weekrapport financiële markten

Hoe verder we in deze bearmarkt gaan, hoe meer het lijkt alsof die ene groene week voor aandelen een uitzondering was. Alle drie de grote indices sloten voor de negende keer in tien weken lager, aangezien de S&P 500 en NASDAQ hun slechtste weken sinds januari boekten. Na twee opeenvolgende positieve sessies aan het begin van de week, namen de markten een wending toen de angst voor stijgende inflatie een nieuwe uitverkoop voor Amerikaanse aandelen veroorzaakte.

De belangrijkste katalysator deze week was het CPI-rapport van mei, dat vrijdag werd uitgebracht. De inflatiecijfers kwamen uit op een jaar-op-jaar stijging van 8,6% voor de maand mei, vergeleken met de verwachtingen van analisten van 8,3%. Hoewel velen dachten dat de inflatie haar hoogtepunt had bereikt, zal dit er waarschijnlijk toe leiden dat de Fed deze maand een agressiever standpunt inneemt en de rentetarieven agressief zal verhogen. 

Mega-cap tech-aandelen daalden deze week verder, doordat de groeiende angst voor een recessie een marktbrede uitverkoop veroorzaakte. Amazon (NASDAQ:AMZN) sloot de week lager af met 12,48% na het voltooien van zijn 20 voor 1 aandelensplitsing op maandag. Apple (NASDAQ:AAPL) daalde in de loop van de week met 6,80%, zelfs na de aankondiging van een hele reeks updates tijdens het WWDC-evenement, waaronder een Buy Now Pay Later-platform voor Apple Pay-gebruikers. Ook Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Meta Platforms (NASDAQ:META) en Microsoft (NASDAQ:MSFT) stonden in het rood.

 

Tesla (NASDAQ:TSLA) daalde deze week met nog eens 5,04%, ondanks dat CEO Elon Musk verklaarde dat hij overweegt terug te stappen van zijn aanbod voor Twitter (NYSE:TWTR). Twitter is niet openhartig geweest over het aantal bots en nepaccounts op het platform, wat een belangrijk kenmerk is waarover Musk om opheldering heeft gevraagd. Ander nieuws, Tesla kondigde ook een 3 voor 1 aandelensplitsing aan waarover zal worden gestemd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in augustus. 

De aandelen van de Chinese EV-maker Nio (NYSE:NIO) daalden nadat het bedrijf een groter dan verwacht verlies voor het eerste kwartaal rapporteerde. Het is begrijpelijk dat veel van de problemen van het bedrijf te maken hadden met de lockdowns in Shanghai en Nio verwacht vanaf deze maand weer terug te keren naar het normale productieniveau. Enkele andere aankondigingen van Nio waren de start van de pre-productie van de ET5 Sedan, die in september van start gaat. Het voertuig wordt gebouwd in de gloednieuwe tweede productiefaciliteit van Nio. Nio meldde ook dat het tegen 2024 zijn eigen batterijpakketten zal bouwen, op tijd voor de verwachte lancering van een reeks voertuigen voor submerken op de massamarkt. 

DocuSign (NASDAQ:DOCU) was deze week de grootste verliezer nadat het SaaS-bedrijf voor digitale handtekeningen vrijdag met 24,5% daalde na een teleurstellende winstbekendmaking. DocuSign versloeg de inkomsten maar miste de inkomsten voor het kwartaal, en rapporteerde een toenemend nettoverlies op jaarbasis. Eerder deze week kondigde DocuSign een sterkere samenwerking met Microsoft aan, en geruchten over een eventuele overname van het bedrijf vonden na de deal hun weg op sociale media. 

Wereldwijde markten

Aziatische markten bleven deze week het voortouw nemen toen China zijn economie verder opende na maanden van door COVID veroorzaakte lockdowns. De Nikkei in Tokio won deze week 1,0%, terwijl de Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange deze week respectievelijk 2,46% en 2,75% stegen. Peking bleef stappen ondernemen om zijn binnenlandse bedrijven te ondersteunen na het verstrekken van nieuwe licenties voor mobiel gamen aan technologiebedrijven en het voortzetten van de contante subsidies voor consumenten die in eigen land gemaakte elektrische voertuigen kopen. 

De Europese markten waren niet zo optimistisch, aangezien de FTSE 100, de DAX en de CAC 40 in de loop van de week allemaal lager daalden. Het lijkt erop dat de hoger dan verwachte inflatie in de VS een veel grotere impact had in Europa dan in Azië. Beleggers moeten er rekening mee houden dat tegen de tijd dat de Amerikaanse inflatiecijfers werden gerapporteerd, de Aziatische markten de week al hadden afgesloten. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De futures op ruwe olie waren deze week grotendeels vlak, ondanks historisch hoge benzineprijzen in de VS en andere markten over de hele wereld. Een zwakker dan verwachte vraag uit China woog op het wereldwijde aanbod. Net toen het land weer openging na de COVID-19-lockdowns, zijn miljoenen inwoners van Shanghai weer op slot gezet toen het virus opnieuw de kop opstak. De spotprijs van goud steeg vrijdag dankzij het recordhoge inflatierapport van mei. Het was een verwachte reactie, aangezien het edelmetaal met $30 per ounce in waarde steeg toen investeerders naar stabiele veilige havens zoals goud en de Amerikaanse dollar stroomden. 

Crypto

Wederom een grotendeels vlakke week voor crypto's, aangezien de markten voornamelijk zijwaarts handelden, zij het nog steeds met verlies. Bitcoin en Ethereum zijn in de loop van de week met respectievelijk 1,14% en 5,13% gedaald. Chainlink zag deze week een opleving nadat uit een bijgewerkte roadmap van het team bleek dat Link staking in de tweede helft van dit jaar live zou gaan. Het Link-token steeg deze week met 22,19%. 

We hebben nog een stap gezet in de richting van de langverwachte Ethereum-fusie toen het Ropsten Testnet met succes fuseerde tot een Proof of Stake-netwerk eerder deze week. Het is een grote stap en een van de laatste die nodig is voor Ethereum om de migratie naar een volledig Proof of Stake-protocol te voltooien.

 

Block (NYSE:SQ) CEO Jack Dorsey haalde enkele crypto-gerelateerde krantenkoppen nadat hij samen met rapper Jay-Z een Bitcoin Academy bouwde in Brooklyn. Het centrum biedt gratis financiële educatie die is gebaseerd op Bitcoin en de toekomst van Decentralized finance (DeFi). Dorsey verklaarde ook dat hij werkt aan een Web5-ecosysteem dat is gebouwd op Bitcoin, daarbij verwijzend naar het feit dat andere netwerken zoals Ethereum niet gedecentraliseerd genoeg zijn. 

Volgende week op de markten

Volgende week horen we van het FOMC en Fed-voorzitter Jerome Powell na het CPI-rapport van vorige week. De overtuiging is dat de Fed een agressieve houding zal aannemen ten aanzien van inflatie en zal proberen om deze met alle mogelijke middelen onder controle te krijgen. Enkele achterblijvers die nog hun winst moeten rapporteren volgende week zijn Oracle (NYSE:ORCL) en Adobe (NASDAQ:ADBE).