Na de slechtste handelsweek voor Amerikaanse aandelen sinds maart 2020, kochten beleggers de dip na het vakantieweekend van de tiende juni. Alle drie de grote indices braken met hun verliesreeks van de afgelopen drie weken: de Dow Jones won 5,4%, de S&P 500 steeg met 6,5% en technologieaandelen liepen voorop toen de NASDAQ een winst van 7,5% boekte tijdens de vierdaagse handelsweek. Was het een bodem op korte termijn of was het slechts een berenmarktrally na de uitverkoop van de vorige week?

Een rapport van de Universiteit van Michigan over het consumentenvertrouwen suggereerde dat de inflatie in de Amerikaanse economie de komende twaalf maanden zou kunnen dalen tot 5,3%. Dit weerspiegelde het sentiment van de Fed, wiens agressieve renteverhogingen aantonen dat de inflatie zou moeten afnemen tot ongeveer 5,4%. Onnodig te zeggen dat het temmen van de inflatie en het vermijden van een recessie voldoende was om de aandelen deze week flink omhoog te stuwen, met een mooie opleving vanuit het oversoldgebied. 

Zoals altijd stond Tesla (NASDAQ:TSLA) deze week centraal in de krantenkoppen. CEO Elon Musk onthulde in een interview dat de nieuwste GigaFactories in Berlijn en Texas op dit moment miljarden dollars aan cash verbranden. Musk wees nogmaals op problemen in de wereldwijde toeleveringsketen die de productie tegenhouden. Precies op het juiste moment verlaagde de oude Tesla-stier, Dan Levy van Credit Suisse, zijn prijsdoel voor het aandeel van $ 1.150 naar $ 1.000, daarbij verwijzend naar lagere verwachte leveringen dit kwartaal en krimpende marges.

 

In een interessante beslissing van de FDA zijn JUUL e-sigaretten of vapes verboden op de Amerikaanse consumentenmarkt. JUUL heeft wel een tijdelijk uitstel gekregen om de uitspraak te blokkeren en zijn producten in winkels te blijven verkopen. Het populaire e-sigarettenbedrijf is voor 35% in handen van tabaksgigant Altria (NYSE:MO). De aandelen van Altria, die over het algemeen redelijk stabiel en populair zijn onder dividendinvesteerders, daalden met meer dan 9,0% na de uitspraak van de FDA. 

Zendesk (NYSE:ZEN) was vrijdag de uitschieter toen de aandelen van het SaaS-bedrijf met 27% stegen. Wat veroorzaakte deze plotselinge prijsstijging? Het bedrijf heeft een overnamebod geaccepteerd van een private equity-groep onder leiding van Hellman en Friednamn en Permira voor meer dan $ 10 miljard. De overnameprijs waardeert het aandeel op $ 77,50. Zendesk ontvangt meer dan $ 5 miljard aan schuldpapier van de Blackstone Group, wat de deal tussen de partijen zal helpen financieren.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten stegen deze week samen met de Amerikaanse markten toen de Nikkei, Shanghai Stock Exchange en Hang Seng Index allemaal met meer dan 1,0% stegen, waarbij de Hang Seng voorop liep en 3,68% won. China blijft zich herstellen van de COVID-19-pandemie en herbouwt zijn economie. Peking heeft snel de binnenlandse bedrijven ondersteund terwijl het land weer opengaat.

De Europese markten waren net zo optimistisch waardoor de FTSE 100 2,74% won en de CAC 40 met 2,91% steeg tijdens de week. Praten over de Amerikaanse economie die een recessie vermijdt, is zeker het tij geweest dat alle boten deed rijzen toen de wereldmarkten uit hun recente negatieve spiraal schoten.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs was deze week grotendeels vlak, aangezien een late stijging op vrijdag erin slaagde de meeste verliezen van eerder in de week teniet te doen. Brent Crude-futures sloten de week af op $ 113,12, terwijl WTI-futures sloten op $ 107,06 voor augustus-contracten. Terwijl het aanbod over de hele wereld vrij krap blijft, is de vraag afgenomen terwijl de wereld zich voorbereidt op een mogelijke recessieperiode.

De goudprijs zakte deze week weer naar beneden toen de dreiging van verdere renteverhogingen van de Fed een domper op het edelmetaal zette. Naarmate de rente stijgt, trekken beleggers vaak naar hoger renderende activa zoals obligaties. De voor de hand liggende handicap van goud is dat het geen rendement oplevert, zoals de legendarische belegger Warren Buffett vaak aangeeft. De concurrerende verhalen van een dreigende recessie en agressieve renteverhogingen worden de afgelopen weken weerspiegeld in de goudprijs.

Crypto

Door een opleving van de cryptomarkt sloten de meeste grote projecten de handelsperiode van zeven dagen in het groen af. De Bitcoin koers steeg de afgelopen zeven dagen met 3,85%, terwijl Ethereum beter presteerde dan de blue-chip crypto door meer dan 13,0% aan zijn prijs toe te voegen. De meeste van de grotere crypto-tokens zagen deze week winst met dubbele cijfers, aangezien de cryptomarkten het sentiment op de aandelenmarkten blijven weerspiegelen.

Solana maakte deze week de grootste sprong na de onthulling van zijn langverwachte mobiele stack voor de wereld van Web3. Het project toonde een innovatieve en geheel nieuwe Solana Android-mobiele telefoon die cryptowallets zou hebben ingebouwd, evenals Solana's nieuwe mobiele stapelsoftware. Het introduceerde ook Solana Pay voor Android, dat volledig zal worden geïntegreerd in de Saga-telefoon. Solana's grote poging om mobiel te gaan draaide rond de Apple Developer Conference met nul crypto-gerelateerde apps aan de horizon. De prijs van Solana is de afgelopen week met bijna 40% gestegen.

De dominostenen bleven vallen in de crypto-industrie nu hoge rentebetaler, BlockFi wordt gered door FTX voordat het failliet gaat. Het probleemkind van vorige week, Celsius, wordt nu gecontroleerd door grote banken met Goldman Sachs als de gerapporteerde koploper om alle activa van het bedrijf te verwerven. De gerapporteerde prijs die Goldman Sachs wil betalen? Een coole $ 2 miljard.

Volgende week op de markten

Alle ogen zijn gericht op hoe de cijfers over de voorraden maandag uitvallen. Kunnen de markten dit momentum vasthouden of zullen we zien dat de bearmarktrally opnieuw wordt gedoofd? Enkele meer belangrijke rapporten over de daling van de Amerikaanse economie volgende week, met de ISM Manufacturing Index, het PCE-inflatierapport en de Consumer Confidence Index, zullen ons allemaal een duidelijker beeld geven van de richting van de economie.