De aandelen daalden deze week opnieuw, omdat de gevolgen van het CPI-rapport van mei van vorige week, dat het hoogste inflatieniveau in meer dan 40 jaar liet zien, aanhielden. Alle drie de belangrijkste gemiddelden daalden, aangezien de S&P 500 zijn slechtste handelsweek sinds maart 2020 opende. In totaal verloor de Dow Jones 1.256 basispunten tot onder de 30.000, de S&P 500 daalde met 5,8% en de NASDAQ daalde met 4,8% deze week. 

Zoals verwacht na de inflatiecijfers van mei, nam de Fed een agressieve houding aan en verhoogde deze week de rente met 75 basispunten. De verhoging is de grootste die de Fed sinds 1994 heeft doorgevoerd en is een duidelijke indicatie dat de inflatie uit de hand loopt. 

Met chaos op de markten had Elon Musk, CEO van Tesla (NASDAQ:TSLA), weer een bewogen week achter de rug. Ten eerste werd hij het doelwit in een brief van verschillende SpaceX-medewerkers die beweerden dat zijn gedrag een afleiding was. De brief leidde tot het ontslag van minimaal vijf medewerkers. Musk hield ook een virtuele ontmoeting met personeel van Twitter (NYSE:TWTR), die blijkbaar niet zo soepel verliep. Musk zinspeelde op ontslagen, hoewel hij nog steeds niet wist of hij het bedrijf zou overnemen of niet. Ten slotte bevond de raadselachtige CEO zich in het middelpunt van een rechtszaak waarin werd beweerd dat hij betrokken was bij een crypto-piramidesysteem toen hij vorig jaar DogeCoin pompte. De aandelen van Tesla daalden deze week met ongeveer 2,6%.

 

WalMart (NYSE:WMT) en Roku (NASDAQ:ROKU) zijn deze week een onverwachte samenwerking aangegaan. De overeenkomst geeft Roku-gebruikers de mogelijkheid om producten rechtstreeks van WalMart te kopen met advertenties die in het platform zijn ingesloten. De transactie vindt rechtstreeks op het scherm plaats, in plaats van naar de WalMart-website te worden gebracht, en maakt een onmiddellijke betaling mogelijk met de creditcard die op het Roku-account wordt gebruikt. De aandelen van Roku stegen deze week ongeveer 5,0% als gevolg van dit nieuws, maar het deed niet veel voor de aandelen van WalMart. 

Alphabet (NASDAQ:GOOGL) en data-analysebedrijf Palantir (NYSE:PLTR) zijn deze week ook een strategisch partnerschap aangegaan. Door de deal wordt het Foundry-platform van Palantir beschikbaar gemaakt voor klanten op de Google Cloud Marketplace. De twee bedrijven spraken over toekomstige integratie tussen de twee platforms, waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt om gebruik te maken van de data-analyse van hun bedrijf. 

Ten slotte stegen de Chinese aandelen deze week, aangezien Peking tekenen bleef vertonen dat het een stap terug doet m.b.t. hardhandig handhaven van de regelgeving. De economische gegevens in China kwamen ook beter uit dan verwacht, aangezien de industriële productie op jaarbasis hoger klom en de detailhandelsverkopen minder daalden dan verwacht. De Chinese EV-maker Nio (NYSE:NIO) heeft zijn langverwachte ES7 SUV onthuld, terwijl de door AliBaba gesteunde Ant Group naar verluidt goedkeuring heeft gekregen voor zijn financial holding licence van de People's Bank of China. 

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren gedurende de week gemengd, aangezien de Japanse Nikkei-index daalde te midden van de bezorgdheid van beleggers over een naderende recessie en aanhoudende economische zwakte. De Shanghai Stock Exchange zette zijn sterke prestaties de laatste tijd voort met een winst van 1,86% voor de week, terwijl de Hang Seng-index een verlies van 0,4% noteerde. De Chinese regering versoepelt de financiële regelgeving in de economie om het land te helpen herstellen van de door COVID veroorzaakte lockdowns. 

De Europese markten stortten deze week in toen de FTSE 100 lager daalde nadat de Bank of England haar rentetarieven met 25 basispunten had verhoogd, tot het hoogste niveau sinds 2009. Zowel de Dax als de CAC 40 zakten deze week ook, terwijl de Franse index met nog eens 4,9% daalde voor de derde opeenvolgende verliezende week en de slechtste wekelijkse prestatie sinds maart. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Het was een zware week voor ruwe olie, aangezien de vrees voor een recessie op investeerders bleef drukken. De futures op ruwe olie zakten naar een laagste punt in vier weken na een week met ongeveer 6,0% te zijn gedaald. Futures op ruwe Brent-olie daalden met 5,6% om te sluiten op $ 113,12 per vat, en WTI-futures daalden met 6,8% om de week af te sluiten op $ 109,56. De prijs van ruwe olie kelderde als gevolg van een sterkere dollar, evenals berichten uit Rusland dat het land zijn olie-export zal verhogen. 

De goudprijs zakte lager na de agressieve renteverhoging door de Fed en de sterker wordende Amerikaanse dollar. Het edelmetaal sloot de week af op $ 1.841,90, omdat beleggers ervoor kozen om veiligere weddenschappen aan te gaan, zoals vastrentende activa zoals obligaties die een vast rendement uitbetalen. Eerder deze week daalde de goudprijs voor het eerst sinds februari onder $1.820.

 

Crypto

Na alles wat er deze week op de aandelenmarkt is gebeurd, is niets te vergelijken met wat er op de cryptomarkten gebeurt. Bitcoin klapte vanmorgen door de steun van $ 20.000, en de benchmark-crypto heeft de afgelopen zeven dagen al meer dan 30% verloren. Ethereum heeft in diezelfde periode meer dan 40% verloren en is door het steunniveau van $ 1.000 gezakt. Andere grote verliezen deze week zijn onder meer een daling van Binance Coin met 26%, een daling van Avalanche met 30% en een daling van Matic met 35%. 

Nog twee crypto-dominostenen vielen deze week. Ten eerste probeert Celsius het hoofd boven water te houden en moest zelfs opnames bevriezen, waardoor miljarden dollars aan crypto's vastzaten op zijn hoogrentende platform. Omdat de site bevroren blijft, doemt de angst voor insolventie op, wat betekent dat beleggers hun investeringen kunnen mislopen. 

Schokkend genoeg was Celsius deze week niet eens de grootste verrassing in de cryptowereld. Blue-chip crypto-investeringsbedrijf 3AC of Three Arrows Capital was niet in staat om aan zijn margestortingen te voldoen. Het ziet er nu naar uit dat een van de grootste namen in crypto insolvent zal zijn, en de oprichters Su Zhu en Kyle Davies zijn van de radar verdwenen. Met massale liquidaties op komst, voorspellen velen verdere pijn voor de cryptomarkt. 

Volgende week op de markten

Misschien hebben beleggers wat rust en afkoeling nodig, aangezien de Amerikaanse markten op maandag gesloten zijn vanwege de federale feestdag van juni.