijs van ongeveer $ 240 miljoen. Dit verbleekt in vergelijking met de bedrijfswaardering voor BlockFi van bijna $ 5 miljard slechts een jaar geleden.

 

Volgende week op de markten

De Amerikaanse markten zijn op maandag gesloten vanwege de feestdag van 4 juli en zullen de handel hervatten op dinsdag 5 juli. De notulen van de FOMC-vergadering van juni worden op woensdag vrijgegeven, terwijl het belangrijkste banenrapport van juni vrijdagochtend wordt vrijgegeven. Volgende week is een rustige laatste week voordat de winstrapporten over het tweede kwartaal de week erop beginnen, waarbij de grote Amerikaanse banken op 14 juli van start gaan.